N. D. utanpotlassport.hu 2023.06.03 09:16 Frissítve: 2023.06.03 09:21

Evezés: biztató a jövőre nézve az ifi Eb-n mutatott magyar szereplés

Eredményesen szerepelt a franciaországi evezős Európa-bajnokságon a kizárólag olimpiai számokban induló magyar küldöttség, amelynek két érme és négy A-döntős szereplése biztató a jövőre nézve.

Franciaország adott otthont az utánpótláskorú evezősök idei első szabadtéri világversenyének: az ifjúsági korosztály Európa-bajnokságon mutathatta meg a tudását. A 17-18 éves fiatalok alkotta mezőnyben a magyar csapat régen látott jó eredményt ért el.

Az éremtermés a reményeket túlszárnyalta, hiszen az esemény előtt az utánpótlás szövetségi kapitánya, ifj. Pergel László úgy fogalmazott, minél több A-döntős produkcióban bízik, egy érem pedig még nagyobb boldogságot jelentebe. Tekintve, hogy a magyar fiatalok a korábbi Eb-kkel ellentétben az idén kizárólag olimpiai számokban indultak, a négy A-döntős szereplés és a két megszerzett medál különösen megsüvegelendő teljesítmény: a dobogósok közül az egypárevezős Pádár Luca ezüstérmes lett, míg a Kalmár Áron, Pálmai Ágoston, Kunstár Simon, Csizmadia Ádám összeállítású kormányos nélküli négyes harmadikként ért célba. A küldöttség az összetett éremtáblázat nyolcadik helyén végzett. Pergel érthető módon elégedetten értékelte a fiatalok produkcióját, ám arra is felhívta a figyelmet, hogy a folytatásban sem lehet hátradőlni.

„Régen voltunk ilyen eredményesek az ifi Eb-n, így rendkívül örömteli a csapat teljesítménye. Mindenkit dicséret illet, maximálisan odatették magukat a fiatalok, aminek meg is lett a jutalma” – mondta Pergel, akit arról is kérdeztünk, mit jelenthet a siker a folytatásra nézve.

„Arra kell törekednünk, hogy ezek a fiatalok a sportágban maradjanak, ne kallódjanak el, kitartsanak az élsport mellett, függetlenül az eredményességtől. Azt gondolom, az ifjúsági korosztálybeli szereplés kifejezetten fontos időszak a sportolóink pályafutásában, szinte új kezdet, hiszen az evezés késői specializációs sportág. Extra helyezéseket értek el a fiataljaink, ami reménykeltő a jövőre nézve, de fontos, hogy az U23-asok között is minél bővebb legyen a hazai mezőny, hiszen ez a széles merítési lehetőséget eredményezne, emellett pedig a fiatalok teljesítményére is pozitív hatással lenne, húznák egymást, egyre jobb idők születnének. Ennek nyomán aztán a felnőttek között is szép eredményeket ünnepelhetnénk.”

A versenyzők augusztusban a korosztály világbajnokságán is lapátot ragadnak.

„Sokáig fel sem tudtam fogni, hogy milyen eredményt értem el, az viszont biztos, hogy kifizetődött a rengeteg befektetett munka, amit az elmúlt években elvégeztünk – tette hozzá az ezüstérmes Pádár Luca. – A felkészülés viszont nem áll meg, a nyáron vébén is húzhatunk majd. Nem szeretek konkrét célokat és ilyen-olyan elvárásokat állítani magam elé, de a verseny közeledtével azért én is szoktam kalkulálni, hogy mi jöhet össze, kik lesznek az ellenfelek. Ami biztos: a létező legjobb teljesítményt akarom majd nyújtani.”

(Kiemelt képünkön: Pádár Luca az ezüstéremmel Forrás: Czucz Bálint, MESZ)

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2023.09.26 17:00:07

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A pisztolyos Jákó Miriam a rió katonai sportlövő-vb-n nyert aranyat, míg a puskás Rescsik Csaba a limai para-vb-n állított fel új juniorvilágcsúcsot.

2023.09.24 16:10:04

Utánpótlássport Munkatársunktól utanpotlassport.hu

A férfi junior kézilabda-válogatottat a nyáron világbajnoki ezüstéremhez segítő Sótonyi László részesült a második alkalommal kiírt Az év utánpótlásedzője díjban.

2023.09.15 23:20:02

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Az U20-as női vízilabda-válogatott pazar játékkal győzte le a spanyolokat a coimbrai világbajnokság döntőjében, és először aranyérmes a korosztály vb-történetében!

2023.07.27 16:44:01

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A 18 éves gerelyhajító, Herczeg György magát is alaposan meglepte a felnőtt országos csúccsal, amelyet igyekszik a helyén kezelni.

2023.07.26 22:24:02

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A cselgáncsozók és az atléták is dupláztak a bronzérmeket tekintve a maribori EYOF harmadik napján, a legjobb magyar eredményt szerdán viszont egy úszó szállította: Kovács Botond második lett 200 méter vegyesen.