Elismerés: utánpótlásedzőknek alapítottak díjat

M. I. P.M. I. P.
Vágólapra másolva!
2022.01.25. 17:57
null
Balról jobbra: Molnár Zoltán, Bruckner Gábor, Kemény Dénes és Bujáki Zsolt (Fotó: Mura László/utanpotlassport.hu)
Azokat a trénereket kívánja díjazni az utanpotlassport.hu, a Magyar Edzők Társasága és a Porsche Hungaria, akik gyermekkorban fogják a kezdő sportolók kezét, és megalapozzák a későbbi sikereket.

 

Az olimpiai érem csak a jéghegy csúcsa – szokták mondani, az utanpotlassport.hu kezdeményezése pedig épp azokra hívja fel a figyelmet, akik a kiemelkedő, egész országot lázba hozó eredmények mögött szinte láthatatlan munkát végeznek. Hiszen a klasszisok karrierje nem akkor indul, amikor a felnőtt válogatottak ajtaján kopogtatnak, hogy a következő nagy megméretésen magukra ölthessék a nemzeti melegítőt, hanem amikor először lépnek be a tornacsarnok, uszoda, vagy éppen a jégpálya ajtaján. A hónap edzője díj azoknak a munkáját értékeli, akik abban az időszakban segítik a szárnyaikat éppen csak bontogató tehetségek fejlődését, amikor a legsérülékenyebbek, hiszen nem csak fizikai adottságaik, még a személyiségük is alakulóban, fejlődőben van.

„Példaképeket szeretnénk állítani – ez most különösen fontos, hiszen az utóbbi hónapokban felszínre kerültek olyan negatívumok edzők kapcsán, amelyek nem jellemzőek az egész közösségre, hanem elszigetelt esetek. Olyanok kapják ezt a díjat, akik nemcsak szakmailag megkérdőjelezhetetlenek, hanem erkölcsileg is” – kezdte a sajtótájékoztatót a Magyar Sport Házában Bruckner Gábor, az ország egyetlen, csak utánpótlással foglalkozó sporthonlapjának főszerkesztője.

A Magyar Edzők Társaságának elnöke, Molnár Zoltán arról beszélt, a díjnak a legnagyobb értékét nem is feltétlenül az azzal járó pénzdíj, hanem az adja, hogy kik lesznek azok, akik odaítélik azt annak, akit a legmegfelelőbbnek tartanak erre. „Nehéz kérdés, mitől is tekintünk valakire eredményes nevelőedzőként, erre nem könnyű válaszolni. Vannak olyan tanítványok, akik már tizennégy-tizenöt évesen olimpiai bajnokok, és ott van az ifjúsági olimpia, és az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál is. A kérdés nem elsősorban ez, vagy hogy lesznek-e ezekből a fiatalokból felnőtt bajnokok is, hanem a velük elvégzett szakmai munka felelőssége. Hogy van-e az utánpótlás edzőkben elegendő szakmai önmérséklet, hogy azt a terhelést adják a gyerekeknek, amit abban az adott életkorban kell – magyarázta a szakember. – A kiválasztási folyamatban olyan edző géniuszok közreműködésére is számítunk, mint például mesteredzői kollégiumunk vezetője, Kemény Dénes.”

A férfi vízilabda-válogatott sikerkapitánya azt emelte ki, a junior és a felnőtt válogatott edzők egymás nélkül nem tudnak eredményeket elérni, hiszen, ha a fiatalokkal foglalkozó edzők nem fektetik le jól az alapokat, akkor a felnőtt szövetségi kapitányok vannak gondban, ha viszont utóbbiak nem válogatnak jól, nem veszik észre az igazán kiemelkedő tehetségeket, akkor hiába jól felkészültek az utánpótlásműhelyekből kikerülő tehetségek, az eredmények nem fognak jönni. „A gyerekek edzői a tehetséggondozó időszakért, a felnőtt edzők a szüretelését felelősek. Előfordul, hogy valaki egész pályáját ugyanazzal a trénerrel csinálja végig, például az úszóknál, ám a gyakoribb az, hogy kettéválik a dolog. Divat lett mostanában, hogy amint valaki befejezi sportolói karrierjét, azonnal felnőtteket kezd edzeni, én ezt nem támogatom. Az a tapasztalatom, hogy sokkal sikeresebb felnőtt edző válik azokból, akik fiatalokkal is foglalkoztak. Én is így kezdtem, Olaszországban” – magyarázta Kemény Dénes, hogyan épül fel az edzői pálya.

A sajtótájékoztatón jelen volt a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója, Fábián László is, aki saját példáján keresztül illusztrálta, mit ér az, amikor egy jószemű edző észreveszi, a nem kiemelkedő tehetségű úszó jól jöhet ki egy sportágváltásból.

„Az edzőim először elérték, hogy szeressek sportolni, majd, amikor világossá vált, hogy úszásban nincs esélyem, mondták, menjek el inkább öttusázni – emlékezett vissza az olimpiai bajnok. – Komoly pedagógiai szerepe is van az utánpótlásedzőknek abban, hogy még az is aktív életmódot folytasson, aki nem is lesz feltétlen lesz ott a legjobbak között, majd később akár támogatóként térjen vissza a szakterületre. Szeretnék emellett arra is rámutatni, hogy hatalmas deficit van az nevelőedzők megbecsülését tekintve Magyarországon

A hónap utánpótlásedzője díj győzteseit a három közreműködő szervezet választja ki, az eredményesség mellett a szakmai múltat, az erkölcsi feddhetetlenséget és a szakmai végzettséget egyaránt figyelembe véve. Olyan edzőket fognak jelölni, akik kikezdhetetlenek, akik példaképként állíthatók a többi kolléga elé. Minden hónap végén három jelöltre szavazhatnak a kuratórium három szervezetének képviselői, a díj – plakett és 200 ezer forintos jutalom – pedig a következő hónap második felében kerül átadásra. Az Év Utánpótlásedzője a hónap győztesei közül kerül ki, és szeptember 25-én, az Edzők Napja alkalmával jelentik be, kié lett az elismerés, és az azzal járó egymillió forint. Ennek megfelelően 2022-ben nyolc hónap után hirdetik ki az éves győztest, és szeptembertől kezdődik az első teljes ciklus.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik