UP-info utanpotlassport.hu 2022.08.09 20:36 Frissítve: 2022.08.13 22:11

Cselgáncs: szerdán rajtol a junior-vb Ecuadorban

Nyolc magyar versenyzővel a mezőnyben szerdától vasárnapig az ecuadori Guayaquilben rendezik meg az idei junior cselgáncs-világbajnokságot.

A jubileumi, 25. junior cselgáncs-világbajnokság programja ezúttal is öt napos lesz, az egyéni küzdelmeket szerdától szombatig tartják, míg a vegyes csapatversenyt vasárnap rendezik meg, azonban a tavaly ötödik helyezést elérő magyar válogatott ezúttal nem vesz részt – az olimpiai programban is szereplő – versenyszámban – írja a judoinfo.hu.

Sáfrány Péter (fehérben) címvédésre készülhet az ecuadori junior-vb-n Forrás: IJF

Sáfrány Péter (fehérben) címvédésre készülhet az ecuadori junior-vb-n  •  Forrás: IJF

1992 óta négy alkalommal fordult elő, hogy nem tudtak érmet szerezni a magyarok, s mind a négy az elmúlt évtizedre datálódik: 2011-ben, 2013-ban, 2017-ben és 2018-ban maradtunk medál nélkül a korosztály legrangosabb eseményén. Azért gyorsan tegyük hozzá: az eddig megszerzett hét aranyérmünk közül kettő ugyancsak erre az évtizedre esik: 2014-ben Tóth Krisztián, egy évvel később pedig Gercsák Szabina lett a húsz évnél fiatalabbak világbajnoka.

A koronavírus-járvány kirobbanása előtt, 2019-ben a marokkói Marrakesben a mieink alaposan javítottak a mérlegen: Özbas Szofi világbajnoki címet, Gőz Roland ezüst-, Vég Zsombor és Sipőcz Richárd pedig bronzérmet szerzett, Magyarország negyedik helyen végzett az éremtáblázaton. Tavaly hasonlóan erős világbajnokságot zártak dzsúdósaink: az olaszországi Olbiában Sáfrány Péter lett világbajnok, Sipőcz Richárd ezüst-, Varga Brigitta pedig bronzérmet nyert.

Horváth László és Radics Attila szövetségi edző ezúttal alacsonyabbra tette a lécet, a nyolc fős magyar csapattal szemben egy érem és egy pontszerző helyezés megszerzése a célkitűzés. A keret július közepén a paksi nemzetközi táborban, majd a hónap végén a győri Olimpiai Sportparkban végezte el a „finomhangolást”, a munkát még a kubai felnőttválogatott is segítette. A magyar küldöttség már vasárnap reggel útra kelt Ecuadorba, de az átszállások miatt csak hétfőn, a kora esti órákban érkezett meg a világbajnokság helyszínére.

A jó szereplésre Ecuadorban elsősorban Sáfrány Péter (90 kg), Adorjáni Gergely (73 kg), Gombás Bálint (66 kg) és Keller Rebeka (52 kg) esélyes.

Sáfrány a 90 kilósok között címvédőként, világranglista-éllovasként vághat neki a vb-nek, azonban a felkészülése korántsem volt ideális, ugyanis a tavaly októberi világbajnoki címe óta – hosszú kihagyása miatt – mindössze a három héttel ezelőtti paksi korosztályos Európa-kupán lépett szőnyegre nemzetközi szinten, ahol bronzérmet nyert.

Eközben Adorjáni szintén éremvárományos lehet a 73 kilósok mezőnyében, mivel ötödik kiemeltként várhatja a sorsolást. Idén Banja Lukában arany-, Lignanóban ezüstérmet szerzett a junior Európa-kupákon. Míg Gombás nyolcadik kiemelt lesz a 66 kilósok súlycsoportjában Guayaquilben. Banja Lukában ő is a dobogó legfelső fokára állhatott.

A magyar lányok közül Keller Rebeka utazhatott a legnagyobb reményekkel Dél-Amerikába, hiszen az Ek-sorozatban idén eddig Lignanóban és Pakson sem talált legyőzőre az 52 kilósok kategóriájában, minek köszönhetően ötödik kiemeltként érkezett meg a vb-re.

JUNIOR-VILÁGBAJNOKSÁG, GUAYAQUIL (ECUADOR)
A versenyprogram (magyar idő szerint):
Augusztus 10., szerda (selejtezők: 17:00, érmes mérkőzések: 23:00*)
Férfi 60 kg 
(címvédő: Giorgi Szardalasvili, grúz; magyar induló: –)
Férfi 66 kg (címvédő: Abrek Nagucsev, orosz; magyar induló: Gombás Bálint, Óbudai JC)
Női 48 kg (címvédő: Assunta Scotto, olasz; magyar induló: Kőszegi Rebeka Rita, Budapesti Honvéd SE)
Női 52 kg (címvédő: Chloe Devictor, francia; magyar induló: Keller Rebeka, Ippon Judo Tatabánya)
Augusztus 11., csütörtök (selejtezők: 17:00, érmes mérkőzések: 23:00*)
Férfi 73 kg 
(címvédő: Adrian Sulca, román; magyar induló: Adorjáni Gergely, Budapesti Honvéd SE; Szegedi Dániel, Budaörsi SC)
Női 57 kg (címvédő: Kszenia Galickaja, orosz; magyar induló: –)
Női 63 kg (címvédő: Joanne van Lieshout, holland; magyar induló: Kriza Anna, Miskolci VSC)
Augusztus 12., péntek (selejtezők: 17:00, érmes mérkőzések: 23:00*)
Férfi 81 kg
 (címvédő: Giorgi Serazadisvili, grúz; magyar induló: Demeter Marcell, MTK Budapest)
Férfi 90 kg (címvédő: Sáfrány Péter, magyar; magyar induló: Sáfrány Péter, Miskolci VSC)
Női 70 kg (címvédő: Cunoda Ai, japán; magyar induló: –)
Augusztus 13., szombat (selejtezők: 17:00, érmes mérkőzések: 23:00*)
Férfi 100 kg
 (címvédő: Ilia Szulamanidze, grúz; magyar induló: –)
Férfi +100 kg (címvédő: Szaba Inaneisvili, grúz; magyar induló: –)
Női 78 kg (címvédő: Anna-Monte Olek, német; magyar induló: –)
Női +78 kg (címvédő: Coralie Hayme, francia; magyar induló: –)
Augusztus 14., vasárnap (selejtezők: 17:00, érmes mérkőzések: 23:00*)
Vegyes csapatverseny
 (címvédő: Franciaország; Magyarország nem indul)

További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2022.09.16 13:00:02

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 2002-es vagy annál fiatalabb labdarúgók által alkotott magyar U21-es válogatott jövő ősszel kezdi meg a 2025-ös Európa-bajnokság selejtezősorozatát; a Gera Zoltán vezette fiatalok vasárnaptól edzésekkel és felkészülési mérkőzésekkel készülnek.

2022.08.16 20:31:03

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A Belvon Attila vezette U17-es labdarúgó-válogatott az izlandiak elleni 4–2-es győzelemmel kezdte a Telki-kupát.

2022.07.26 22:34:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Parádésan szerepeltek a magyar fiatalok a szlovákiai Besztercebányán zajló EYOF második versenynapján: a távolugró Rózsahegyi Bori, a kalapácsvető Szabados Ármin és a sprinter Deák Zalán aranya mellett még hat ígéret állhatott fel a dobogóra.

2022.07.08 20:10:04

Utánpótlássport H. B. utanpotlassport.hu

Az U20-as női kosárlabda-válogatott 13 pontos különbséggel kikapott a csehektől a soproni korosztályos Európa-bajnokság nyitányán. A csoportkör második fordulójában, szombaton a hollandok ellen javíthatnak a mieink.

2022.06.25 14:20:02

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

Hidvégi Hunor, Nemes Réka és a Lugosi Gergely, Uhrin Dávid páros szállította a három magyar aranyérmet a Belgrádban zajló utánpótlás Európa-bajnokságon. Ezen kívül még két ezüst jutott a mieinknek az ezres döntőkben, mindez pedig az éremtáblázat élére repítette a csapatot.