H. B. utanpotlassport.hu 2021.05.06 20:47 Frissítve: 2021.05.12 12:23

Cselgáncs: Özbas betegsége után a budapesti vb-n térne vissza

A MOL Alapítvány által is támogatott 19 éves dzsúdós, Özbas Szofi nehéz időszakon van túl, hiszen az április eleji, antalyai Grand Slam-versenyen pozitív koronavírustesztet produkált, amelyet pedig több hetes kihagyás követett. A 63 kilósok mezőnyében az olimpiai kvótát érő világranglistahelyen álló fiatal a budapesti vébén szeretne visszatérni korábbi jó formájához.

Az ifjúsági olimpiai bajnok Özbas Szofi március végén újra remek formában dzsúdózott a tbiliszi Grand Slam-versenyen a 63 kilósok között, ahol éppen csakhogy lemaradt a dobogóról, és végül ötödikként zárt. A grúziai viadalról a 19 éves fiatal azonnal utazott át a magyar stábbal Törökországba, mivel Antalyában egy hétre rá, április első hétvégéjén újabb GS-esemény következett. Ez azonban sokkal rosszabbul alakult számára, hiszen pozitív koronavírusteszttel karanténra kényszerült, illetve a betegség miatt kihagyás is várt rá.

„Nagyon váratlanul ért az egész szituáció Törökországban. Ugyan kicsit fáradtan érkeztem Antalyába az előző heti verseny miatt, viszont fejben már abszolút az újabb kihíváson járt az agyam, ám ekkor jött a hívás a mérlegelés napján, hogy pozitív lett a tesztem. A szobatársam, Gercsák Szabina sem állhatott rajthoz végül ezáltal, és ezt nagyon sajnáltam, hogy ilyen helyzetbe került ő is miattam.”

Szofinak azonban sikerült legalább némi pozitívumot is találnia a rosszult sikerült törökországi utazásban.

Özbas Szofi szerencsésen megúszta a törökországi karantént, hiszen Ankarában élő édesapjával tölthette az időt a nehéz időszakban Fotó: Horváth György / MJSZ

Özbas Szofi (19) szerencsésen megúszta a törökországi karantént, hiszen Ankarában élő édesapjával tölthette az időt a nehéz napokban  •  Fotó: Horváth György / MJSZ

„Édesapám Ankarában él, és szerencsére megengedték, hogy nála töltsem a karanténomat a hotelszoba helyett, aminek köszönhetően jóval komfortosabbá vált a karantén időszaka. Amikor az első pozitív tesztem megjött, nem jelentkeztet tünetek, viszont egy-két napra rá fizikailag is rosszabbul lettem. Azonban semmi komolyabb nem lett belőle végül, és tíz nap után haza is jöhettem.”

A junior Európa- és világbajnok Özbas jelenleg a világranglista 26. helyén áll, amely olimpiai indulást érne számára, viszont a fertőzés miatt négy komoly nemzetközi versenyt is ki kellett hagynia a békési BM Kano SE versenyzőjének.

„Először nem is voltam tisztában vele, hogy ez pontosan mit jelent majd a következő időszakra, és a protokoll szerint hat hetet ki kell hagynom. Úgy voltam vele, amikor hazaértem Ankarából, hogy a lisszaboni Eb-n már ott is lehetek, de mondták a szakemeberek, hogy felejtsem el. Hosszabb kihagyás vár rám. Ha ezzel az első pillanatban is képben vagyok, mikor kiderült a pozitív eredmény, lehet sokkot kaptam volna. Néhány dzsúdómentes hét most már újra elkezdtem a tréningeket, bár csak fokozatosan adagolva a terhelést. Még egyáltalán nem érzem magam százszázalékosnak, de napról napra egyre jobb.”

És vajon az ifjú reménységet mikor látjuk újra a tatamin verseny körülmények között is?

„Minden jel arra mutat, hogy a júniusi felnőttvilágbajnokságon térhetek vissza, mivel addig sajnos már nem rendeznek több viadalt. Remélhetőleg, ott már ismét képes leszek a legjobb formám közelében teljesíteni, illetve sikerül ezáltal bebiztosítani a tokiói kvótát is.”

További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.06.10 16:23:15

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Új szabályok szerint, de a régi elhivatottsággal támogatja tovább a legígéretesebb sportolókat a Mol Alapítvány, amely az idén 77 fiatal között osztott ki 25 millió forintot.

2021.04.14 09:10:20

Utánpótlássport Nagy Dániel utanpotlassport.hu

Autós tréning? Kocsiedzés? A „car coaching” fogalmát többféleképpen is fordíthatjuk, mivel a magyar nyelvben – egyelőre – nincs rá kifejezés. A szavak mögött megbújó jelenség sem kap óriási figyelmet, pedig olyan problémakörről van szó, amely jelentősen befolyásolhatja a fiatal sportolók fejlődését.

2021.03.28 09:02:01

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

A 2–1-es vereség ellenére Gera Zoltán, az U21-es magyar válogatott szövetségi edzője szerint a mieink bebizonyították, hogy képesek jól teljesíteni a korosztályos Európa-bajnokságon.

2021.03.27 13:20:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A 17 éves Krstulovic Alex győzelmével ért véget az ifjúsági online Hello Sakk-kupa; a Persányi Barnabás elleni fináléjában alig több mint egy másodperc döntött a javára.

2021.03.21 16:25:20

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Első nemzetközi mérkőzéseit játszotta Tímár Krisztián iránymutatásával az őszi Eb-selejtezőkre készülő U18-as válogatott. A szövetségi edző szerint jól dolgoztak a fiatalok a románok ellen vívott összecsapásokon.