Krasznai Bence utanpotlassport.hu 2020.11.19 09:00 Frissítve: 2020.11.19 09:06

Cselgáncs: különleges sorozat közben a legjobb hazai fiatalok

Mozgalmas heteket tudhatnak maguk mögött az utánpótláskorú dzsúdósok; három hét alatt két arany-, egy ezüst- és négy bronzérmet nyertek a korosztályos Európa-bajnokságokon, továbbá – Özbas Szofi révén – egy, a budapesti Grand Slam-viadalon elért harmadik helyezés is a nevükhöz fűződik. A sorozatterhelésnek azonban még nincs vége…

Finoman fogalmazva sem lehet laza időszaknak nevezni több ifjú dzsúdós jelenleg is zajló programját; az október végén, Budapesten rendezett olimpiai kvalifikációs Grand Slam-versenyt követően a fiataloknak szinte rögtön bizonyítaniuk kellett a Porecben egy hét alatt „lezavart” U23-as és junior Európa-bajnokságon. A megterhelő sorozat csütörtökön, a Prágában kezdődő felnőtt-kontinensviadallal folytatódik.

De mi történt eddig?

A +100 kilogrammosok között versenyző Sipőcz Richárd egészen elképesztő, mondhatni sporttörténelmi sorozatot teljesített Horvátországban: mindkét korosztályban a dobogó legmagasabb fokára állhatott. A fiatalabbak mezőnyében − saját bevallása szerint − ötvenszázalékos produkció is elegendő volt ahhoz, hogy a döntőben legyőzze az ukrán Jevgenyij Baljevszkijt. Richárd arcán akkor nem a kirobbanó öröm látszott, csak visszafogottan ünnepelt. Nem sokkal később azonban, amikor az U23-asok aranycsatájában nyert a grúz Gela Zaalisvilivel szemben, már előtört belőle a boldogság, tapsolt, mosolygott, felszabadult. Hogy miért? Nem feltétlenül csak a siker miatt.

A 19 esztendős Sipőcz Richárd (kékben) a junior és az U23-as Eb-n is aranyérmes lett Forrás: EJU

A 19 esztendős Sipőcz Richárd (kékben) a junior és az U23-as Eb-n is aranyérmes lett  •  Forrás: EJU

Tekintsünk vissza október 25-re, a budapesti felnőtt Grand Slam-verseny zárónapjára. A 19 éves sportoló a második körben éppen Zaalisvilivel állt szemben. A magyar eldobta riválisát, majd leszorította a földre. Mivel az összes bíró jelezte, ippont érő volt az akció, elengedte a grúzt − pedig abból a helyzetből leszoríthatta volna, és ily módon is az övé lett volna a győzelem. A forgatókönyv egészen másképp alakult: vazarira módosították az akció értékét, így folytatódott a párharc, és tíz másodperccel később Richárd megkapta a harmadik sidóját is, emiatt bukta a mérkőzést, és elbúcsúzott.

„Csalódott és dühös voltam, sőt valamelyest a motivációmat is elveszítettem. Rengeteg versenyzőtársam keresett meg az eset után, napokig kaptam a sajnálkozó üzeneteket. Ugyanakkor tudtam, hogy Gela elindul az U23-as Európa-bajnokságon, és vissza akartam vágni neki. A verseny napján végig az járt a fejemben, hogy legyőzzem őt, és erre végül lehetőségem is nyílt. Az aranypontig zajlott a meccs, és nem maradt sok húzásom, másodperceken belül megkaptam volna a harmadik sidómat. A bíró korrekt volt, a végsőkig engedte a mérkőzést, nem ő akart dönteni az Eb-címről. Nagy taktikai csata volt, végig a kontra lehetőségére várt, folyamatosan úgy helyezte a súlypontját, hogy dobhatatlanná váljon. A lehető legjobbkor hajtottam végre az ippont…”

Richárd jelenleg a 33. a felnőtt-világranglistán, tehát lőtávolban van a tokiói olimpiai kvótáért. Az ifjúsági olimpiai, U23-as Európa-bajnok, junior vb- és Eb-aranyérmes Özbas Szofi (+63 kg) a fővárosban nagy bravúrral elért bronzérmével a 27. helyre repítette magát a lajstromban, így ha most lenne vége a kvalifikációs időszaknak, utazhatna a japán fővárosba.

„Szofi ismét figyelemre méltó eredményt ért el, ezzel megint jelezte, hogy hosszútávon számolhatunk vele − kezdi a szövetség sportigazgatója, olimpiai sportágfelelőse, Nagy András. – Jó helyzetben van, jelenleg az a feladata, hogy megtartsa a pozícióját, vagy javítson rajta. Így kevesebbet kell aggódnia amiatt, hogy vajon ott lehet-e a játékokon. Hatalmas potenciál rejlik benne: képes és akar is fejlődni, céltudatos versenyző.”

A szintén 19 éves Özbas Szofi (fehérben) – bár a csütörtökön kezdődő, prágai Eb-t kihagyja – jelen állás szerint a tokiói olimpián ott lehet Fotó: Horváth György

A szintén 19 éves Özbas Szofi (fehérben) – bár a csütörtökön kezdődő, prágai Eb-t kihagyja – jelen állás szerint a tokiói olimpián ott lehet  •  Fotó: Horváth György

Szofi aztán nagy meglepetésre már az első fordulóban búcsúzott a junior Eb-n, miután kikapott a holland Joanne van Lieshouttól. A súlycsoport fináléjában a cseh Renata Zachova és a koszovói Laura Fazliu nézett farkasszemet egymással − érdekesség, hogy Özbas mindkét lány ellen simán nyert Budapesten. A magyar válla megsérült, ezért az U23-as után a felnőtt-kontinensbajnokságot is kihagyja.

Az U23-asok európai mezőnyében harmadik helyen zárt a világranglista 33. helyezettje, a szintén ötkarikás esélyes Szigetvári Mercédesz (+78 kg).

„Előzetesen aranyérmet reméltem tőle − értékel a junior leányválogatott vezetőedzője, Radics Attila. − Tudni kell, hogy itthon kevés minőségi edzőpartnere van, március óta nincs lehetősége nemzetközi edzőtáborokba járni, és ez Horvátországban is meglátszott rajta. Összességében mégsem vagyok elégedetlen, nagyon megküzdött ezért az éremért.”

Az ifjúsági olimpiai, junior világ- és Európa-bajnoki harmadik Vég Zsombor (+100 kg) rontott a korosztályában, az idősebbek mezőnyében viszont egészen az aranycsatáig menetelt. Jól kezdett Mathias Madsen ellen, gyönyörű vazari értékű dobást hajtott végre, ám egy perccel később a dán egyenlített, és állásba visszatérve rögvest nekiugrott Zsombornak. Majd még egyszer megcsinálta ugyanazt az akciót, amely így összességében ippont, egyben Eb-címet ért neki.

„Sajnos Zsombor lába megsérült, képtelen volt kivédeni a dobást. A dán erre ráérzett, és kihasználta a helyzetet. Végnek voltak kritikus meccsei a finálé előtt, de kőkeményen dolgozott, és összességében elégtételt vett a junior Eb-n elszenvedett idő előtti vereségéért” − mondja a felnőtt férfiválogatott szövetségi kapitánya, Pánczél Gábor, aki Horváth László távollétében a fiúkat irányította Porecben.

A juniorok között Sáfrány Péter (90 kg) és Szegedi Dániel (66 kg) is a dobogó harmadik fokára állhatott. Utóbbi a teljesítményével még a kapitányt is meglepte; a verseny előtt ugyanis egy hétig otthoni karanténban volt, ennek ellenére végig remekül küzdött. Az U23-asok viadalán a címvédő Gőz Roland felkészülését sérülés hátráltatta, de a harmadik helyet így is megszerezte.

Az utánpótláskorúak közül Gőz mellett Sipőcz Richárdért, Szegedi Dánielért, Szigetvári Mercédeszért, Tóth Benedekért (81 kg) és Vég Zsomborért szoríthatunk Prágában, a felnőtt Eb-n.

További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.10.25 16:41:16

Utánpótlássport K. B. utanpotlassport.hu

Az utánpótláskorú magyarok közül Özbas Szofi (63 kg) és Naji Dávid (60 kg) szerepelt legjobban a Budapesten rendezett olimpiai kvalifikációs dzsúdó Grand Slam-versenyen; előbbi a harmadik, utóbbi pedig az ötödik helyen zárt.

2020.09.10 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Akadnak olyan edzők idehaza, akik úgy nevelik a jövő bajnokait, hogy közben maguk sem hagyták még abba az élsportot. Van közöttük olyan, aki a tokiói játékokra készül, van, aki válogatott-kerettag, egy másik szakember pedig már csak a sportág szeretete miatt áll edzésbe rendszeresen.

2020.09.03 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Sokak voltak csalódottak az utánpótlás-világversenyek elhalasztása, törlése miatt. Összegyűjtöttük, három sikersportágunkban (kajak-kenu, úszás, vívás), kik lehettek volna az év nagy nyertesei.

2020.08.26 09:09:17

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Az utóbbi időben jól megfigyelhető tendencia, hogy a gyerekeket egyre fiatalabban igyekeznek „megkaparintani” az egyes sportágak. Összeállításunkban arra keressük a választ, hogy miképpen működik a népszerűsítés az egészen kicsik körében, és arra is, hogy a korai kezdés együtt jár-e nem kívánatos mellékhatásokkal.

2020.07.23 16:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

„Ebben a csapatban a vizet hordani vagy az időkérést meghallgatni is hatalmas dolog” – mondja az FTC 17 éves kézilabdázója, a felnőttekkel készülő Ballai Borbála, aki azt is elárulja, kitől tanulta a legtöbbet a nagyok között.