K. B. utanpotlassport.hu 2021.01.10 16:56 Frissítve: 2021.01.12 10:55

Cselgáncs: két utánpótláskorú bizonyíthat a dohai Masters-viadalon

Kedden a 19 éves Özbas Szofiért (63 kg), míg szerdán az ugyanennyi idős Sipőcz Richárdért (+100 kg) szoríthatunk a hétfőn kezdődő dohai olimpiai kvalifikációs Masters-dzsúdóversenyen, amelyre a világranglista első 36 helyezettje kapott meghívást.

Hétfőn kezdődik Katar fővárosában, Dohában a cselgáncsozók olimpiai kvalifikációs Masters-versenye, amelynek a pontozása kiemelt, hiszen a világranglista első 36 helyezettje vehet részt rajta – így a a két 19 éves, a 63 kilogrammosok között szereplő Özbas Szofi (IJF−27.) és a +100 kilós Sipőcz Richárd (34.) is.

Sipőcz Richárd akár a legendás Teddy Rinerrel is megküzdhet Dohában Forrás: IJF

Sipőcz Richárd akár a legendás Teddy Rinerrel is megküzdhet Dohában  •  Forrás: IJF

„Egyetlen mérkőzésre sem lehet azt mondani, sima ügy lesz. Az indulásért kétszáz pont jár, a végső győzelemért pedig ezernyolcszáz. Rengeteg pontot lehet tehát szerezni, és felfordulhat a világranglista. Nehéz megítélni a viadal nívóját, a világbajnokság nehezebb, mert ott megjelenhetnek olyan fiatalok, akik egyelőre még nincsenek a lajstrom legjobb harminchat sportolója között, ugyanakkor közülük mondjuk harminchatot legyőzne. A vébéken tehát több, nagyobb meglepetés történhet, ráadásul ott magasabb a meccsszám is. Érdemesebb inkább az olimpiához hasonlítani, amelynél feltehetően egyébként keményebb a Masters. A játékok viszont egészen más műfaj, az olimpia az olimpia!” − magyarázza a felnőtt férfiválogatott szövetségi kapitánya, Pánczél Gábor.

Richárd ötszörös utánpótlás Európa-bajnokként vághat neki a katari megméretésnek, és a kvalifikációs hely megszerzése miatt különösen fontos lenne, hogy a lehető legtovább meneteljen.

„Richárd most először találkozik igazán a felnőttmezőnnyel, ezen a versenyen eldőlhet, milyen helyet foglal el a legjobbak között; a nevezőket látva úgy tűnik, mindenki itt lesz, aki az olimpián is, szóval kíváncsian várom, mire lehet képes” − így Pánczél.

Szofi ifjúsági olimpiai bajnokként, U23-as, junior és ifjúsági Eb-aranyérmesként, junior-világbajnokként jelenleg tokiói kvótát érő helyen tanyázik a világranglistán.

„Többször letette már a névjegyét a felnőttek között. Novemberben megsérült a könyöke, és amiatt sokat ki kellett hagynia; a tatamira két és fél hete tért vissza. Ettől függetlenül úgy vélem, jó formában van, és akár meglepetést is okozhat. Fontos, hogy az első körben ne a világranglista első három helyezettjével küzdjön, de őt ismerve tudom, bárki ellen lehet esélye. Nem kell tartania attól, hogy elveszti a kvótaszerző pozícióját, de jó lenne minél előrébb jutni a lajstromban” − vélekedik a női válogatott szövetségi kapitánya, Toncs Péter.

OLIMPIAI KVALIFIKÁCIÓS MASTERS, VERSENY, DOHA
A magyar utánpótláskorúak porgramja
Január 12., kedd
63 kg. 32 között: Özbas Szofi−Gili Sharir (izraeli, 24. a világranglistán). A nyolcaddöntőben érkezhet: Andreja Leski (szlovén, 13., kétszeres Grand Prix-győztes, Grand Slam-aranyérmes) vagy Amina Belkadi (algériai, 32., kétszeres Afrika-bajnok). Az elődöntőben érkezhet: Laerke Olsen (dán, 35., junior-világbajnoki ezüstérmes), Nami Nabekura (japán, 4., kétszeres Ázsia-bajnok, Masters-győztes) vagy Mokhee Cho (dél-koreai, 28., Grand Prix-győztes).
Január 13., szerda
+100 kg. 32 között: Sipőcz Richárd−Henk Grol (holland, 7., háromszoros Európa-bajnok, kétszeres olimpiai bronzérmes, háromszoros világbajnoki második). A nyolcaddöntőben érkezhet: Aljakszandr Vahavjak (belorusz, 33., Grand Prix-győztes) vagy Sven Heinle (német, 25., Grand Prix-győztes). Az elődöntőben érkezhet: Anton Kribovokov (orosz, 31., junior-világbajnok), Guram Tusisvili (grúz, 4. világbajnok, kétszeres Európa-bajnok), Maciej Sarnacki (lengyel, 28., Grand Slam- és Grand Prix-ezüstérmes) vagy Minjong Kim (dél-koreai, 11., kadétvilágbajnok)

További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.01.14 09:05:17

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Sajátos kettősség jellemzi a hazai leánysakk-utánpótlást: miközben a legjobbak közül néhányan a korosztályos világelitben remekelnek, a magyar bajnokságokon alig akad résztvevő.

2021.01.08 09:17:13

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

A vírus miatt példátlannak nevezhető 2020-as évet követően a sportélet szereplői is abban bíznak: 2021 más, ha úgy tetszik, újra a „régi” lesz. Összeállításunk második részében négy sportág (sportlövészet, torna, úszás, vívás) lehetséges utánpótláskorú magyar főszereplőit mutatjuk be.

2020.12.19 17:55:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Huszonnégy egyéni éremből kilenc utánpótláskorú vívóé lett a budapesti BOK-csarnokban jelenleg is zajló háromnapos felnőtt országos bajnokságon.

2020.12.06 17:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Nem csak a magyar válogatottban lesznek honfitársaink a januári felnőtt kézilabda-világbajnokságon: a Gyöngyös 20 éves kapusa, Merkovszki Pál az amerikai nemzeti együttesben szerepel. Megkérdeztük tőle, hogyan jutott a nem mindennapi lehetőséghez.

2020.12.05 10:12:18

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Német lapértesülés szerint Zinédine Zidane, a Real Madrid vezetőedzője felhívta Szoboszlai Dominikot (20), és közölte vele: igazoljon a spanyol fővárosba.