UP-info utanpotlassport.hu 2021.10.10 18:24 Frissítve: 2021.10.10 18:45

Cselgáncs: az ötödik helyen zárt a magyar csapat a junior-vb-n

Nagyot harcolt, a holland és a brazil válogatottat le is győzte, végül az ötödik helyen végzett a magyar válogatott az olaszországi junior cselgáncs-világbajnokság vegyes csapatversenyében.

Tizennégy indulóval rajtolt vasárnap délelőtt az olaszországi Szardínia szigetén a junior cselgáncs-világbajnokság vegyes csapatversenye, amelyen a magyar válogatott is harcba indult az éremért. A sorsolás nem volt túlságosan kegyes a mieinkhez, hiszen az első körben a nagyon jó erőkből álló holland válogatottal kellett összecsapniuk.

A hollandok a világbajnokság egyéni küzdelmei során négy döntőben is érdekeltek voltak, egy arany és három ezüst volt a mérlegük. Persze, a magyarok is kitettek magukért, hiszen Sáfrány Péter arany-, Sipőcz Richárd ezüst-, Varga Brigitta pedig bronzéremmel zárta a vb első részét.

A judoinfo.hu tudósítása szerint a párharc hatalmas küzdelmet hozott, a mieink közül Sipőcz Richárd, Tóth Botond és Özbas Szofi is be tudta húzni a saját összecsapását, ugyanakkor Farkas Szilvia, Kriza Anna és Nerpel Gergely veszített, vagyis hat küzdelem után döntetlen volt az állás. A sors(olás) viszont ezúttal mellénk állt, ugyanis a ráadás meccset a nehézsúlyú férfiaknak kellett megvívniuk, Sipőcz Ricsi pedig másodszor sem hibázott!

Az ötödik helyen végzett a magyar együttes a vegyes csapatversenyben a junior-vb-n Fotó: Érsek Renáta / MJSZ

Az ötödik helyen végzett a magyar együttes a vegyes csapatversenyben a junior-vb-n  •  Fotó: Érsek Renáta / MJSZ

Megvolt a bravúrosnak is nevezhető továbbjutás, de az elődöntőben az ugyancsak remeklő német válogatott várt ránk. A németek egy arany-, egy ezüst- és két bronzzal zárták az egyéni küzdelmeket, az éremtáblázaton eggyel előzték meg a magyar válogatottat. A tatamin is hasonlóan kiegyensúlyozott volt a küzdelem, a piros-fehér-zöld színeket képviselők közül Özbas Szofi és Sipőcz Richárd nyert, Kriza Anna és Tóth Botond veszített.

A világbajnok Sáfrány Péter a csapatversenyre beugró Fabian Kansy ellen behúzhatta volna a harmadik pontunkat. A mérkőzés meglehetősen furcsa képet festett, a miskolci fiú indításánál a bírók úgy látták, az ellenfél érdemel vazarit, s ami közben ezzel a vélt vagy valós igazságtalansággal foglalkoztunk, Kansy dobott egy „tiszta” vazarit, a mérkőzés pedig lezárult. Az utolsó párharcban Farkas Szilviának nem sikerült egyenlítenie, így a németek jutottak be az elődöntőbe.

A vigaszágon megint Sipőcz Richárd volt a mieink „ítéletvégrehajtója”, rá várt, hogy lezárja a párharcot. Addig ugyanis Kriza Anna, Özbas Szofi és Sáfrány Péter is hozta a saját meccsét, a győri nehézsúlyú harcosnak pedig ezen a napon negyedszer is helyén volt a szíve: Magyarország–Brazília 4–2.

Özbas Szofi (fehérben) a holland világbajnok ellen is nyert Forrás: IJF

Özbas Szofi (fehérben) a holland világbajnok ellen is nyert  •  Forrás: IJF

Hátra volt még a bronzcsata, az egyéni küzdelmekben egy ezüst- és két bronzérmet nyerő török válogatottal. Úgy hozta az élet, hogy az ellenfél éppen az „ellentétes” súlycsoportokban volt igazán erős, vagyis nagyon szoros küzdelmet ígért a papírforma.

A bronzmeccsen Tóth Botond nem tudta feltartóztatni a vb-ezüstérmes Demirelt (0–1), Özbas Szofi aztán egyenlített, de ehhez kellett riválisa szabálytalan, veszélyes dobása is, ami miatt leléptették (1–1). Következett világbajnokunk, Sáfrány Péter, aki félidőben hátrányba került Aydin ellen, s hiába mozgósított óriási erőket a hajrára, a török ki tudta védekezni. Ismét előnybe kerültek a törökök (1–2).

Bravúr kellett az egyenlítéshez, de valljuk be, a 78 kilósok között szereplő Farkas Szilviának nem volt sok sansza a nálánál sokkal nehezebb, a nehézsúlyúak között vb-bronzérmes Öztürkkel szemben (1–3). Sipőcz Richárd vasárnap már az ötödik meccsét egy káprázatos dobással hozta sikerrel (2–3), így aztán az utolsó meccs lett a döntő. Ifjúsági világbajnoki bronzérmesünk, Kriza Anna súlycsoportjának junior-világbajnoki bronzérmesével, Yildiz Özlemmel nézett farkasszemet. A miskolci dzsúdós nagyon jól kezdett, de amíg az ő kísérletéért nem járt vazari, a török rivális „érvényeset” tudott dobni. A folytatásban nem sikerült a bravúr (2–4), Törökországé lett a bronzérem, a magyar válogatott remek szereplésének a jutalma a világbajnoki ötödik helyezés.

Junior-világbajnokság, Olbia, Olaszország:
Vegyes csapatverseny (14 induló)
1. Franciaország
2. Oroszország
3. Törökország
3. Németország
5. Ukrajna
5. MAGYARORSZÁG (Tóth Botond, Nerpel Gergely, Sáfrány Péter, Sipőcz Richárd, Kriza Anna, Özbas Szofi, Farkas Szilvia)
7. Olaszország
7. Brazília
A magyar válogatott eredményei:
1. forduló: Magyarország–Hollandia 4–3. Negyeddöntő: Magyarország–Németország 2–4. A vigaszágon: Magyarország–Brazília 4–2. A 3. helyért: Magyarország–Törökország 2–4

További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.09.08 09:12:01

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Nehéz lenne belekötni az utánpótláskorú kézilabdás lányok nyári teljesítményébe: az U19-es és az U17-es Európa-bajnokságot is megnyerték. A sikerekről az MKSZ utánpótlás-fejlesztési igazgatóját, Zsiga Gyulát kérdeztük.

2021.07.16 21:39:57

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

Az utolsó tizenöt percben leiskolázta a svédeket a magyar junior kézilabda-válogatott.

2021.06.30 08:33:13

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Mészáros Eszter még 18 évesen megszerezte az első világkupa-aranyérmeit Eszéken: az olimpiára készülő sportlövő a légpuskások között egyéniben és Péni Istvánnal vegyes csapatban is nyert.

2021.06.23 18:44:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Az MTK Budapest 18 éves karatékája, Ilankovic Aleksandra elégedetten és boldogan eleveníti fel, hogy nemrégiben nagyon közel járt az olimpiai kvótaszerzéshez Párizsban.

2021.06.20 19:33:19

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

A mixváltó ötödik helyét leszámítva nem kerültek a közvetlen élmezőnybe a magyarok a kitzbüheli junior triatlon Eb-n.