Cselgáncs: akár négy érem is összejöhet a poreci junior Eb-n

K. B. utanpotlassport.huK. B. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.11.03. 11:53
Címkék
Nagy terhelés előtt áll több juniorkorú dzsúdós is: a Porecben szerdán kezdődő Európa-bajnokság után ugyanis még két kontinensviadalon kell bizonyítaniuk alig három héten belül.

A budapesti olimpiai kvalifikációs Grand Slam-versenyhez hasonlóan a junior cselgáncsozók szerdán rajtoló Európa-bajnokságát is a jól bevált buborékrendszerben rendezik meg Porecben. A magyar válogatott összes tagja negatív gyors koronavírustesztet produkált, a többiek mellett a címvédő Özbas Szofi (63 kg) és Sipőcz Richárd (+100 kg) is második körös eredményére vár. A juniorok péntekig szerepelnek, majd hétfőn, ugyanott az U23-asok kontinensbajnokságát egyaránt megszervezik. Özbas és Sipőcz nem csupán az U19-esek között, az idősebbek mezőnyében is regnáló bajnoknak mondhatja magát, így kettős terhelés alá esik. Jobban fogalmazva, hármas terhelést is bátran lehet írni; a 16 nap múlva ugyanis, a november 19-én kezdődő prágai felnőtt Európa-bajnokságon egyaránt bizonyíthat − ugyanez igaz az U23-as Eb-harmadik Tóth Benedekre (81 kg) és a junior világ- és Európa-bajnoki, ifjúsági olimpiai bronzérmes Vég Zsomborra (100 kg) is.a címvédő Özbas Szofi (63 kg) és Sipőcz Richárd (+100 kg) is második körös eredményére vár. A juniorok péntekig szerepelnek, majd hétfőn, ugyanott az U23-asok kontinensbajnokságát egyaránt megszervezik. Özbas és Sipőcz nem csupán az U19-esek között, az idősebbek mezőnyében is regnáló bajnoknak mondhatja magát, így kettős terhelés alá esik. Jobban fogalmazva, hármas terhelést is bátran lehet írni; a 16 nap múlva ugyanis, a november 19-én kezdődő prágai felnőtt Európa-bajnokságon egyaránt bizonyíthat − ugyanez igaz az U23-as Eb-harmadik Tóth Benedekre (81 kg) és a junior világ- és Európa-bajnoki, ifjúsági olimpiai bronzérmes Vég Zsomborra (100 kg) is.

Sipőcz Richárdért is szoríthatunk Porecben Forrás: IJF
Sipőcz Richárdért is szoríthatunk Porecben Forrás: IJF

Sipőcz Richárdért is szoríthatunk Porecben  •  Forrás: IJF

„Az érintettek adottságaiból kiindulva a junior kontinensbajnokság− még ha kemény is az− komoly edzésnek kell, hogy minősüljön. Persze az utazás és az, hogy nem otthon, a saját környezetükben vannak, kizökkentheti őket, de ezzel a feladattal meg kell birkózniuk. Nem állítom, hogy egészséges az előttük álló menetrend, de aggódnunk nem kell. Tudom, soknak tűnik ez úgy, hogy a budapesti Grand Slam-versenyen is küzdöttek, ugyanakkor maradnunk kell a rendszerben, hogy megnézzük, hol tartunk valójában”− nyilatkozza a felnőtt férfiválogatott szövetségi kapitánya, Pánczél Gábor, aki Horváth Lászlót helyettesíti Horvátországban.

A Radics Attila vezette junior leányválogatott hasonló erőt képvisel, mint tavaly. Azzal a különbséggel, hogy immár az ifjúsági világbajnok Mamira Luca (48 kg) és az ifi-vb-bronzérmes Kriza Anna (57 kg) is a társaságot erősíti. Varga Brigittával (63 kg) és Özbassal együtt így összesen három utánpótlás-világbajnok képviselheti a magyar színeket.

„Anna és Luca még nagyon fiatal, a nagyobbak között a tapasztalatszerzés lehet a legfőbb feladatuk. Brigittának kicsit megugrott a súlya a tavaszi leállás idején, emiatt súlycsoportot váltott, amelybe bele kell erősödnie. Szofi jelenleg olimpia kvótaszerző helyen áll, minden esélye megvan arra, hogy megvédje a címét. Ha ez nem is sikerül, legalább az éremszerzés várható tőle”− nyilatkozza Radics Attila.

„Ötletünk sincs arról, melyik ország, hogyan vészelte át a megunk mögött hagyott hónapokat − veszi át a szót Pánczél.− Nem tudjuk, hol tartunk; épp emiatt is vagyunk most itt. Benedektől, Richárdtól és Zsombortól érmet remélek, mindahányan meggyőzően dolgoztak az elmúlt időszakban. Ahogyan azt a Grand Slamen elért ötödik helyével is tette, a hatvan kilós Naji Dávid is meglepetést okozhat.”

JUNIOR EURÓPA-BAJNOKSÁG, POREC
A magyarok programja
Szerda
10:00:selejtezők.16:30:bronzmérkőzések, döntők
60 kg:
Naji Dávid (Kaposvári JK), Vida András (Győri AC)
66 kg:Szeredás Botond (Nippon Sport JC)
Leányok
48 kg:
Mamira Luca (Toto Sport)
52 kg: nincs magyar induló
57 kg:Kármán Andrea (UTE), Kriza Anna (Miskolci VSC)
Csütörtök
10:00:selejtezők.16:30:bronzmérkőzések, döntők
Fiúk
73 kg:
Ócsai Sándor (Ceglédi VSE)
81 kg:Tóth Benedek (Rákosvidéke Hajtós DSE), Nerpel Gergely (Rákosvidéke Hajtós DSE)
Leányok
63 kg:
Özbas Szofi (Ceglédi VSE), Varga Brigitta (KSI)
70 kg:Czerlau Jennifer (Miskolci VSC)
Péntek
10:00:selejtezők.16:30:bronzmérkőzések, döntők
Fiúk
90 kg:
Sáfrány Péter (Miskolci VSC)
100 kg:Vég Zsombor (Ceglédi VSE)
+100 kg:Sipőcz Richárd (Széchenyi ESE Győr)
Leányok
78 kg:
Farkas Szilvia (Győri AC)
+78 kg: nincs magyar induló

További korosztályos hírekCSELGÁNCSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik