Fekete Tamás utanpotlassport.hu 2020.11.29 09:05 Frissítve: 2020.11.29 10:15

Birkózás: nem felejtik el céljaikat a Kőbánya SC leányversenyzői

Noha versenyeket nem nagyon rendeztek az elsőéves kadétkorú, serdülő Európa-bajnok Elekes Enikőnek és Borsos Viktóriának, a Kőbánya SC sportolói cseppet sem vettek vissza az edzésből. Péteri András szakosztályvezetőt kérdeztük a reménységek idei évéről.

Borsos Viktória és Elekes Enikő mindent megnyert 2019-ben, amit lehetett: a Kőbánya SC birkózói a krakkói Európa-bajnokságon és a budapesti World Combat Gamesen is a dobogó legfelső fokára álltak, utóbbin Takács Alexandra negyedik helyen végzett. Amilyen lendületben voltak a lányok tavaly, olyannyira belefásulhattak az idei, túl sok megméretést nem tartogató szezonba – gondolhatná a szakosztály munkásságát nem ismerő laikus.

„Hegedüs Csabának, a magyar sport századik olimpiai bajnokának van egy mondása, amely széles körben elterjedtté vált a birkózó berkekben. Úgy szól, hogy találd meg a célod, és soha ne ereszd szem elől! Tedd az ágyad mellé, és amikor kinyitod a szemed, is tudd, mit szeretnél elérni a jövőben! Nos, mi ebben a felfogásban képezzük a sportolóinkat – magyarázza Péteri András szakosztályvezető. – Nyilván a versenyeken tudod lemérni, hogy milyen erőt képviselsz, senkinek nem jó, ha ezek elmaradnak. De egy biztos, a lányok nem nyafognak, ugyanolyan eltökélten lépnek be a terembe, mint békeidőben.”

Elekes Enikő 2018 óta nem talált legyőzőre Forrás: UWW

Elekes Enikő 2018 óta nem talált legyőzőre  •  Forrás: UWW

A mester ma is érzelemmel telve tekint vissza a lengyelországi kontinensviadalra, amelyen tanítványai egymás után szereztek aranyérmet.

„Még most is libabőrös leszek, ha azokra a pillanatokra gondolok. Örülök, hogy annak idején sikerült rávennünk a lányokat, hogy érdemes elkezdeniük ezt a sportágat. Azt gondolom, ma már a nők jelenléte egyértelműen elfogadott a küzdősportokban, mi is ugyanúgy tekintünk rájuk, mint a fiúversenyzőinkre. Nagyon kitartóak és tehetségesek, Elekes Enikő például 2018 óta nem kapott ki sem hazai, sem pedig nemzetközi versenyen.”

Hogy a lányok mire vitték volna első évükben a kadétok között, már soha nem fogjuk megtudni. Mindenesetre a szakosztályvezető szerint még csak a „nagy piramis alapköveit tették le".

„A kadét korosztályban óriási átalakuláson esnek át a fiatalok, hatalmas hormonbombákká válnak, de a mi lányaink továbbra is alázattal állnak hozzá az edzésekhez. Nem tudom, mit tartogat a jövő, de szerintem minden esélyük megvan arra, hogy idővel a felnőttválogatottban is sikeresek legyenek.”

További korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.01.14 09:05:17

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Sajátos kettősség jellemzi a hazai leánysakk-utánpótlást: miközben a legjobbak közül néhányan a korosztályos világelitben remekelnek, a magyar bajnokságokon alig akad résztvevő.

2021.01.08 09:17:13

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

A vírus miatt példátlannak nevezhető 2020-as évet követően a sportélet szereplői is abban bíznak: 2021 más, ha úgy tetszik, újra a „régi” lesz. Összeállításunk második részében négy sportág (sportlövészet, torna, úszás, vívás) lehetséges utánpótláskorú magyar főszereplőit mutatjuk be.

2020.12.19 17:55:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Huszonnégy egyéni éremből kilenc utánpótláskorú vívóé lett a budapesti BOK-csarnokban jelenleg is zajló háromnapos felnőtt országos bajnokságon.

2020.12.06 17:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Nem csak a magyar válogatottban lesznek honfitársaink a januári felnőtt kézilabda-világbajnokságon: a Gyöngyös 20 éves kapusa, Merkovszki Pál az amerikai nemzeti együttesben szerepel. Megkérdeztük tőle, hogyan jutott a nem mindennapi lehetőséghez.

2020.12.05 10:12:18

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Német lapértesülés szerint Zinédine Zidane, a Real Madrid vezetőedzője felhívta Szoboszlai Dominikot (20), és közölte vele: igazoljon a spanyol fővárosba.