UP-info utanpotlassport.hu 2020.10.22 15:33 Frissítve: 2020.10.22 15:40

Birkózás: mit veszítettünk a junior-vb törlésével?

A Nemzetközi Birkózószövetség nemrég bejelentette, törli a decemberre tervezett belgrádi junior-világbajnokságot. Hogy mekkora csapás ez a hazai birkózósportnak, arra a korosztályos válogatottak szakvezetői – Ritter Diletta, Struhács György és Tóth Gábor – adtak választ a magyar szövetség hivatalos oldalának.

A juniorok tavaly a legsikeresebb magyar birkózó-korosztályt alkották; összesen 5 arany-, 3 ezüst- és 7 bronzérmet nyertek a világversenyeken. Noha a mezőnyből azóta kiöregedett többek között két kötöttfogású, a junior Európa-bajnok, U23-as vb-bronzérmes Lévai Tamás és a junior vb- és Eb-harmadik Vitek Dáriusz, valamint a szabadfogásban korosztályos világbajnoki harmadik Mester Milán, a junior gárda az idén is hasonlóan jó esélyekkel lépett volna szőnyegre a nemzetközi erőpróbákon. Csakhogy a koronavírus-járvány megfosztotta az ifjú sportolókat az újabb bizonyítási lehetőségtől azzal, hogy a világ- és Európa-bajnokságukat egyaránt törlésre ítélte.

Szőke Alex az aranyéremért szállhatott volna harcba a belgrádi junior-vb-n Fotó: Martin Gábor

Szőke Alex az aranyéremért szállhatott volna harcba a belgrádi junior-vb-n  •  Fotó: Martin Gábor

Kötöttfogásban igazi utánpótlás-nagyágyúk képviselték volna a magyar színeket: a korcsoport világ- és Európa-bajnoka, Takács István (87 kg) és a kadét-vb-győztes, junior Eb-aranyérmes Szőke Alex (97) is utolsó évesként küzdött volna. „Kettejük közül úgy hiszem, Alexet viseli meg jobban a helyzet; nagyon motiválta, hogy a junior-világbajnoki dobogó legfelső fokára állhasson, míg István ezt már tavaly elérte. Habár a 2019-es kerethez képest valamelyest gyengébbek lettünk az idén, két-három érmet vártam volna az Eb-n, kettőt pedig a vb-n. A legnagyobb probléma ugyanakkor az, hogy kiesett öt-hat nemzetközi verseny a programból, ezzel együtt tizennyolc-húsz olyan mérkőzésen nem birkózhattak, amely szükséges a töretlen fejlődés megóvásának érdekében” – idézi a junior kötöttfogású válogatott vezetőedzőjét, Struhács Györgyöt a szövetség hivatalos oldala.

A kötöttfogásúakhoz hasonlóan a női birkózók is a korosztály valaha volt legsikeresebb kontinenstornáját abszolválták tavaly Pontevedrában: Nagy Bernadett (76) a dobogó tetejére állt, Szél Anna (55) és Bognár Erika (59) ezüst-, míg Dollák Tamara (57) és Szabados Noémi (65) bronzérmet ünnepelhetett. Közülük egyedül Dollákra nem számíthatott volna Ritter Diletta szakágvezető az idén. „Ezúttal többen másik súlycsoportban indultak volna. Nagyon erős csapat a mostani, éppen amiatt bánhatjuk különösen, hogy elmarad mindkét világverseny. Az Eb-n öt, a vb-n két medálban reménykedtem volna. Bernadett, Erika és Szekér Szimonetta (53) egyaránt átlép az U23-as mezőnybe januárban, szóval ők azok, akik különösen szomorúak lehetnek. Először halasztották a megméretéseket, majd bejelentették, megtartják őket, később kiderült, mégsem – ez érintette őket a legrosszabbul. Ahogyan minket is, hiszen teljesen felborult a tervezett felkészülési menetrendünk, ráadásul arról sem kaphatunk pontos képet, jelenleg hol tartunk a világmezőnyhöz képest” – vélekedik Ritter Diletta.

Az U20-as szabadfogásúak mestere, Tóth Gábor is amondó, hogy az utolsó évesek sínylik meg leginkább a kialakult szituációt. „Kiss Károly (65), Kovács Árpád (70) és Végh Richárd (92) érintett ebből a szempontból, de azokat a versenyzőket is sajnálom, akik hatalmas csatában harcolták ki a válogatottságot; ilyen például Nagy Péter (74) – mondja Tóth. – Nagyon bíztunk abban, hogy legalább a vb-t megrendezik, szomorúak vagyunk amiatt, hogy erre nem kerül sor. Jövő héten Tatán táborozunk, és próbálunk a lehető legtöbbet készülni a felnőttekkel együtt azért, hogy jövőre szép eredményeket érhessünk el.”

További korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.01.14 09:05:17

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Sajátos kettősség jellemzi a hazai leánysakk-utánpótlást: miközben a legjobbak közül néhányan a korosztályos világelitben remekelnek, a magyar bajnokságokon alig akad résztvevő.

2021.01.08 09:17:13

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

A vírus miatt példátlannak nevezhető 2020-as évet követően a sportélet szereplői is abban bíznak: 2021 más, ha úgy tetszik, újra a „régi” lesz. Összeállításunk második részében négy sportág (sportlövészet, torna, úszás, vívás) lehetséges utánpótláskorú magyar főszereplőit mutatjuk be.

2020.12.19 17:55:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Huszonnégy egyéni éremből kilenc utánpótláskorú vívóé lett a budapesti BOK-csarnokban jelenleg is zajló háromnapos felnőtt országos bajnokságon.

2020.12.06 17:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Nem csak a magyar válogatottban lesznek honfitársaink a januári felnőtt kézilabda-világbajnokságon: a Gyöngyös 20 éves kapusa, Merkovszki Pál az amerikai nemzeti együttesben szerepel. Megkérdeztük tőle, hogyan jutott a nem mindennapi lehetőséghez.

2020.12.05 10:12:18

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Német lapértesülés szerint Zinédine Zidane, a Real Madrid vezetőedzője felhívta Szoboszlai Dominikot (20), és közölte vele: igazoljon a spanyol fővárosba.