Hornyák Balázs utanpotlassport.hu 2023.01.26 20:39 Frissítve: 2023.01.26 21:20

Birkózás: a mennyiség minőséggel is párosul a DVTK utánpótlásában

Balázs Éda révén tavaly serdülő Európa-bajnoki címet ünnepelhetett a DVTK birkózószakosztálya, ezzel a miskolciak több mint tíz év után nyertek ismét érmet utánpótlás-világversenyen. A fellendülőben lévő helyi birkózóélet két ikonikus alakját, a diósgyőriek vezetőedzőjét, az olimpiai bajnok Repka Attilát, illetve az Eb-győztes, vb-ezüstérmes Deák-Bárdos Mihályt, a Miskolci Sportiskola szakmai vezetőjét kérdeztük.

A 2022-es esztendőt megelőzően miskolci birkózó legutóbb 11 évvel korábban, 2011-ben szerzett érmet a korosztályos világversenyen: akkor Daher Michel (kötöttfogás, 63 kg) ezüstérmet nyert a szombathelyi kadét-világbajnokságon. Mindezek után a DVTK szakosztályának bő egy évtizedet kellett várni az újabb hasonló sikerre, amely

Balázs Éda (58 kg) nevéhez fűzödött tavaly, amikor serdülő Európa-bajnok lett Zágrábban.

Zurai Rajmund (kötöttfogás, 77 kg) a múlt nyáron szintén közel járt az Eb-dobogóhoz, ő ötödikként zárt a római junior Eb-n. A diósgyőriek a régmúlthoz hasonlóan újra hatalmas utánpótlásbázissal büszkélkedhetnek, és a reménységek pedig korábbi világklasszis elődöktől is tanulhatnak a hétköznapokban.

„Nagyon nagy toborzómunkánk van benne, hogy ismét ilyen számmal birkóznak Miskolcon, és ehhez természetesen elengedhetetlen az edzőkollégák odaadása is – kezdte Repka Attila a DVTK vezetőedzője, Barcelona olimpiai bajnoka az Utánpótlássportnak. – Folyamatosan járjuk a környező településeket, és igyekszünk bevonzani a gyerekeket, így a DVTK-ban sportoló mintegy száz gyerek mellett például Bekecsen, ahol szintén mi felügyeljük a fiatalok fejlődését, ugyancsak közel ennyien birkóznak. Egyre több külső helyszínen tartunk edzéseket, hiszen ezáltal tudjuk elérni, hogy a bázisunk még szélesebb alapokon nyugodjon.

Szerencsére mostanra eljutottunk oda, hogy a mennyiség minőséggel is párosul, és a nagy létszámú utánpótlásból nemcsak hazai, hanem nemzetközi sikereket is elérnek versenyzőink – már régóta vártunk a hasonló kiemelkedő eredményekre.

A serdülő Eb-arannyal, illetve a junior Eb-ötödik hellyel összességében tavaly remek évet zártunk. Ez alapján úgy tűnik, jó úton haladunk, ami ugyanakkor rengeteg munkával is jár. Az eredményesség terén bízunk a hasonló folytatásban idén is."

Balázs Éda (balról a második) a serdülő Európa-bajnoki dobogó tetején Zágrábban Forrás: UWW

A DVTK és a Miskolci Sportiskola szoros együttműködés keretében segíti elő a fiatalok fejlődését.

„Az elmúlt években számos nehézséggel kellett megküzdenünk nekünk is, mint a hazai sportélet valamennyi szereplőjének – mondta már az Európa-bajnok, vb-ezüstérmes Deák-Bárdos Mihály, aki a Miskolci Sportiskola szakmai vezetőjeként dolgozik a helyi birkózósportért. – Mondhatnám úgy is, hogy 2020 óta a sáskajáráson kívül mindenféle válsághelyzettel szembe kellett néznünk már. Jelenleg is azon vagyunk még, hogy kilábaljunk a nehéz időszakból, orvosoljuk a még meglévő problémákat, amelyeket az okozott, hogy sokáig nem lehetett megfelelően edzést tartani, illetve az iskolákba se mehettünk be toborozni. Ez pedig nagyban rányomta a bélyegét az utánpótlás-nevelés helyzetére. Mostanra normalizálódni látszódnak a körülmények, az egyesületi terem mellett a városban két általános iskolában is jelen vagyunk. Míg az említett bekecsi műhely mellett további kihelyezett szakosztályaink működnek Tiszalúcon és Halmajon, de szeretnénk ezt a kört még tovább bővíteni. A Miskolci Sportiskola a DVTK szakosztályával közösen versenyezteti a gyerekeket, az U10-től az U17-es korosztályig. Ezt azt jelenti a gyakorlatban, hogy fél évig a DVTK, fél évig pedig a Miskolci Sportiskola finanszírozza a versenyeztetést, valamint az edzők bérezésében is hasonlóan megoszlanak terhek.

Összességében nincs könnyű dolgunk Miskolcon, ami a toborzást illeti, mivel abszolút sportos városról beszélünk. A látványsportágak, így a labdarúgás, a kosárlabda, a jégkorong, a kézilabda, a röplabda és a vízilabda is komoly vonzóerőt jelent. A többi küzdősportos, cselgáncs- és ökölvívó-szakosztályról nem is beszélve. Vagyis minden gyerekért alaposan meg kell küzdeni a többi sportággal, éppen ezért azon vagyunk, hogy minél hamarabb megismertessük és megszeretessük a birkózást a legkisebbekkel, akár már óvodás korban.

(Kiemelt kép forrása: DVTK Birkózás/Facebook)

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2023.03.24 19:41:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Vitális Milán szabadrúgásgóljával 1–0-ra győzött idegenben a magyar U21-es labdarúgó-válogatott a görögök korosztályos legjobbjai ellen vívott felkészülési mérkőzésen.

2023.03.07 14:43:02

Utánpótlássport B. L. utanpotlassport.hu

A labdarúgó NB I 22. fordulójában összesen 1112 percet kaptak a 2002-es vagy annál fiatalabb játékosok; nyolc klubban tizenkilenc ifjonc bizonyíthatott.

2023.02.10 20:51:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Varga Ádám kajakos és Pádár Nikolett úszó lett 2022 legjobb utánpótláskorú sportolója; a díjakat pénteken adták át a pandémia miatti kétéves szünet után idén újra megtartott Héraklész Gálán.

2023.01.28 21:20:03

Utánpótlássport Nagy Dániel utanpotlassport.hu

Az utolsó napra is maradt magyar aranyérem az olaszországi téli EYOF-on: Bányai Attila szuperóriás-műlesiklásban bizonyult a leggyorsabbnak. A diadal után a fiatal és edzője, Szepesi Bertold örömittasan értékelt az Utánpótlássportnak.

2023.01.21 13:40:04

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ausztriai St. Antonban zajló junior-világbajnokságon szuper-G-ben is dobogóra állhatott Bányai Attila, aki az U18-asok között a harmadik helyen fejezte be a versenyt.