Atlétika: Márton Anita útját járja Dobó Zsombor

B. Z. utanpotlassport.huB. Z. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2022.01.27. 08:57
Címkék
Az olimpiai bronzérmes, fedett pályás világbajnok súlylökő Márton Anita edzőjének, Eperjesi Lászlónak a 15 éves unokája, a Mol Alapítvány által is támogatott Dobó Zsombor kivételes ígérete a korosztályának.

„Mindenkinél korábban vált dobóvá, hiszen amint megszületett, márisazlett”– mondja nevetve Eperjesi László a 15 éves unokájáról, Dobó Zsomborról, aki súlylökésben és diszkoszvetésben egyszerre jeleskedik.„Mindenkinél korábban vált dobóvá, hiszen amint megszületett, márisazlett”– mondja nevetve Eperjesi László a 15 éves unokájáról, Dobó Zsomborról, aki súlylökésben és diszkoszvetésben egyszerre jeleskedik.

Márton Anita útját járja Dobó Zsombor Fotó: Volm Balázs
Márton Anita útját járja Dobó Zsombor Fotó: Volm Balázs

Márton Anita útját járja Dobó Zsombor  •  Fotó: Volm Balázs

Az ígéretetanagypapamellett nagybátyja, ifj. Eperjesi László edzi a SzegediVSE-benigen eredményesen, hiszenZsomborahogy cseperedett, úgy tartozottaktuális korosztálya itthoni legjobbjai közé.

„Már három és fél évesen kérte a szüleit, hogy hozzák le edzésre a papához– eleveníti fel a kezdeteket Eperjesi László. –Akkor még csak játszadozott, de magába szívta a légkört, ésazótais szívesen jár a pályára. Nyolcéves korától szintea2000 ótavezetettösszesországos csúcsot megdöntötte az évjáratában, majd mindkét versenyszámban bajnok lett az újoncok és a serdülők között is.”

A reménység az előző szabadtéri szezonban a négykilós súlygolyóval 15,84, az egykilós diszkosszal 62,61 méterig jutott – utóbbi szerrelaz U16-osok, azaz a serdülőkob-jánúgylett aranyérmes, hogymajdnem tíz méterrel megelőzte a másodikat. Az idén már egy korosztállyal feljebb, az U18-asok között kell bizonyítania ötkilós súlygolyóval és másfélkilós diszkosszal.

Eperjesi László és unokája, Dobó Zsombor Forrás: Szegedi VSE
Eperjesi László és unokája, Dobó Zsombor Forrás: Szegedi VSE

Eperjesi László és unokája, Dobó Zsombor  •  Forrás: Szegedi VSE

„Természetesenebben az évbenis szeretnék dobogóra állniaz országos bajnokságon, a fő versenyemnek azonban a jeruzsálemi U18-as Európa-bajnokságot tekintem– mondja a 198 centi magas Zsombor. –Súlylökésben tizenhét, diszkoszvetésben ötvenhárom méter a kvalifikációs szint. Az utóbbi túlteljesítésére reális esélyem van. Hiányzik már a nagy nemzetközi verseny, mert még nem jártam hasonlón. A járványhelyzet miatt a serdülők között nem vehettem résztválogatottviadalon, így nagyon várom az első külföldi visszajelzéseket. Jelenleg a diszkoszvetés áll hozzám közelebb, hiszen abban érzem magam sikeresebbnek, éspersze, hogyazt szeretem jobban csinálni, amiben eredményesebb vagyok. Ebben a számban nagyobb hasznát veszem azalkatomnak is. Egyébként örülök, hogy magasra nőttem. A hosszabb karom előnyt jelent a dobásoknál.”

Ha valaki ismeri a siker receptjét, az Eperjesi László, aki a súlylökő Márton Anitát olimpiai bronzéremig segítette a 2016-osrióijátékokon, majd tanítványa többek közöttfedett pályásvilágbajnoki címet is szerzett.

„Anitával is ezeken a lépcsőfokokon lépdeltem, mint az unokámmal–eleveníti fel a múltata szakember. –Annak idején sok kritikát kaptam, hogy Anita miért nem lök nagyobbat.Mindig azt mondtam, hogy nem fiatalként kell jó eredményt elérni, aztánmegeltűnni. Érdemes tervezni, de nem szabad túllőni a célon. Amikor Anita tizenhét éves volt, megkérdezték tőlem, hogy szerintem mi lesz a vége, milyen eredményt tud majd elérni?Rövidgondolkodás után rávágtam, hogy 18,50! Azóta is megkapom tőle, hogy mennyire nem bíztam benne(Anita Rióban 19,87 méteres egyéni csúccsal nyert bronzot –Aszerk.). Szóval nemszívesen jósolok, de ha minden úgy működik, mint eddig, akkor idővel Zsombor is avilágelitheztartozhat.”

„A célom, hogy olimpikon legyek– reagál a sokra hivatott unoka. –Anitára példaképként tekintek. Nagyon motiváló, amikor együtt készülünk,vagy amikor éppen hazavisz edzésről, és ellát a tanácsaival. Papával pedigremek a kapcsolatom, ahogyananálamkét évvel fiatalabb, szintén adobószakágatválasztó öcsémnek, Csanádnak is. A hétköznapokban nagyon szeretjük egymást és igazi nagypapa-unoka párosként működünk, deazedzésen nincs kivételezés. Talán még többet is vár el tőlem, mint a társaimtól.”

Hogy Zsombor elérje a céljait, abban a Mol Alapítvány is igyekszik segíteni. A szervezet támogatását korszerű sportfelszerelések vásárlására fordíthatja a fiatal.

További korosztályos hírekATLÉTIKÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik