B. Z. utanpotlassport.hu 2021.11.20 12:36 Frissítve: 2021.11.20 12:43

Atlétika: Kovács Alexandra pörgő léptekkel halad a fejlődés útján

A Mol Alapítvány által támogatott, többszörös korosztályos bajnok békéscsabai gyalogló, a 15 éves Kovács Alexandra jövőre a nemzetközi ifjúsági mezőnyben is letenné a névjegyét.

A Békéscsabai Atlétikai Club 15 éves ígérete, Kovács Alexandra három évvel ezelőtt váltott a gyaloglásra, és itthon tulajdonképpen azóta legyőzhetetlen az aktuális korosztályában. 2019-ben még 13 éves volt, amikor a szlovéniai U16-os válogatott viadalról aranyéremmel tért haza, majd az újonc bajnoki elsőségek után az idén már a serdülők között védte meg a hazai bajnoki címeit (kint és bent) a 3 ezer méteres távon. A viharsarki egyesületben Urbanikné Rosza Mária szakmai felügyelete mellett csiszolódó tinédzser nem is bánta meg, hogy a futásról még időben gyaloglásra lassított.

Kovács Alexandra (elől) pörgő léptekkel halad a fejlődés útján Forrás: Békéscsabai AC

Kovács Alexandra (elől) pörgő léptekkel halad a fejlődés útján  •  Forrás: Békéscsabai AC

„Tizenkét éves koromig csak messziről figyeltem a gyaloglókat, de amikor kipróbáltam a versenyszámot, egyből beleszerettem – mondja a pályán csak Alinak becézett reménység. – A gyaloglás sokkal bonyolultabb, mint elsőre gondolnánk. Edzéseken folyamatosan próbáljuk gyorsítani a tempót, gyűjtjük a kilométereket, közben pedig végig figyelünk a technikára, tehát nagyfokú koncentrációt igényel. Természetesen a megfelelő állóképesség elengedhetetlen a hosszabb távokon, és hogy ez meglegyen, ahhoz kitartóan, szorgalmasan szükséges dolgozni. Mindig azt tanulom, hogy dinamikusan kell pörgetni a lépteket.”

A fiatal atlétalánynak nemcsak a lépte, hanem a fejlődése is dinamikus. Alexandra a nyáron 14 perc alá vitte az egyéni legjobbját 3 km-en.

Kovács Alexandra jövőre a nemzetközi ifjúsági mezőnyben is letenné a névjegyét Forrás: Békéscsabai AC

Kovács Alexandra jövőre a nemzetközi ifjúsági mezőnyben is letenné a névjegyét  •  Forrás: Békéscsabai AC

”Szerencsés vagyok, mert Marcsi néni személyében csodálatos edzővel dolgozhatok. Hiszem, hogy sok munkával sok mindent el lehet érni, és talán jó érzékem is van a gyalogláshoz. Folyamatosan előrelépni nem egyszerű, hiszen itthon nem vagyunk sokan. Alig akad ellenfél, így többnyire csak az idővel versenyzek. Amikor elkezdtem, a családomban is voltak olyanok, akik nem igazán ismerték ezt a versenyszámot. Remélem, hamarosan megnő a gyaloglás népszerűsége, mert megérdemelné.”

Alexandra jövőre korosztályt vált, és első éves ifjúsági, azaz U18-as versenyzőként igyekszik bizonyítani. A fő száma ezzel együtt 5 ezer méterre változik, de az aranyérmek halmozásáról a hosszabb távon sem kíván lemondani.

„Amikor bajnokságot vagy versenyt nyerek és ott állok a dobogó tetején, mindig a befektetett munkára gondolok és arra, hogy megérte küzdeni. Fokozatosan szeretnék haladni, így egyelőre csak a jövő évvel foglalkozom. Az EYOF lebeg a szemem előtt, amelyre nemcsak ki szeretnék jutni, hanem ott minél jobb eredményt kívánok elérni. Ötezer métert már gyalogoltam néhányszor, mindig az egyéni csúcs megjavítása lesz a célom.”

Hogy a jövőben minden Alexandra elképzelései szerint alakuljon, abban a Mol Alapítvány is  segíti a versenyzőt. A szervezet támogatását a sikerekhez elengedhetetlen minőségi sportfelszerelésekre fordíthatja a növendék.

További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.09.08 09:12:01

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Nehéz lenne belekötni az utánpótláskorú kézilabdás lányok nyári teljesítményébe: az U19-es és az U17-es Európa-bajnokságot is megnyerték. A sikerekről az MKSZ utánpótlás-fejlesztési igazgatóját, Zsiga Gyulát kérdeztük.

2021.07.16 21:39:57

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

Az utolsó tizenöt percben leiskolázta a svédeket a magyar junior kézilabda-válogatott.

2021.06.30 08:33:13

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Mészáros Eszter még 18 évesen megszerezte az első világkupa-aranyérmeit Eszéken: az olimpiára készülő sportlövő a légpuskások között egyéniben és Péni Istvánnal vegyes csapatban is nyert.

2021.06.23 18:44:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Az MTK Budapest 18 éves karatékája, Ilankovic Aleksandra elégedetten és boldogan eleveníti fel, hogy nemrégiben nagyon közel járt az olimpiai kvótaszerzéshez Párizsban.

2021.06.20 19:33:19

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

A mixváltó ötödik helyét leszámítva nem kerültek a közvetlen élmezőnybe a magyarok a kitzbüheli junior triatlon Eb-n.