utanpotlassport.hu 2018.07.09 14:25 Frissítve: 2018.07.09 14:35

Atlétika: futószámokban jeleskedtek a magyar versenyzők

Legutóbb a 20. század derekán, Iharos Sándorék idejében tartották, tarthattuk nagy futónemzetnek a magyart. A győri U18-as Eb-n viszont csak futószámokban gyűjtöttek érmeket a mieink, a legfényesebbet a sajátos tehetséggel megáldott Huller Dániel. Azonban a négy medálnál és tizenhárom ifjúsági olimpiai kvótánál is volt fontosabb az utánpótlás-referens szerint.

Arday Attila – utanpotlassport.hu Négy érem, tizenhárom kvóta az őszi Buenos Aires-i ifjúsági olimpiára. Ez a győri U18-as Európa-bajnokság utáni tömör mérleg már mutatja, hogy a magyar csapat (túl)teljesítette az elvárásokat, hiszen Lengyák György utánpótlás-referens a viadal előtt három-négy éremről és tíz körüli („vagy picivel több”) kvótáról beszélt.

Amikor az Eb zárása után ismét beszélgettünk a szakemberrel, és felvetettük neki a fenti számokat, mondott egy még nagyobbat:

„Arra vagyok a legbüszkébb, hogy hatvanhét fiatalnak tudtunk versenyzési lehetőséget biztosítani.”

A szám hallatán kétszer is visszakérdeztünk, hiszen előzetesen nem volt szó ennyi emberről. A szakember azonban megerősítette, hogy ekkora létszámú tinédzserről van szó, beleértve természetesen az esemény végére tartogatott svéd váltókat is, amelyek gálaszerű befejezést adtak az Eb-nek. (A váltótagoknak egyre hosszabb távokat kell e számban futniuk, ami a fiataloknak élményt és tapasztalatot jelent.) Lengyák György szokás szerint kitért arra az utánpótlásprogramra, amelynek köszönhetően sok egészséges „gyerek” atletizálhat ilyen szinten, kiemelve a gyógytornászok tevékenységét.

A svéd váltóban a magyar lányok hatodik, a fiúk hetedik helyen végeztek. A lányoknál az érem is összejöhetett volna, ha például a 400 méteren hatodik Molnár Janka is csapattag, neki azonban már a kedden kezdődő junior-vb-re kellett utaznia Tamperébe. Ezzel együtt szép a magyar medálgyűjtemény: három ezüst után egy arany.

Huller Dániel, a csodafutó (balra) holtversenyben győzött Forrás: atletika.hu

Huller Dániel, a csodafutó (balra) holtversenyben győzött  •  Forrás: atletika.hu

„Ez biológiailag lehetetlen, de Huller Dani mintha verseny közben regenerálódna, úgy tud megújulni 400 gát közben” – mondta a szakember aranyemberünkről, akinek a célegyenesesben sikerült visszavernie francia ellenlábasa támadását, végül holtversenyben győzött.

Takács Boglárkát százon egy hajszál választotta el az aranytól, de az ezüst éppúgy értékes, akárcsak a súlyos sérülésből felépülő Illovszy Dominiké ugyanezen a távon vagy Apáti Bencéé 1500-on.”

A különleges mindebben az, hogy valamennyi érmünk futószámban született, pedig legutóbb az ötvenes években, még a volt világcsúcstartó Iharos Sándorék idejében  igaz, akkor a hosszabb távokon  tartoztunk a nagy futónemzetek közé. Talán azok leszünk újra.

Más lapra tartozik, hogy mi van, illetve mi lesz az ügyességi számokkal.

További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.11.27 17:34:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Kocsis Evelin szalaggal rontott, aztán kiemelkedő buzogánygyakorlatával bejutott a ritmikus gimnasztikázók junior Eb-jének döntőjébe, melyben így három szerrel lesz érdekelt szombaton.

2020.10.25 16:41:16

Utánpótlássport K. B. utanpotlassport.hu

Az utánpótláskorú magyarok közül Özbas Szofi (63 kg) és Naji Dávid (60 kg) szerepelt legjobban a Budapesten rendezett olimpiai kvalifikációs dzsúdó Grand Slam-versenyen; előbbi a harmadik, utóbbi pedig az ötödik helyen zárt.

2020.09.10 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Akadnak olyan edzők idehaza, akik úgy nevelik a jövő bajnokait, hogy közben maguk sem hagyták még abba az élsportot. Van közöttük olyan, aki a tokiói játékokra készül, van, aki válogatott-kerettag, egy másik szakember pedig már csak a sportág szeretete miatt áll edzésbe rendszeresen.

2020.09.03 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Sokak voltak csalódottak az utánpótlás-világversenyek elhalasztása, törlése miatt. Összegyűjtöttük, három sikersportágunkban (kajak-kenu, úszás, vívás), kik lehettek volna az év nagy nyertesei.

2020.08.26 09:09:17

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Az utóbbi időben jól megfigyelhető tendencia, hogy a gyerekeket egyre fiatalabban igyekeznek „megkaparintani” az egyes sportágak. Összeállításunkban arra keressük a választ, hogy miképpen működik a népszerűsítés az egészen kicsik körében, és arra is, hogy a korai kezdés együtt jár-e nem kívánatos mellékhatásokkal.