utanpotlassport.hu 2018.07.09 19:01 Frissítve: 2018.07.09 19:45

Atlétika: döntős remények a junior-világbajnokságon

Ha Mátó Sára nem karácsony előtt, hanem szilveszter után születik egy nappal, a múlt heti győri U18-as Eb-n harcolhatott volna az aranyért. Helyette a kedden kezdődő junior vb-n próbál meg döntőbe kerülni, ahol a színvonal már-már olyan, mint egy olimpián. És nem az ifjúságiak, hanem a felnőttek olimpiáján.

Arday Attila – utanpotlassport.hu Még véget sem ért a győri U18-as Európa-bajnokság vasárnap, legjobbjaink egy része, többek között a 100 méteren ezüstérmes Illovszky Dominik, mát tovább is utazatott Tamperébe, hogy a junirorok világbajnokságán is rajthoz álljon. Az ifjúsági Eb zárónapjának estéjén így aztán csak a 400 gát döntőjét futó (és megnyerő) Huller Dánielt vagy  szombaton 1500 méteren ezüstérmes Apáti Bencét találhattuk meg Győrben a magyar érmesek közül. Meg persze Lengyák György utánpótlás-referenst, aki a küldöttség egy része után repült, hogy a junior-vb keddi kezdésére már ott legyen.

Mátó Sára tavaly az év ifjúsági atlétanője volt

Mátó Sára tavaly az év ifjúsági atlétanője volt

Az ifjúsági Eb magyar résztvevői közül hatan kaptak lehetőséget arra, hogy a juniorok világbajnokságán is részt vegyenek, Apáti Bence nincs közöttük.

„Az ő versenyszámában túlságosan erős a vb mezőnye, bár más számokban is nagyon nagy feladat lesz a legjobbak közé kerülni, hiszen itt már olyan atléták is indulnak, akik két év múlva a felnőttek olimpiájára is kijutnak majd  – mondta a szakember, aki hozzátette, hogy a legjobb ifiknek jutalmat és rutinszerzési lehetőséget jelent az, hogy a nagyobbak között, vb-n is szerepelhetnek (mondjuk ez alapján Apáti Bence is befért volna a tamperei küldöttségbe).

A junior vb színvonalára jellemző, hogy 2010-ben, amikor Deák Nagy Marcell sporttörténeti tettet végrehajtva futószámban, 400 méteren nyert érmet (ezüstöt), Kirani James nyakába akasztották az aranyat – akárcsak két évvel később a londoni olimpián.

Lengyák György három-négy döntős hellyel elégedett lenne mindezek alapján Tamperében, ahol összesen 25 magyar indul. Leginkább a két éve ifjúsági Eb-aranyat nyerő 110 gátas, Eszes Dániel, továbbá a tavaly 400 gáton és hétpróbában is helytálló Mátó Sára, a távolugró Farkas Petra és a kalapácsvető Varga Donát érhet majd oda a fináléba, a szakember szerint.

Mátó Sárát tavaly az év ifjúsági atlétanőjének választották itthon, és ha nyolc nappal később születik (2000. december 23. helyett 2001. január 1.én) a győri U18-as Eb-n is rajthoz állhatott volna, győzelmi eséllyel. De neki más, nehezebb, hosszú távon kifizetődő küldetést tartogatott az élet.

További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.11.27 17:34:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Kocsis Evelin szalaggal rontott, aztán kiemelkedő buzogánygyakorlatával bejutott a ritmikus gimnasztikázók junior Eb-jének döntőjébe, melyben így három szerrel lesz érdekelt szombaton.

2020.10.25 16:41:16

Utánpótlássport K. B. utanpotlassport.hu

Az utánpótláskorú magyarok közül Özbas Szofi (63 kg) és Naji Dávid (60 kg) szerepelt legjobban a Budapesten rendezett olimpiai kvalifikációs dzsúdó Grand Slam-versenyen; előbbi a harmadik, utóbbi pedig az ötödik helyen zárt.

2020.09.10 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Akadnak olyan edzők idehaza, akik úgy nevelik a jövő bajnokait, hogy közben maguk sem hagyták még abba az élsportot. Van közöttük olyan, aki a tokiói játékokra készül, van, aki válogatott-kerettag, egy másik szakember pedig már csak a sportág szeretete miatt áll edzésbe rendszeresen.

2020.09.03 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Sokak voltak csalódottak az utánpótlás-világversenyek elhalasztása, törlése miatt. Összegyűjtöttük, három sikersportágunkban (kajak-kenu, úszás, vívás), kik lehettek volna az év nagy nyertesei.

2020.08.26 09:09:17

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Az utóbbi időben jól megfigyelhető tendencia, hogy a gyerekeket egyre fiatalabban igyekeznek „megkaparintani” az egyes sportágak. Összeállításunkban arra keressük a választ, hogy miképpen működik a népszerűsítés az egészen kicsik körében, és arra is, hogy a korai kezdés együtt jár-e nem kívánatos mellékhatásokkal.