K. B. utanpotlassport.hu 2020.11.28 08:50 Frissítve: 2020.11.28 09:00

Asztalitenisz: a tűz hiányzik Tölgyes Dorottyának

Az osztrák Linz AG Froschberg 16 éves asztaliteniszezőjével, Tölgyes Dorottyával beszélgettünk az elmúlt időszak nehézségeiről, emellett szóba került az is, hogyan illeszkedett be az új csapatába.

Június elején számoltunk be arról, hogy a serdülő-világjátékokon az európai csapat tagjaként aranyérmes 16 éves asztaliteniszező, Tölgyes Dorottya a Nyírbátori ASE csapatából a kétszeres Bajnokok Ligája-győztes osztrák Linz AG Froschberg együttesébe igazol. Akkor így nyilatkozott a váltásról:

Tölgyes Dorottyának nagy nehézségekkel kellett megküzdenie az utóbbi fél évben Forrás: MOATSZ

Tölgyes Dorottyának nagy nehézségekkel kellett megküzdenie az utóbbi fél évben  •  Forrás: MOATSZ

„a felnőtt férfiválogatottat korábban sok éven át vezető Harczi Zsolt ebben a klubban tevékenykedik, régóta figyeli a pályafutásomat. Március elején egyhetes próbajátékra invitáltak, de már az első napon megtetszettem nekik. Eleinte úgy volt, hogy oda is költözöm, de végül abban maradtunk, mindig csak a bajnoki meccsek előtt utazom három nappal. Nyírbátorban egyébként közel egy hónapig dolgozhattam együtt a mesterrel, jobban megismerhettem, és így pozitívabban állok a kaland elé, amit már nagyon várok.”

A fiatal azóta három mérkőzésen is szerepelt az osztrák Bundesliga 1-ben. Szép skalpokat gyűjtött, többek között a 2019-es U21-es Európa-bajnokság győztes párosának egyik tagját, Karoline Mischeket is legyőzte.

„Nyáron havonta egy-két hetet edzettem kint, a bajnokság októberi rajtja előtt pedig az Osztrák-kupában is szerepeltem. A csapattársaim és az edzőim is nagyon kedvesek, hamar befogadtak. A koronavírus-járvány miatt gyakorlatilag ez volt az egyetlen kimozdulási lehetőségem; rengeteg tábort lemondtak, és a folytatás is képlékeny. A terv az, hogy a két ünnep között Nyírbátorban készülök az ifjúsági válogatottal, emellett szeretnék a felnőtt nemzeti együttes felkészüléséhez is csatlakozni néhány hétre a fővárosban. Arról azonban egyelőre nincs információm, mikor utazhatok vissza Ausztriába.”

Dorottyának az utóbbi időben több nehézséggel is meg kellett küzdenie.

„A vállam áprilistól októberig be volt gyulladva. Emiatt olyan fájdalmaim voltak, hogy augusztus végén, az idénynyitó ranglistaversenyen két fájdalomcsillapító mellett is szenvedtem. Szerencsére javarészt a karantén idején zajlott a gyógyulásom, amikor a többiek sem tudtak normál mennyiségű és minőségű munkát végezni, emiatt talán kevésbé maradtam le. November elején kéthetes betegséggel bajlódtam, és két mérkőzést ki kellett hagynom a Bundesligában. Sokat tornáztam, a csontkovács is segített, és szerencsére már minden rendben van, jól érzem magam.”

Tölgyes ugyanakkor azt tapasztalja, közel sem annyira motivált, mint korábban.

„Versenyek és célok nélkül nagyon nehéz a megszokott elánnal dolgozni. Hiányzik a tűz. Semmit nem tudunk a folytatásról, a jövő évről. Arról sincs fogalmam, mikor léphetek ismét téthelyzetben asztalhoz. Az utánpótlás Európa-bajnokság is elmaradt, igaz, elsőéves ifiként nem sok esélyem lett volna. Pozitívumot is tudok említeni; volt időm arra, hogy fejlesszek a hiányosságaimon. A fonákom például stabil lett, már csak meccshelyzetben kellene gyakorolnom.”

További korosztályos hírek ASZTALITENISZ sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.01.14 09:05:17

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Sajátos kettősség jellemzi a hazai leánysakk-utánpótlást: miközben a legjobbak közül néhányan a korosztályos világelitben remekelnek, a magyar bajnokságokon alig akad résztvevő.

2021.01.08 09:17:13

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

A vírus miatt példátlannak nevezhető 2020-as évet követően a sportélet szereplői is abban bíznak: 2021 más, ha úgy tetszik, újra a „régi” lesz. Összeállításunk második részében négy sportág (sportlövészet, torna, úszás, vívás) lehetséges utánpótláskorú magyar főszereplőit mutatjuk be.

2020.12.19 17:55:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Huszonnégy egyéni éremből kilenc utánpótláskorú vívóé lett a budapesti BOK-csarnokban jelenleg is zajló háromnapos felnőtt országos bajnokságon.

2020.12.06 17:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Nem csak a magyar válogatottban lesznek honfitársaink a januári felnőtt kézilabda-világbajnokságon: a Gyöngyös 20 éves kapusa, Merkovszki Pál az amerikai nemzeti együttesben szerepel. Megkérdeztük tőle, hogyan jutott a nem mindennapi lehetőséghez.

2020.12.05 10:12:18

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Német lapértesülés szerint Zinédine Zidane, a Real Madrid vezetőedzője felhívta Szoboszlai Dominikot (20), és közölte vele: igazoljon a spanyol fővárosba.