A hónap utánpótlásedzője: megvan az augusztusi díj három jelöltje

Vágólapra másolva!
2022.09.07. 09:00
Címkék
A Magyar Edzők Társasága, az Utanpotlassport.hu szerkesztősége és a Porsche Hungaria alkotta kuratórium megnevezte A hónap utánpótlásedzője díj augusztusi kiírásának három jelöltjét. Az elismerésre Kersics Dávid cselgáncs-, Kovács Róbert vízilabda- és Pisák Tamás tornászedző aspirál; a győztes kilétére az alapítók voksolását követően derül fény.

nyitókép (2)
nyitókép (2)
A hónap utánpótlásedzője díj odaítélésekor figyelembe veszik az adott időszak világversenyein, nemzetközi eseményein, legjelentősebb hazai viadalain, bajnokságain elért eredményeket, de a díjra történő jelölésnél ugyancsak döntő szempont volt a kiválasztott szakmai múltja, megfelelő edzői végzettsége, példaértékű nevelőmunkája. A díjazottakról a három alapító szervezet képviselőiből álló kuratórium hamarosan dönt; a győztes 200 ezer forintos pénzdíjazásban részesül.
nyitókép (2)
nyitókép (2)
A hónap utánpótlásedzője díj odaítélésekor figyelembe veszik az adott időszak világversenyein, nemzetközi eseményein, legjelentősebb hazai viadalain, bajnokságain elért eredményeket, de a díjra történő jelölésnél ugyancsak döntő szempont volt a kiválasztott szakmai múltja, megfelelő edzői végzettsége, példaértékű nevelőmunkája. A díjazottakról a három alapító szervezet képviselőiből álló kuratórium hamarosan dönt; a győztes 200 ezer forintos pénzdíjazásban részesül.

Íme, augusztus hónap jelöltjei!

Kersics Dávid (balról) Kenderesi Péterrel és édesapjával, a PVSK szakosztályvezetőjével, Kersics Antallal Forrás: PVSK
Kersics Dávid (balról) Kenderesi Péterrel és édesapjával, a PVSK szakosztályvezetőjével, Kersics Antallal Forrás: PVSK

Kersics Dávid (balról) Kenderesi Péterrel és édesapjával, a PVSK szakosztályvezetőjével, Kersics Antallal  •  Forrás: PVSK

KERSICS DÁVID a Pécsi Vasutas Sportkör cselgáncsedzője hároméves korában kezdett dzsúdózni: édesapja, Kersics Antal révén – aki vezetőedzőként irányítja a PVSK szakosztályát – tehát hamar belecsöppent a sportágba. Majd az U23-as korosztályig bezárólag majdnem tíz évig szerepelt az utánpótlás-válogatottakban. Ezután, 23 évesen – kilenc esztendeje – vágott bele az edzői munkába; eleinte a legkisebbekkel, öt-hat évesekkel kezdte édesapja mellett. Ahogyan idősödtek a tanítványai, mind többen közülük versenyeken is indultak, és időközben egyre több csoporttal kezdett el foglalkozni. Jelenleg négy 20-25 fős csapatot irányít Pécsett, azaz hozzávetőleg közel száz fiatalért felel.

Az elmúlt kilenc évben több mint tíz korosztályos magyar bajnoki címet nyertek a versenyzői, és nemzetközi szinten, az utánpótlás Európa-kupa-viadalokon is diadalmaskodtak.

Tanítványai közül – minden korábbi sikert felülmúlva – Kenderesi Péter júniusban ifjúsági Eb-ezüstérmet nyert Porecben, júliusban hetedik lett a besztercebányai EYOF-on, míg legutóbb, augusztusban ifjúsági világbajnoki címet szerzett Szarajevóban a 90 kilósok mezőnyében. A 17 esztendős fiatal a magyar csapat egyetlen aranyérmét szerezte Bosznia-Hercegovinában, egyben ő lett a hazai dzsúdósport első fiú ifjúsági világbajnoka. Külön érdekesség, hogy Péter az olimpiai bronzérmes úszó, Kenderesi Tamás öccse.

„A dzsúdó több, mint sport, ez az, amit minden nap hangsúlyozunk édesapámmal – mondja a fiatal szakember.Éppen ezért az a hitvallásom, hogy mi nem csupán a sportágat oktatjuk, hanem a hozzátartozó szellemiséget és életformát is. Igyekszünk a gyerekek sporton kívüli életét, tanulmányait is szemmel tartani és támogatni. Azt szeretnénk, hogy a tanítványaink ne csak a tatamin, hanem az élet más területén is jó példával szolgáljanak.”

Az ifjúsági világbajnok Kenderesi Péter így vélekedik edzőjéről, akivel öt éve dolgozik együtt:

„Nagyon közvetlen a versenyzőivel, és bármilyen problémával fordulhatunk hozzá, azonnal segít. Hatalmas odaadással és törődéssel foglalkozik velünk a mindennapokban. A versenyeken is óriási pluszt jelent a jelenléte, végigcsinálja velem a bemelegítést, az ellenfelekből pedig mindig remekül felkészít. Emellett az edzéseken kívül rendre csapatépítő programokat szervez, és nagyszerű hangulatot teremt a klubon belül.”

Kovács Róbert (guggol) és az U18-as válogatott a belgrádi korosztályos vb-n Fotó: Dobos Sándor/MVLSZ
Kovács Róbert (guggol) és az U18-as válogatott a belgrádi korosztályos vb-n Fotó: Dobos Sándor/MVLSZ

Kovács Róbert (guggol) és az U18-as válogatott a belgrádi korosztályos vb-n  •  Fotó: Dobos Sándor/MVLSZ

KOVÁCS RÓBERT, az U18-as fiú vízilabda-válogatott szövetségi edzője, a Vasas fiú gyermekcsapatának vezetőedzője játékos-pályafutását Egerben kezdte, majd pólózott az UTE-ban, a Vasasban, a Honvédban és a nápolyi Posillipo együttesében is. Ez idő alatt négyszer nyert magyar bajnokságot, kétszer Magyar-kupát, bronzérmet szerzett a Bajnokok Ligájában, korábban pedig ezüstöt az ifjúsági Eb-n. Olaszországból hazatérve az UVSE-ben fejezte be játékoskarrierjét, de ekkor már utánpótláscsapatokat is edzett a klubban. A tréneri pályára tudatosan készült, már az UTE-ban elkezdett foglalkozni a gyerekekkel, az UVSE-ben pedig többször is a korosztályos bajnokság dobogójára vezette gárdáját. Innen az OSC ob I-es csapatához szerződött másodedzőnek, emellett az egyesületben az ifjúsági együttest irányította. Az ott eltöltött három év után, két évvel ezelőtt Földi László invitálására érkezett vissza legsikeresebb évei színhelyére, a Vasasba, amelyben a gyermekcsapatot irányítja. Az idei világbajnokságra készülő U18-as fiúválogatott vezetőedzői posztjára Cseh Sándor férfi utánpótlás-szakmai igazgató kérte fel az évad elején, és mivel a játékosokban, valamint magában is bízott, rövid gondolkodás után elvállalta a feladatot. Ami igazi kihívásnak tűnt, hiszen ez a korosztály magasra tette a lécet azzal, hogy 2019-ben U15-ös Eb-t nyert, tavaly pedig bronzzal tért haza az U17-es kontinensviadalról.

A korosztályos nemzeti csapat a 45 éves szakember irányításával augusztusban fantasztikus teljesítményt nyújtott a belgrádi világbajnokságon: mások mellett a horvát, az olasz, valamint a spanyol csapatot magabiztosan legyőzve jutott a döntőbe. A fináléban aztán a torna elsőszámú esélyesének tartott házigazda, Szerbia fiataljaival mérkőztek meg a magyar fiúk, és a 11–11-es rendes játékidőt követően ötméteresekkel (5–4) nyertek, majd emelték magasba a vb-trófeát a füttykoncerttől visszhangzó katlanban. A válogatott felkészültségéről sokat elárul, hogy a világbajnokságon egyetlen csapat sem vezetett a magyarok ellen, még a döntőben az otthoni közönség buzdítását élvező szerbek sem. Magyarország nyolc év után nyert ismét ifjúsági vb-t.

„Ha egy szóval kell megfogalmazni, miben hiszek, akkor azt mondom: a csapatban – összegez a mester. – Aki ismer, az tudja, hogy amikor egy-egy gárdát felépítek, akkor nálam csak az úgynevezett csapatemberek jöhetnek szóba. Kizárólag azzal számolok, aki alá tudja magát rendelni a rá kiosztott szerepnek akkor is, ha az nem éppen a csillogást vagy a góllövést jelenti. Még márciusban mondtam a fiúknak, egyáltalán nem biztos, hogy közülük a legnagyobb tudású játékos bekerül a keretbe, ha nem áll be a sorba. És ezt meg is értették. Ahogyan azt is: a munka mindig kifizetődik.”

Gaszt Roland, a U18-as vb-győztes válogatott csapatkapitánya ezt mondja tréneréről:

„Amit Robi bá’ a múlt évhez képest mentálisan és erőnlétileg velünk tett, annak lett az eredménye az aranyérem. Amikor elkezdtük a közös a munkát, azt mondta, hogy világbajnokokat akar csinálni belőlünk. Nagyon jó és szavatartó edző, hiszen megcsinálta! Aki tagja volt a csapatnak, mindenki elmondhatja, hogy mennyi segítséget kaptunk tőle a vízilabda összes területén, és hálásak vagyunk neki, hogy kihozta belőlünk a maximumot. Emlékezetes marad, amikor a döntő előtt lejátszott egy általa készített videót arról, hogyan kezdtük el, és jelenleg hol tartunk. Ez is rengeteg plusz motivációt adott. Csak tisztelettel, elismeréssel és szeretettel tudok beszélni róla.”

A tanítvány, Molnár Botond és Pisák Tamás Forrás: Győri AC
A tanítvány, Molnár Botond és Pisák Tamás Forrás: Győri AC

A tanítvány, Molnár Botond és Pisák Tamás  •  Forrás: Győri AC

PISÁK TAMÁS, a Győri Atlétikai Club és az ifjúsági fiú tornászválogatott 42 éves edzője 2008-ban, Budapesten, a KSI-ben kezdte el a tréneri pályáját olyan idősebb, tapasztaltabb mesterek mellett, mint Laufer Béla és Reszeli Péter. Elsőként a legkisebbekkel foglalkozott, majd három évvel később már 25 fős versenyzői csoportot vezetett, és a tanítványaival idehaza sorra nyerte a korosztályos versenyeket mind egyéniben, mind csapatban. 2016 óta az utánpótlás-válogatott edzőjeként is dolgozik. Családi okok miatt 2019 nyarán elhagyta a KSI-t, és Győrben folytatta munkáját, ahová a tanítványai közül Molnár Botond követte őt. A legígéretesebb hazai tornászok egyikének azóta is irányítja a felkészülését. A 2020-as mersini ifjúsági Eb-n Molnár ezüstérmet nyert csapatban és bronzot talajon. A csapatban elért második helyből Pisák korábbi KSI-s versenyzői közül Závory Szilárd és Dobrovitz Ádám is kivette a részét, míg Bátori Szabolcs – aki ugyancsak nála nevelkedett – már a felnőttek között bizonyíthatott, és szerzett bronzérmet csapatban. Jelenleg Győrben hozzávetőleg 25 gyerekkel foglalkozik, főként 4-6 évesekkel.

Augusztusban született meg a magyar tornasport egyik legkiemelkedőbb korosztályos sikere: Pisák tanítványa, a 18 éves Molnár Botond Münchenben ifjúsági Európa-bajnoki címet szerzett egyéni összetettben, ugrásban pedig bronzérmes lett. Sikere értékét emeli, hogy a magyar férfi tornasport történetében előtte soha nem nyert senki ifjúsági Európa-bajnoki címet összetettben.

„A megfelelő kommunikációt elengedhetetlennek tartom, amikor gyerekekkel foglalkozom – magyarázza Pisák Tamás. – A mai korban már az a legfontosabb része a munkánknak, hogy mindenkivel megtaláljuk a hangot, folyamatosan kommunikáljunk velük és tudjuk ösztönözni őket. De azt ne korbáccsal, hanem szép szóval tegyük. Az a feladatunk, hogy megszerettessük a fiatalokkal a sportágat, és ha kialakul bennük a belső motiváció, már önmaguktól is a legjobb tudásuk szerint fogják csinálni.”

Az újdonsült korosztályos Európa-bajnok Molnár Botond véleménye mesteréről:

„Nagyon régre nyúlik vissza a kapcsolatunk, hiszen már lassan tizenkét éve vele készülök. A kezdetektől fogva ő az edzőm, még a KSI-ben kerültem hozzá, hatévesen. Azért tartom jó edzőnek, mert mindig különleges, személyre szabott gyakorlásokat szervez. Emiatt általában több időt is töltök a teremben, mint mások, és úgy érzem, ennek a sok munkának meg Tamás hozzáértésének köszönhetem, hogy mostanra ilyen eredményes tornásszá válhattam. A hétköznapokban nagyon jó hangulatban telnek az edzések, és ez nagyban hozzájárul a közös munkánk sikeréhez.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik