UP-info utanpotlassport.hu 2022.05.20 15:24 Frissítve: 2022.05.20 15:32

A hónap utánpótlásedzője: Dancsházy-Nagy Tamásé az áprilisi díj

Ünnepélyes keretek között, a Magyar Sport Házában adták át A hónap utánpótlásedzője áprilisi díját az alapító Magyar Edzők Társasága, az Utanpotlassport.hu szerkesztősége és a Porsche Hungaria képviselői. A kitüntető cím Dancsházy-Nagy Tamás vívóedzőé lett.

Az idén alapított díj negyedik kiírásának három jelöltje Dancsházy-Nagy Tamás vívó-, Oláh Zsuzsa asztalitenisz- és Svasznek Bence jégkorongedző volt. A kuratórium döntése alapján az áprilisi elismerést – és az azzal járó 200 ezer forintot – a Budapesti Honvéd párbajtőrtrénere érdemelte ki. 

Balról: Bruckner Gábor, az Utanpotlassport.hu főszerkesztője, Bujáki Zsolt, a Porsche Hungaria kommunikációs igazgatója, Dancsházy-Nagy Tamás, Imre Géza, a Budapesti Honvéd sportigazgatója és Csabai Edvin, a Magyar Edzők Társasága sportigazgatója FOTÓ: MURA LÁSZLÓ

Balról: Bruckner Gábor, az Utanpotlassport.hu főszerkesztője, Bujáki Zsolt, a Porsche Hungaria kommunikációs igazgatója, Dancsházy-Nagy Tamás, Imre Géza, a Budapesti Honvéd sportigazgatója és Csabai Edvin, a Magyar Edzők Társasága sportigazgatója FOTÓ: MURA LÁSZLÓ

A díj nyertese Pécsett kezdett párbajtőrözni, majd aktív versenyzői pályafutása után, 1997-től dolgozott a sportág helyi utánpótlás-nevelésében. Már ekkor több korosztályos válogatott vívó került ki a kezei közül, és a korosztályos bajnoki címek mellett csapatban junior-világbajnokságon is szerzett bronzérmet tanítványa, Csobó Dávid. A Budapesti Honvédhoz – ahol most vezetőedzőként tevékenykedik – 2007-ben került. Egy évvel később kezdett el foglalkozni Boczkó Gáborral és Imre Gézával. Irányítása mellett Boczkó a vb-n bronz-, az Eb-n ezüst- és bronzérmet szerzett, míg csapatban világbajnok és olimpiai harmadik (2016, Rió) helyezett lett. Imre egyéniben és csapatban is világbajnoki címet ünnepelhetett, míg egyéniben ezüst-, csapatban bronzérmes lett a 2016-os olimpián. A riói érmes csapatból Somfai Pétert is ő készítette fel. Ugyanezen év (2016) őszén kezdett foglalkozni az akkor 19 éves Siklósi Gergellyel. Siklósi az ő szakmai felügyelete mellett 2017-ben három bronzérmet szerzett: a junior-vb-n egyéniben és csapatban, a junior Eb-n csapatban állhatott dobogóra. Siklósi aztán a felnőttek között világbajnok lett (2019, Budapest), majd a tokiói olimpián ezüstérmet nyert. Az áprilisban junior Európa- és világbajnok Keszthelyi Zsomborral 2021 második felétől dolgozik együtt a felnőtt párbajtőr-válogatott szakvezetőjeként is tevékenykedő Dancsházy-Nagy Tamás. 

Egy hónappal az után, hogy a 19 éves Keszthelyi junior Európa-bajnoki címet szerzett Újvidéken, a korosztály dubaji junior-világbajnokságán is felállhatott a dobogó legfelső fokára. A kilenc, Békéscsabán eltöltött év után a fővárosba egyetemi tanulmányai miatt érkező fiatal mindkét világeseményen kiemelkedő mentális és fizikai állapotban vívott. Sikere értékét jól jelzi, hogy párbajtőrben a legutóbbi junior-világbajnoki címet a jelenlegi szövetség kapitány, Boczkó Gábor szerezte még 1996-ban. Keszthelyi mindemellett különleges sportszerűségéről is tanúbizonyságot tett a legkiélezettebb szituációkban. Az Eb-döntőben 14:12-es vezetésnél, a vb-fináléban 10:10-es állásnál ítéltek neki egylámpás találatot, ám ő mindkét alkalommal jelezte, hogy önmagát szúrta meg, nem jár neki a pont. Végül mindkét asszóját megnyerte. 

Mester és korábbi tanítványa: Dancsházy-Nagy Tamás (balra) edzői munkáját Imre Géza is méltatta a díjátadón FOTÓ: MURA LÁSZLÓ

Mester és korábbi tanítványa: Dancsházy-Nagy Tamás (balra) edzői munkáját Imre Géza is méltatta a díjátadón FOTÓ: MURA LÁSZLÓ

A díjátadón Csabai Edvin, a Magyar Edzők Társasága sportigazgatója, Bujáki Zsolt, a Porsche Hungaria kommunikációs igazgatója, valamint Bruckner Gábor, az Utanpotlassport.hu főszerkesztője mellett Dancsházy-Nagy Tamás korábbi klasszis tanítványa, a jelenleg a Budapesti Honvéd sportigazgatójaként tevékenykedő Imre Géza méltatta a szakember munkáját.  

„Messzire nyúlik vissza a kapcsolatunk, hiszen már a nyolcvanas években vívtunk egymás ellen, és Tamás akkor két egymást követő versenyen is legyőzött… Akkor nem gondoltam volna, hogy egyszer az edzőm lesz, de nagyon hálás vagyok azért, hogy így történt – idézte a fel a régmúltat a kétszeres olimpiai ezüst- és bronzérmes, négyszeres világ- és hatszoros Európa-bajnok párbajtőrvívó. – Nemcsak kiváló mestert, hanem nagyszerű ember ismertem meg benne; olyan edzőt, aki mindig fogékony volt a megújulásra, akiben minden egyes versenyzője maximálisan megbízott és megbízik. Meggyőződésem, hogy a legjobb helyre került ez a mostani díj.” 

„Franciaországi tartózkodásom alatt, illetve Kulcsár Győző mellett dolgozva rengeteget tanultam annak idején a nagy elődöktől, és azóta folyamatosan azon vagyok, hogy mindebből visszaadjak valamit a tanítványaimnak – mondta a kitüntetett. – Az edzői szakmában azt tartom a legfontosabbnak, hogy a mester ugyanúgy szeresse a sportágát, ahogyan a tanítványait. A múlt évig Békéscsabán, Galli Zsolt irányításával nevelkedő Keszthelyi Zsombor fantasztikus dolgot vitt véghez az Eb-n, majd a vébén, de még az eredményeinél is többre tartom azokat a gesztusokat, amelyekkel különleges örömöt okozott. Természetesen nemcsak nekem, hanem az egész magyar vívósportnak, és elmondhatatlanul büszke vagyok rá.” 

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2022.06.25 14:20:02

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

Hidvégi Hunor, Nemes Réka és a Lugosi Gergely, Uhrin Dávid páros szállította a három magyar aranyérmet a Belgrádban zajló utánpótlás Európa-bajnokságon. Ezen kívül még két ezüst jutott a mieinknek az ezres döntőkben, mindez pedig az éremtáblázat élére repítette a csapatot.

2022.02.20 20:12:03

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Az U20-as atléták között Gálpál Zsombor és Keszthelyi Luca, az U18-as mezőnyben Trenka Ádám, valamint Kriszt Sarolta nyerte a fedett pályás összetett bajnokságot.

2022.02.06 09:02:02

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

Csaknem két hónap után játszott újra a férfi NB I-ben a Nemzeti Kézilabda Akadémia, amely ezúttal több játékosát nélkülözve nem volt képes a bravúrra a Gyöngyös ellen.

2022.02.01 15:02:02

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 18 éves válogatott alpesi síelő, Trunk Tamás a több hazai élsportolóval is kapcsolatban álló The Path Sports Managementtel kötött együttműködési megállapodást.

2022.01.20 15:55:01

Utánpótlássport N. D. utanpotlassport.hu

Csütörtök délelőtt hirdették ki a pekingi téli olimpián részt vevő magyar rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott keretét, amelybe a 19 éves Nógrádi Bence is bekerült.