utanpotlassport.hu 2017.03.31 17:12 Frissítve: 2017.09.14 11:45

Öttusa: Tokió jegyében menedzselnek fiatalokat a kapitányok

Jól szerepeltek a juniorkorú öttusázók a legutóbbi két felnőtt Világ Kupa-versenyen: Martinek János, a férfiak és Kállai Ákos, a nők szövetségi kapitánya tudatosan és már a tokiói olimpia jegyében ad helyet a trónkövetelőknek.

reb Csak részben a sérülések és betegségek miatt alakult úgy, hogy 18-21 éves öttusázók szerepeltek a szezon első két felnőtt Világ Kupa-viadalán. Martinek János, a felnőtt és junior férfiak szövetségi kapitánya például eleve úgy vágott az idénynek, hogy fele-fele arányban szerepelteti az utánpótlás legjobbjait a nívós nemzetközi versenyeken. A 21 éves Tomaschof Soma Los Angeles-i 20. helye egyértelműen dicséretes, míg Regős Gergely (20) és Bereczki Richárd (21) ugyan nem jutott fináléba Kairóban, ám ez elsősorban nem a képességeiken múlt, hanem azon, hogy – mivel nem érkezett meg a csomagjuk – kölcsöneszközzel vívtak és lőttek.

simon_sarolta_mosz

Simon Sarolta csak peches lóbaleset miatt maradt le a jó helyezésről  •  Forrás: MÖSZ

„Az említett fiatalokon kívül beszélhetnék a még ifjúsági Szép Balázsról, akit várhatóan felversenyeztetek a juniorok közé – kezdi az olimpiai bajnok öttusázó. – A juniorok csak úgy tudják behozni a felnőttekkel szemben fennálló mentális és elsősorban technikai lemaradást, ha minél többször méretnek meg a legjobbak között. Stabilizálni kell a lovaglást, ott nem szabad hátrányba kerülni, s még inkább felértékelődik a vívás, hiszen ott rabolhatunk pontot az ellenféltől. Éppen ebben a számban vannak technikai gondjaik a fiataloknak, de ahogyan egyre rutinosabbá válnak, csökken a különbség az élmezőny és köztük.”

A következő, kecskeméti VK-versenyen tizenkét magyar indulhat, így idehaza még inkább lehetőséget kapnak a feltörekvő ígéretek, az azt követő viadalokon pedig Martinek továbbra is bátran küldené harcba őket.

Nincs ezzel másként Kállai Ákos, aki a női felnőtt- és juniorválogatottért felel. Az elmúlt években ráadásul utánpótlás-kapitányként dolgozott, így jól ismer minden versenyzőt. Los Angelesbe nevezte például a 18 éves Varga Esztert, aki egyéniben döntőbe került, és 24. lett. Az ugyancsak 18 esztendős Strobl Anita vegyesváltóban volt érdekelt, és hetedikként zárt az angyalok városában.

Kairóban Simon Sarolta (19) és Zs. Tóth Anna (19) jutott szóhoz: mindketten döntőztek, s míg Simon az önhibáján kívül szenvedett lovasbaleset miatt az utolsó, 36. helyen végzett, Zs. Tóth a 27. pozícióban fejezte be a versenyt.

„Ideje nyitni az ollót, és felversenyeztetni a fiatalokat. Rengeteget tanulhatnak a profiktól, abból a mentalitásból, hogy a kombinációt akkor is maximális erőbedobással teljesítjük, ha a nulla pontos lovaglás miatt már elment a verseny – jegyzi meg Kállai. – A kétezer-húszas tokiói olimpiát nézve fontos, hogy minél több tapasztalt, bevethető versenyzőnk legyen. Összességében a juniorok még messze vannak a jelenlegi legjobbjainktól, de kinyílt az ajtó előttük.”

A sportágat és az utánpótlást ért kritikákra mindkét szakember úgy reagált, hogy a juniorok és a még fiatalabbak között is számos tehetséges sportoló dolgozik nap mint nap. Nem kell tartani a jövőtől.

Egyéb korosztályos hírek ÖTTUSÁBAN a sportági aloldalon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2022.10.18 21:50:02

Utánpótlássport H. B. utanpotlassport.hu

Megszületett az első magyar aranyérem a kötöttfogású Takács István (87 kg) révén a spanyolországi Pontevedrában zajló U23-as birkózó-világbajnokságon. A nehézsúlyú Vitek Dárius bronzérmet szerzett, míg Szőke Alex (97 kg) bejutott a szerdai döntőbe.

2022.10.10 14:10:07

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az eredetileg behívott négy utánpótláskorú kézilabdázóból sérülések miatt csak ketten maradtak keretben a magyar férfi felnőttválogatott e heti Eb-selejtezői előtt.

2022.09.16 13:00:02

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 2002-es vagy annál fiatalabb labdarúgók által alkotott magyar U21-es válogatott jövő ősszel kezdi meg a 2025-ös Európa-bajnokság selejtezősorozatát; a Gera Zoltán vezette fiatalok vasárnaptól edzésekkel és felkészülési mérkőzésekkel készülnek.

2022.08.16 20:31:03

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A Belvon Attila vezette U17-es labdarúgó-válogatott az izlandiak elleni 4–2-es győzelemmel kezdte a Telki-kupát.

2022.07.26 22:34:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Parádésan szerepeltek a magyar fiatalok a szlovákiai Besztercebányán zajló EYOF második versenynapján: a távolugró Rózsahegyi Bori, a kalapácsvető Szabados Ármin és a sprinter Deák Zalán aranya mellett még hat ígéret állhatott fel a dobogóra.