utanpotlassport.hu 2017.04.13 14:33 Frissítve: 2017.09.14 11:45

Kézi: Debrecenbe, az NB I-be igazol a 17 éves Román Dorina

A Nemzeti Kézilabda Akadémián töltött három évet követően második otthonába, Debrecenbe igazol haza a juniorválogatott irányító, Román Dorina. A gyöngyösi születésű 17 éves játékost régóta hazahúzta a szíve, ráadásul mindenképpen a felnőtt NB I-ben akart szerepelni.

reb Szinte hazatért – mondhatnánk Román Dorináról, aki három évaddal ezelőtt Debrecenből került a Nemzeti Kézilabda Akadémiára, most pedig profiszerződést kapott a DVSC-TVP felnőttcsapatától. Az igazolás egyébként jól illeszkedik Tone Tiselj vezetőedző filozófiájába: a szlovén tréner számít a fiatalokra, nemrég három utánpótláskorú játékosnak kínáltak kontraktust, köztük a saját nevelésű Tóvizi Petrának.

roman_dorina

Román Dorina szinte hazatér Debrecenbe  •  Forrás: NEKA

„Régóta hazahúzott már a szívem – vázolja a döntés okait Román Dorina (17). – Szólt érv a maradás és a távozás mellett is. Egy év múlva érettségizem, könnyebb lett volna itt befejezni az iskolát. Csakhogy nagyon szerettem volna jövőre a felnőttélvonalban játszani, s amíg úgy látszott, hogy az akadémiával sikerül feljutnunk, volt motiváció. Aztán az elúszott, s közben a debreceniekkel is kapcsolatba léptem.”

Hétévesen, Gyöngyösön kezdett kézilabdázni, majd 12 esztendősen Debrecenbe költözött (a korábban kézilabdázó apuka támogatta a lányát, de az édesanyja nehezen engedte el Dorinát). Akkortájt lett az edzője Márián Blanka, akivel azóta is jó viszonyt ápol. Az egykori tréner az egyik idei diákolimpiai versenyen látta játszani a korábbi tanítványt, majd szó szót követett.

„Blanka állapotos lett, ráadásul az akadémia megkeresett, én pedig szeretem a kalandokat, és új helyen kipróbálni magamat. Ezúttal Debrecen régi-új hely lesz, de egyben nagy kihívás, akárcsak három évvel ezelőtt a Balatonboglárra költözés. Márciusban két napot edzettem együtt a felnőttcsapattal. Tone Tiselj dicsért, örült annak, hogy nem lógtam ki az idősebbek közül, nem ijedtem meg a keményebb faultoktól. Beszélgettem a családommal, hogy mi legyen, de igazából én döntöttem, senki tanácsát sem kértem. Ahogy tizenkét éves koromban is léptem az álmaimért, most is.”

Elmondása szerint az akadémián vegyesen fogadták a tényt, hogy elmegy, de mindenki támogatta, hiszen tudják: a debreceni felnőttszerződés nagy lehetőség.

„Büszkék vagyunk minden olyan játékosra, aki élvonalbeli klubhoz szerződik, mert az azt igazolja, hogy jó úton járunk. Célunk, hogy NB I-es játékosokat neveljünk. Dorina nagy kihívás előtt áll, ügyes, okos, jól szervező irányító, akinek az utóbbi időben rengeteget fejlődött a védekezése” – idézte a NEKA honlapja Hajdu Jánost, aki a juniorválogatottban is Dorina edzője.

A játékos úgy érzi, elsősorban taktikailag és a már említett védekezésben lépett előre sokat a Balaton-parton, kondícióban azonban még fejlődnie kell ahhoz, hogy a stabil helye legyen a felnőttek között. „Tisztában vagyok azzal, hogy a következő idény amolyan beszoktató év lesz. Kicsit izgulok, de inkább csak a bizonyítási vágy dolgozik bennem. Nem kell sietni, ráérek még kezdő lenni. Mindennek eljön az ideje.”

A határozott, eltökélt leány célja a felnőttválogatottság, az olimpiai, világ- és Európa-bajnoki szereplés, s az álom, hogy Dániában kézilabdázzon. Ha a filozófiáját vesszük alapul, már csak idő kérdése, hogy mindezt elérje.

További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.01.14 09:05:17

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Sajátos kettősség jellemzi a hazai leánysakk-utánpótlást: miközben a legjobbak közül néhányan a korosztályos világelitben remekelnek, a magyar bajnokságokon alig akad résztvevő.

2021.01.08 09:17:13

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

A vírus miatt példátlannak nevezhető 2020-as évet követően a sportélet szereplői is abban bíznak: 2021 más, ha úgy tetszik, újra a „régi” lesz. Összeállításunk második részében négy sportág (sportlövészet, torna, úszás, vívás) lehetséges utánpótláskorú magyar főszereplőit mutatjuk be.

2020.12.19 17:55:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Huszonnégy egyéni éremből kilenc utánpótláskorú vívóé lett a budapesti BOK-csarnokban jelenleg is zajló háromnapos felnőtt országos bajnokságon.

2020.12.06 17:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Nem csak a magyar válogatottban lesznek honfitársaink a januári felnőtt kézilabda-világbajnokságon: a Gyöngyös 20 éves kapusa, Merkovszki Pál az amerikai nemzeti együttesben szerepel. Megkérdeztük tőle, hogyan jutott a nem mindennapi lehetőséghez.

2020.12.05 10:12:18

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Német lapértesülés szerint Zinédine Zidane, a Real Madrid vezetőedzője felhívta Szoboszlai Dominikot (20), és közölte vele: igazoljon a spanyol fővárosba.