Kajak-kenu: az első rangsoroló már súgott a jövőről az utánpótlás-kapitánynak

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.05.20. 13:41
Címkék
Az idény eleji formának megfelelően szerepeltek a fiatalok a kajak-kenusok szegedi, ifjúsági rangsorolóján. Dónusz Éva utánpótlás-kapitány szerint nehéz lesz tartani a tavalyi eredményességet, de már látja, kik lehetnek a nyár sikerkovácsai.

reb Sosem látott sikereket ért el tavaly nyáron a kajak-kenu hazai utánpótlása, elég csak a minszki ifjúsági és U23-as világbajnokságra gondolni. Tíz arany-, hét ezüst- és nyolc bronzérmet szereztek a magyarok, korábban ilyen teljesítményre még nem volt példa.reb Sosem látott sikereket ért el tavaly nyáron a kajak-kenu hazai utánpótlása, elég csak a minszki ifjúsági és U23-as világbajnokságra gondolni. Tíz arany-, hét ezüst- és nyolc bronzérmet szereztek a magyarok, korábban ilyen teljesítményre még nem volt példa.

Ezt a színvonalat már tartani is rettenetesen nehéz lesz, de a szegedi rangsorolón látott teljesítményekből kiindulva – noha látszott: még a szezon elején járunk – joggal reménykedhetünk a sikerekben.

varga_adam
varga_adam

Varga Ádám három számban is nyert Szegeden  •  Forrás: MKKSZ

„Lubickoltak” a KSI-sek a Maty-éren: az ifjúsági világbajnok Gazsó Alida Dorka K–1 500 m-en győzött, míg a 2002-es, azaz az U18-as mezőnyben még igen kezdőnek számító Kőhalmi Emese Boglárka 1000 m-en ért révbe. Kőhalmi sikerét Dónusz Éva utánpótlás-kapitány külön is kiemelte. A szakvezető nem fukarkodott a dicsérő szavakkal Varga Ádámmal kapcsolatban sem:
„Ádám kétszáztól ezer méterig mind a három számban nyert a kajakosok között. A nyári ifjúsági világversenyekre gondolva azt remélem, hogy nem csak a hazai mezőnyből emelkedik ki.”

A fiú kenusok között 500 és 1000 m-en duplázott a Szőke Attila, Slihoczki Ádám (Lágymányos, illetve Dunaferr) páros. Az olimpiai bajnok szakember leánykenuban a 200 m-en első szegedi Nagy Biankát méltatta:
„Összességében tetszett, amit láttam, de azért ez még meglehetősen idény eleji forma, sokan még nem is eveztek időre, azaz hátravan a gyorsítás. Elképesztően sikerültek tavaly az utánpótlás-világversenyek, merészség volna kijelenteni, hogy felül tudjuk múlni. Már az siker, ha hasonlóan szerepelünk.”

Az évadban – néhány klasszis kényszerű távollétében – várhatóan több fiatalnak nyílik lehetősége bizonyítani a felnőttek között. A szegedi rangsoroló jól vetíti előre a tendenciát: a 19 éves Kopasz Bálint duplázott a felnőttkajakosok között, s a 20 esztendős Takács Tamara is kétszer állhatott a dobogó tetejére.

„Nyilván nekik a felnőtt-világbajnoki indulás kivívása az elsődleges cél, a második az, hogy a felnőtt Eb-n szerepeljenek, és a sorrendben csak harmadik az U23-as világbajnokság. Az egész utánpótlás-nevelés lényege, hogy fiatalokból a felnőttek között eredményes versenyzők váljanak, így a lehető legjobb forgatókönyv, ha már ebben a korban is megállják a helyüket a legjobbak között” – tette hozzá Dónusz Éva.

További korosztályos hírek KAJAK-KENUBAN a sportági aloldalon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik