utanpotlassport.hu 2017.04.12 08:41 Frissítve: 2017.09.14 11:45

Atlétika: IIlovszky, a magyar csodasprinter az EYOF-ra készül

Nemcsak Jamaicában, hanem idehaza is száguldoznak elképesztő sebességgel fiatal atléták: a korábban többször is az adott korosztály nem hivatalos világ legjobb idejét megfutó 15 éves, a Mol Új Európa Alapítvány által támogatott Illovszky Dominik jelenleg gőzerővel, mégis csendesen készül a nyári győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra.

reb Nemrég írtunk a 12 éves jamaicai Brianna Lystonról, aki elképesztően nagyot futott hazája középiskolai bajnokságán, és rekordidőket ért el. Csodasprinterük azonban nemcsak a karibiaknak, hanem a magyaroknak is van.

Illovszky Dominik 100 méteren 10.59-es, 60 méteren 6.86-os eredményt tudhat magáénak, ráadásul mindkét távon második helyen zárt a legutóbbi felnőtt országos atlétikai bajnokságon. Elképedhetnénk a teljesítményén, ha korábban már nem hívta volna fel magára többször is a figyelmet. A hazai atlétika – s nagyon úgy fest, egyben a nemzetközi mezőny – leendő csillagainak egyike már 12 évesen megfutotta a korosztály nem hivatalos legjobb eredményét, s ahogyan idősödött, többször is „csúcsra járt”.

illovszky02_ML

Illovszky Dominik (balra) nem szavakkal, hanem tettekkel bizonyít  •  Forrás: ML

„Fantasztikus eredményt ért el, nagyon tehetséges és különleges adottságai vannak, olyan, mint egy tűzgolyó” – méltatta Spiriev Attila, a szövetség sportigazgatója a Honvéd atlétáját még tavaly. Máskor úgy fogalmazott, elképesztő tehetség a fiú. A 15 évesek 100 m-en elért nem hivatalos világ legjobbját egyébként a trinidai Darrel Brown tartja 10,36-tal (Illovszky Dominik nevét is a listán találjuk, 60 m-en a 13 évesek között a leggyorsabb).

Nem csoda hát, ha Illovszky a július 23-án kezdődő győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál éremesélyese. Ezt azonban legfeljebb a közvélemény várja, vagy a szurkolók jelentik ki, az atléta és környezete ugyanis híresen visszafogott, és nem latolgat esélyeket. Mindenki tudja, nem az utánpótlásban elért eredmények a mérvadók.

„Jelenleg száz méteren tekinthető biztosnak az indulásom, de nagyon szívesen szerepelnék kétszázon, illetve a váltóban is – mondja a Mol Új Európa Alapítvány támogatottja. – Sosem szeretek jósolgatni, a sportban különben is bármi megtörténhet, akár meg is sérülhetek. Az a fontos, hogy indulhassak Győrött, a családom, a szeretteim előtt fussak, ez a lehetőség feldob. Izgatottan, de nem idegeskedve várom. Persze, jó lenne döntőbe kerülni, és nyerni, ám tényleg nem ez a fontos.”

Edzője, Könye Irma sem ígéri, hogy tanítványa a csillagokat is lehozza az égről, noha – tesszük hozzá – erre minden esélye megvan.

„A fedett pályás felnőtt országos bajnokságon kisebb sérülést szenvedett, érezte a hajlítóját, úgyhogy pihent, most pedig kíméletesen edz – jegyzi meg a tréner. – Május vége előtt nem versenyez, ez most a csendes munka időszaka.”

Bár Dominik imádja megméretni magát, az edzéseken is igyekszik kihozni magából a maximumot – persze az EYOF-ot szem előtt tartva. Teszi mindezt úgy, hogy ha keresnénk, sem találnak mindennap a Honvéd pályáján, hiszen az óvatos terhelés jegyében heti háromszor edz, a tréningeket pedig úgynevezett redcord gyakorlás egészít ki, amelyet Szabó Krisztina gyógytornász vezetésével végez.

„Spiriev Attila sportigazgató mindig azt mondja, Irma, pólyázd a tehetséget! – folytatja Könye. – Az utánpótlásban, pláne most, amikor Dominik még az EYOF-on indulók között is a fiatalabb korosztályt képviseli, senki semmilyen eredményt nem vár el tőlünk. Örülnénk, ha Győrött az első hat között zárna, titkos álom a dobogó, de nem most kell sikeresnek lennie, hanem felnőttként.”

Egyéb korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.01.14 09:05:17

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Sajátos kettősség jellemzi a hazai leánysakk-utánpótlást: miközben a legjobbak közül néhányan a korosztályos világelitben remekelnek, a magyar bajnokságokon alig akad résztvevő.

2021.01.08 09:17:13

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

A vírus miatt példátlannak nevezhető 2020-as évet követően a sportélet szereplői is abban bíznak: 2021 más, ha úgy tetszik, újra a „régi” lesz. Összeállításunk második részében négy sportág (sportlövészet, torna, úszás, vívás) lehetséges utánpótláskorú magyar főszereplőit mutatjuk be.

2020.12.19 17:55:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Huszonnégy egyéni éremből kilenc utánpótláskorú vívóé lett a budapesti BOK-csarnokban jelenleg is zajló háromnapos felnőtt országos bajnokságon.

2020.12.06 17:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Nem csak a magyar válogatottban lesznek honfitársaink a januári felnőtt kézilabda-világbajnokságon: a Gyöngyös 20 éves kapusa, Merkovszki Pál az amerikai nemzeti együttesben szerepel. Megkérdeztük tőle, hogyan jutott a nem mindennapi lehetőséghez.

2020.12.05 10:12:18

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Német lapértesülés szerint Zinédine Zidane, a Real Madrid vezetőedzője felhívta Szoboszlai Dominikot (20), és közölte vele: igazoljon a spanyol fővárosba.