utanpotlassport.hu 2017.04.10 14:15 Frissítve: 2017.09.14 11:45

Alpesi sí: műlesiklás műanyag pályán, Pasaréten

Egyre gyarapodnak Magyarországon a műanyag sípályák, a Vasas pedig már évek óta versenyt is rendez rajtuk. Nem volt ez másképp az idén sem, Pasaréten a VIII. Vasas Pasarét Síkupán mérték össze tudásukat a gyerekek. Az eseményen a síszövetség alpesi szakágának kapitánya, Stark Márton is jelen volt.

Majer Dániel A Vasas pasaréti edzőközpontjában immár nyolcadik alkalommal rendezték meg a síszezont lezáró, műanyag pályás óriás-műlesiklóversenyt, a VIII. Vasas Pasarét Síkupát. Az egészen kicsi, négy-öt éves gyerekektől a tizenkét-tizenhárom esztendős korosztályig szép számban képviselte magát az ifjúság, a félnapos megméretést pedig Stark Márton, az alpesi szakág szövetségi kapitánya is a helyszínen tekintette meg.

Noha mindössze 70 méter, azért így is szép fealadat lecsúszni a pasaréti műanyagpályán a gyerekeknek

Noha mindössze 70 méter, azért így is szép feladat lecsúszni a pasaréti műanyagpályán a gyerekeknek

Hetven méteres műanyag pálya, 8-10 méteres kaputávolság, elektromos fotocellás időmérő rendszer. A profi körítés tehát adott volt, hogy a legjobbat hozzák ki magukból a gyerekek, akik pár perces gyakorlást követően korosztályonként, egyetlen csúszással döntötték el a helyezéseket. Akadtak kicsit óvatoskodó kezdők, de már egészen fiatalon is ágyúgolyóként száguldó síelőpalánták is. Nem kizárólag a századmásodpercek hajszolása körül forogtak a fiatalok gondolatai, a szervezők ugyanis ugrálóvárral, arcfestéssel és ebéddel is készültek, hogy kellemes családi programmá varázsolják a napot.

Az alpesi síelők szövetségi kapitánya, Stark Márton azért ellátogatott a helyszínre, egyrészt, hogy díjátadóként növelje az esemény rangját, ugyanakkor szakmai szemmel is figyelje a gyerekeket. „A nagyon kicsik esetében a cél az, hogy megszerettessék velük a klubok a síelést, és bevezessék őket a versenysportba. Nyolc-kilenc éves korban aztán már lehet látni, ki az, aki tehetséges, és érdemes több energiát fektetnie az edzésekbe. Egyébként ez a kor az ideális arra is, hogy hóra álljanak a gyerekek, mert az alapokat meg lehet tanulni műanyagon, de a kettő azért nem ugyanaz. Persze tudásfüggő is, ha valakinek nagyon jól megy, már korábban, akár négyévesen is kipróbálhatja magát havon” – mondja a kapitány.

Az elmúlt öt-hat évben nagy fejlődésnek indult a műanyag pályás síelés Magyarországon, egyre több síiskola nyílik, amire természetesen a szövetség is felfigyelt. „Nagy lehetőség van benne, a tömegbázist óriási mértékben lehet így növelni. Minél hamarabb el kell kezdenünk ezzel foglalkozni, és szakmai szempontból is alányúlni azért, hogy megfelelő munka folyjon, és a tömegbázisból versenyzők is kikerüljenek. Természetesen ez közös munkát igényel a síiskolákkal, reméljük, a jövőben jól együtt tudunk működni.”

Versenyzőből nem akadt hiány

Versenyzőből nem akadt hiány

A Vasasban egészen három éves kortól a felnőttekig oktatják a síelést csoportos és magánórák keretében, hétköznaponként délután kettőtől este nyolcig, hétvégén pedig egész nap. A hetven méteres pálya egy idő után persze unalmassá válna a gyerekeknek, de ne higgyük, hogy csak folyamatos lecsúszásból állnak az edzések. „Igyekszünk feldobni a foglalkozásokat játékokkal, kapukkal, bójákkal, alagutakkal, hiszen amikor idehoznak egy gyereket, aki még soha életében nem síelt, könnyebb úgy megtanítani, hogy játéknak fogja fel, és fel merjen menni a pályára, ne féljen a csúszástól. Akad, aki már háromévesen annyira megszereti, hogy le se akar jönni, és persze vannak, akik eleinte sírnak kicsit, anyát akarják, de aztán belejönnek” – avat be az iskola mindennapjaiba a pasarétiek egyik oktatója, Borlai Sára.

A hó ugyan már rég elolvadt, a Vasasban azonban nyáron is várják a síelni vágyó gyerekeket, akik az elkövetkező télen akár már havon is csúszhatnak.

További korosztályos hírek SÍSPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.01.14 09:05:17

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Sajátos kettősség jellemzi a hazai leánysakk-utánpótlást: miközben a legjobbak közül néhányan a korosztályos világelitben remekelnek, a magyar bajnokságokon alig akad résztvevő.

2021.01.08 09:17:13

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

A vírus miatt példátlannak nevezhető 2020-as évet követően a sportélet szereplői is abban bíznak: 2021 más, ha úgy tetszik, újra a „régi” lesz. Összeállításunk második részében négy sportág (sportlövészet, torna, úszás, vívás) lehetséges utánpótláskorú magyar főszereplőit mutatjuk be.

2020.12.19 17:55:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Huszonnégy egyéni éremből kilenc utánpótláskorú vívóé lett a budapesti BOK-csarnokban jelenleg is zajló háromnapos felnőtt országos bajnokságon.

2020.12.06 17:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Nem csak a magyar válogatottban lesznek honfitársaink a januári felnőtt kézilabda-világbajnokságon: a Gyöngyös 20 éves kapusa, Merkovszki Pál az amerikai nemzeti együttesben szerepel. Megkérdeztük tőle, hogyan jutott a nem mindennapi lehetőséghez.

2020.12.05 10:12:18

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Német lapértesülés szerint Zinédine Zidane, a Real Madrid vezetőedzője felhívta Szoboszlai Dominikot (20), és közölte vele: igazoljon a spanyol fővárosba.