Jégkorong: a kapitány elszántságot szeretne látni az U20-as vb-n

Bruckner Vince utanpotlassport.huBruckner Vince utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2021.12.08. 18:54
Címkék
Vasárnap kezdődik a dániai Horsholmban a magyar csapat részvételével az U20-as I/A csoportos jégkorong-világbajnokság. A szerdai sajtónyilvános edzésen a válogatott szövetségi edzőjét Horváth Andrást és csatárát, Keresztes Leventét kérdeztük.

Hamarosan vége a már lassan két éve tartó várakozásnak, és újra a divízió I/A világbajnokságon szerepelhet a magyar U20-as jégkorong-válogatott. A csapat vasárnap a kazahok ellen kezd a dániai Horsholmban, a közvetlen felkészülést hétfőn kezdte a Tüskecsarnokban, ahol a még bő keretre két felkészülési meccs is vár.

Csütörtökön szűkíti véglegesre keretét Horváth András szövetségi edző Forrás: MJSZ
Csütörtökön szűkíti véglegesre keretét Horváth András szövetségi edző Forrás: MJSZ

Csütörtökön szűkíti véglegesre keretét Horváth András szövetségi edző  •  Forrás: MJSZ

„Egy éve figyelem ezeket a játékosokat, tisztában vagyok mindenkinek a képességeivel, sokan rengeteget fejlődtek – válaszolta Horváth András szövetségi edző az Utánpótlássport kérdésére a szerda délelőtti sajtónyilvános edzésen. – Megvannak azok a játékosok is, akikre mentális téren számíthatunk és az öltözőben is kiemelt szerepe van. A csapat körülbelül hetven százaléka fixnek tűnik a fejemben, de ahogyan szoktam mondani, a változtatás jogát fenntartom, biztosat csak a csütörtöki mérkőzés után tudok majd mondani.”

Nem kérdés, óriási feladat előtt áll az együttes, hiszen öt egyértelműen magasabban jegyzett rivális vár rá az I/A osztályban. Arra voltunk kíváncsiak, ebben a közegben mi lehet a siker receptje.

Egységes a magyar csapat, ez alapkövetelmény lehet a bravúrokhoz Forrás: MJSZ
Egységes a magyar csapat, ez alapkövetelmény lehet a bravúrokhoz Forrás: MJSZ

Egységes a magyar csapat, ez alapkövetelmény lehet a bravúrokhoz  •  Forrás: MJSZ

„A magyar juniorválogatott még nem tudott meccset nyerni az I/A csoportos világbajnokságokon, és még egy siker sem biztos, hogy elég a célunk eléréséhez, a bennmaradáshoz. Ahhoz, hogy papíron jobb csapat ellen eredményesek lehessünk, egy végtelenül elszánt, önfeláldozó gárdára lesz szükségünk, amely bármire kész a sikerért. Nyomás nincs rajtunk, az összes rivális magasabban kvalifikált nálunk, de mindent meg fogunk tenni, hogy az álmaink valósággá váljanak.”

Az öt kőkemény meccs alatt fontos faktor lehet, hogy a társaság akkor se törjön össze, ha valami nem sikerül. Emellett pedig természetesen az összes adódó esélyt meg kell ragadni.

„Előfordulhat, hogy az első két meccsen jól teljesítünk, és mégis pont nélkül maradunk. Az ilyen helyzeteket fejben fel kell tudnunk dolgozni, és készen állni a következő lehetőségre. Úgy gondolom, a mindig lényeges mentális tényező ezúttal talán még fontosabb lesz, mint ha egy olyan világbajnokságra mennénk, amelyen ötből öt siker a célunk.”

Keresztes Levente
Keresztes Levente

Keresztes Levente, a New Jersey Titans csatára: „Kiváló összetartás kezdtünk el, harmadik napja vagyunk együtt, egyre jobban kezdünk összeállni. Egy-két taktikai elemet próbálunk csiszolni, a két felkészülési meccs is arra lehet jó, hogy tökéletesítsük a játékunkat. Egy divízióval lejjebb vannak, ezért valószínűleg majd inkább a támadást kell gyakorolni, a vébén viszont már a védekezésnek, a kapusteljesítménynek és a helyzetkihasználásnak is nagyon rendben kell lennie. Úgy gondolom, egy ilyen torna előtt senkit nem kell külön motiválni, óriási dolog, hogy ezen a szinten képviselhetjük a hazánkat. Emellett azt érzem, ebben a társaságban minden megvan ahhoz, hogy történelmet tudjon írni. Ezért nem is nézünk különösebben az ellenfelekre, főként a saját játékunkra koncentrálunk.”

A csapat az első felkészülési meccsét szerda délután le is játszotta, Csiszer ÁdámésBarna Dávidgóljával 2-1-re verte az olaszokat a Tüskecsarnokban.

A dániai világbajnokság programja:
december 12., 13:00:Magyarország–Kazahsztán
december 13., 16:30:Fehéroroszország–Magyarország
december 15., 16:30:Magyarország–Norvégia
december 16., 13:00:Lettország–Magyarország
december 18., 16:30:Dánia–Magyarország

Az U20-as jégkorong-válogatott bő kerete:
Kapusok: Antek Tamás (Debrecen), Monostori Tamás (UTE), Orosz Gergely (Aberdeen Wings, amerikai), Remete Gergő (Vasas)
Hátvédek: Balázsi Márton (UTE), Csollák Márkó (MAC), Deák Márton (SaiPa, finn), Dobmayer Dominik (Fehérvár), Farkas Olivér (DVTK), Gruff Kevin (Vasas), Hadobás Zétény (DVTK), Horváth Donát Dominik (Karlskrona, svéd), Illés Márton (DVTK), Jakabfy Sámuel (Debrecen), Kucsma Richárd (Vasas), Ortenszky Tamás (Biel, svájci)
Csatárok: Ádám Zsolt (MAC), Ambrus Csongor (Fehérvár), Antal Norbert Bendegúz (JYP, finn), Banga Nándor (Connecticut, amerikai), Barna Dávid (Hampton, amerikai), Csiszer Ádám (Fehérvár), Fekete Alex (Fehérvár), Galajda Zsombor (DVTK), Horácskó Márk (Vasas), Horváth Bence (KapPa, finn), Károly Róbert Nikolász (DVTK), Keresztes Levente (New Jersey Titans, amerikai), Mattyasovszky Gergely (DVTK), Mihalik András (DVTK), Németh Kristóf (Fehérvár), Schlekmann Márk (MAC), Tóth Tamás (Islanders HC, amerikai), Varga Balázs (JYP, finn)

További korosztályos hírekJÉGKORONGBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik