Vizes vb: a doppingügybe keveredő brazil nyert férfi 50 pillangón

Vágólapra másolva!
2011.07.25. 12:47
Címkék
A brazil César Cielo Filho 23.10 másodperces időeredménnyel megnyerte a férfi 50 méteres pillangóúszást a Sanghajban zajló vizes világbajnokságon.

A második helyen az ausztrál Matthew Targett (23.28), a harmadik helyen pedig a szintén ausztrál Geoff Huegill (23.35) zárt.

A versenyszámban nem volt magyar induló.

César Cielo Filho aranyérme azért különleges, mert csak csütörtökön vált biztossá, hogy egyáltalán indulhat a világbajnokságon.

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) a pekingi olimpián 50 méteres gyorsúszásban aranyérmes versenyző esetében jóváhagyta a brazil szövetség által kirótt enyhe büntetést, vagyis a szimpla figyelmeztetést, amelyet az után kapott Cielo, hogy pozitív doppingmintát szolgáltatott egy májusi ellenőrző vizsgálaton. A FINA szigorúbb büntetés érdekében fellebbezett, így került az eset a CAS elé, amelynek alkalmi testülete a vb színhelyén, Sanghajban döntött arról, hogy beéri a brazil szövetség „ejnye-bejnyéjével", mert nem látja indokoltnak a súlyosbítást.

A 24 éves Cielo – aki az 50 és 100 méter gyors világcsúcstartója, s a 2009-es római világbajnokságon, majd tavaly Dubaiban a rövid pályás vb-n is nyert mindkét sprinttávon – három társával egyetemben az országos bajnokságon bukott le vízhajtóval, jelesül furoszemiddel, ám nemzeti szövetsége meghallgatásán bizonyítani tudta, hogy egy általa korábban rendszeresen szedett táplálék-kiegészítő lehetett „szennyezett".

Cielo a célba érés után hatalmasat bokszolt a levegőbe, és el is sírta magát, ekkor jött ki rajta az elmúlt időszak feszültsége. Ettől függetlenül lesz még néhány nehéz napja, hiszen a nézőtéren többen kifütyülték, illetve a társak közül is csak egy úszó gratulált neki a világbajnoki címhez...

VIZES VB, ÚSZÁS, SANGHAJ
FÉRFI 50 M PILLANGÓ, DÖNTŐ
1. César Cielo Filho (brazil) 23.10
2. Matthew Targett (ausztrál) 23.28
3. Geoff Huegill (ausztrál) 23.35
4. Frédérick Bousquet (francia) 23.38
5. Florent Manoudou (francia) 23.49
6. Steffen Deibler (német) 23.55
7. Jason Dunford (kenyai) 23.60
8. Andrij Govorov (orosz) 23.64

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik