Úszó Eb: Verrasztó ezüstérmes, Kós negyedik 400 vegyesen

K. B./K. E.K. B./K. E.
Vágólapra másolva!
2022.08.11. 18:26
null
Verrasztó Dávid második 400 vegyesen (Fotó: MÚSZ/Derencsényi István, archív)
Verrasztó Dávid a második, Kós Hubert a 4. helyen zárt 400 vegyesen a Rómában zajló úszó Európa-bajnokság csütörtöki nyitó napján.

 

Verrasztó Dávid a 400 vegyes háromszoros Európa-bajnokaként, a legjobb idővel kvalifikált a döntőbe, míg a 200 vegyesen junior-világcsúcstartó Kós Hubert negyedikként jutott fináléba, amelyben nem lehetett mit kezdeni a hazai medencében fantasztikusan úszó Alberto Razzettivel, aki mintegy két másodpercet vert a 4:12.58-cal második helyen záró Verrasztóra. Noha Kós gyönyörűen hajrázott, az érem nem jött össze neki, a negyedik helyen zárt.

„Ez volt a realitás, nem volt most esélyem ellene. Izgultam is, azért hiába vagyok rutinos, szeretem felépíteni az éveimet, versenyről versenyre haladni. Csúnyán elvoltam csúszva pár hónapja. Ez volt a százöt százalék. Mindenki tudja, milyen vagyok, a tutira megyek. Tavaly is, az olimpia előtt itt úsztam jó időt azért, hogy tudjam, bennem van. A mostani felkészülésem utolsó egy hónapjára mondhattuk, hogy igen, ez én vagyok, előtte azért nem úgy mentek a dolgok. Nem rosszul, az nem igaz, de én is tudom, mi az, amit tudok edzésen, és abból mennyi lesz” – mondta Verrasztó Dávid a döntő után az M4 Sportnak.

MINIINTERJÚ
– Nehéz megmondani első látásra, hogy elégedett-e.
– Én nagyon örülök ennek az ezüstéremnek, ez volt a realitás, azok után kiváltképp, hogy februárban még nem tartottam sehol. Nyolcvanöt kiló voltam, nem is ment az úszás – ennél a döntős időnél azért tudok jobbat, de a végén már hátrafelé néztem, mert mindenképpen érmet akartam szerezni, azt nem szerettem volna, hogy újra negyedik helyen végezzek, mint például tavaly, a tokiói olimpián – felelte Verrasztó Dávid.


– A pályafutásában hová teszi ezt az ezüstöt?

– Ez fontos érem, fontos döntő volt, hiszen akár minden véget érhetett volna.

– Vagyis ha nem úszott volna jól csütörtökön, el is köszön?
– Nem mondanám ezt ki ilyen egyértelműen, de harmincnégy éves vagyok, van két fiatalabb úszó nálam otthon négyszáz vegyesen, akik jók, nincs értelme az útjukba állni pusztán azért, mert korábban úsztam jó időket ezen a távon. De ebbe a felkészülésbe és versenybe beleálltam, innen már lehet lőni arra, amit szeretnék: nem mondom, hogy harminchat évesen olimpiai bajnok leszek, de...

...ezek szerint kitart Párizsig.
– Két év van még addig, jövőre világbajnokságot rendeznek, ott azért már lehet látni, milyen időre lesz szükség az olimpiai döntőhöz – a hétköznapokkal, az edzésekkel nincs gondom, sohasem volt.

– Az olimpia után korábbi edzőjével, Fehérvári Balázzsal kezdett el dolgozni – Ausztriában. Hogy érzi magát?
– Az eleje nehéz volt, hiszen húsz éven keresztül megvolt mindenem Magyarországon, de nem volt választásom, kevés edző vállalna el ennyi idősen, Balázzsal pedig már dolgoztam együtt.

 

Szabó Szebasztián az 50 pillangó második középdöntőjében az ötödik helyen zárt, a 23.36 másodperccel a hetedik legjobb idővel jutott be a pénteki fináléba.

„Picivel jobb volt, mint reggel, sokkal jobban élveztem, kíváncsian várom a holnapot. Nem számít, hogy a hetedik idővel vagyok döntős, még akár jól is elsülhet, hogy a szélén úszom” – nyilatkozta Szabó az M4 Sportnak.

VIZES EB, RÓMA
ÚSZÁS
KÖZÉPDÖNTŐK, DÖNTŐK
Férfi 50 m pillangó, középdöntő (Szabó Szebasztián 23.36 másodperccel a hetedik legjobb idővel döntős)
Női 100 m gyors, középdöntő
Férfi 400 m vegyes, döntő: 1. Alberto Razzetti (olasz) 4:10.60 perc, 2. VERRASZTÓ DÁVID 4:12.58, 3. Pier Andrea Matteazzi (olasz) 4:13.29, 4. KÓS HUBERT 4:13.77

KÉSŐBB
Női 200 m hát, középdöntő:
Szabó-Feltóthy Eszter 2:09.80 perccel a második, Molnár Dóra 2:09.88 perccel a negyedik helyen jutott döntőbe
Férfi 100 m mell, középdöntő
Női 4x200 m gyorsváltó, döntő: 1. Hollandia 7:54.07 perc, 2. Nagy-Britannia 7:54.73, 3. MAGYARORSZÁG (Pádár Nikolett, Hosszú Katinka, Ábrahám Lilla és Késely Ajna) 7:55.73
Férfi 4x200 m gyorsváltó, döntő: 1. MAGYARORSZÁG (Németh Nándor, Márton Richárd, Holló Balázs, Milák Kristóf) 7:05.38 perc, 2. Olaszország 7:06.25, 3. Franciaország 7:06.97

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik