Úszó Eb: Telegdy Ádám nem jutott tovább 200 háton

Kovács Erika (Róma)Kovács Erika (Róma)
Vágólapra másolva!
2022.08.12. 10:39
null
Telegdy Ádám nem jutott tovább 200 háton (Fotó: Árvai Károly, archív)
Két újdonsült Európa-bajnokunk is korán kelt pénteken, hiszen a római Európa-bajnokság második napjának délelőttjén került sor a 100 gyors előfutamaira, ahol rajtkőre lépett Milák Kristóf és Németh Nándor, az aranyérmes 4x200-as gyorsváltó két tagja, valamint az újonc Mészáros I Dániel. A két bajnok kvalifikálta magát az esti középdöntőbe.

„Ez egy tipikus reggeli úszás volt, ilyenkor kicsit álmoskásabb az ember – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Milák Kristóf.Az a lényeg, hogy továbbjutottam, az nem is érdekel, hogy hányadik helyen, a középdöntőben már könnyebb dolgom lesz: kipihent leszek, és este jobban is szeretek úszni. Még ebben a nyitott medencében is. Kicsit persze fura, teljesen más, mint a fedett uszoda, itt jobban hatással van ránk és a teljesítőképességünkre az időjárás, általában mégis többet hoz ki belőlünk.”

Milák egyébként a 12. legjobb időt úszta pénteken délelőtt, míg Németh Nándor az ötödik leggyorsabb volt.

„A világbajnok román David Popovici mellett úsztam, tudtam, hogy ő nem fog szórakozni. Nem is értem, hogy képes így úszni… Mindegy is, ő klasszis – mondta Németh Nándor.Jólesett ez a reggeli úszás, pedig máskor nem mindig szokott, az viszont biztos, hogy a középdöntőben ez a délelőtti idő és teljesítmény nem lesz elég. Az Eb-győzelem után később értünk vissza a szállodába csütörtök este, emiatt kicsit fáradtabb voltam ezúttal, ám nem dőltem hátra, vannak még egyéni számaim ezen az Európa-bajnokságon, természetesen azért harcolok majd, hogy valahogy összeszedjek egy érmet száz gyorson is. Nagy csata lesz.”

Férfi 200 háton három magyar indult, a szabályok értelmében pedig csak kettő juthatott tovább, ám azt kevesen gondolták, hogy a kieső az olimpiai ötödik Telegdy Ádám lesz – Kovács Benedek és Kós Hubert gyorsabb volt nála, így ők folytathatják.

„Borzasztó volt… Az érzés is, az idő is az, kizárólag negatív dolgokat tudok mondani – kezdte Telegdy Ádám. – Nem értem, mi történt. Van olyan, hogy az embernek nem mennek az edzések, és tudja, hogy ebből nem lesz jó szereplés, én viszont azt éreztem, hogy jól mennek az edzések, mégis ez történt. Egyértelműen csalódás ez a szereplés, hiszen a papírforma szerint is tovább kellett volna jutnom. Kiúsztam magam, és úgy lett ilyen rossz az időm, ezen el kell gondolkozni, de így, nem sokkal az előfutam után nem tudom megfejteni az okokat.”

Kovács Benedek egyéni csúccsal a második helyen lépett tovább: „Pedig nem is szeretek nyitott medencében úszni. De muszáj volt nyomnom, hiszen hárman voltunk, és én úsztam elsőként, tehát még viszonyítási alapom sem volt. Úgy tűnik, jól sikerült a felkészülésem, délután ennél már csak jobbat szeretnék úszni.”

Valami hasonló járhat a fejében Kós Hubertnek is, aki délelőtt még önmagát is meglepte:

„Életemben nem úsztam még két percen belül délelőtt ezen a távon, a csütörtöki két négyszáz vegyes után ez mégis sikerült. Örülök. Ennek is, a továbbjutásnak is. Megyek tovább!”

EURÓPA-BAJNOKSÁG, RÓMA
Előfutamok. A magyarok eredményei. Férfiak. 100 m gyors:
1. Popovici (román) 47.20, ...5. Németh Nándor 48.32, ...12. Milák Kristóf 48.99, ...35. Mészáros I Dániel 49.98 – Németh és Milák a középdöntőbe jutott, Mészáros I kiesett. 200 m hát: 1. Ndoye Brouard (francia) 1:56.70, 2. Kovács Benedek 1:56.81, ...5. Kós Hubert 1:58.15, ...8. Telegdy Ádám 1:58.88 – Kovács és Kós középdöntőbe jutott, Telegdy kiesett

Az előfutamokból egy országból csak két versenyző juthat tovább.

ESTI PROGRAM
18.00: női 200 m hát, döntő (Molnár Dóra, Szabó-Feltóthy Eszter)
18.07: férfi 50 m pillangó, döntő (Szabó Szebasztián)
18.12: női 100 m gyors, döntő
18.18: férfi 100 m mell, döntő

18.24: női 100 m mell, középdöntő
18.33: férfi 100 m gyors, középdöntő (Milák Kristóf, Németh Nándor)
18.42: női 50 m pillangó, középdöntő
18.49: férfi 200 m hát, középdöntő (Kovács Benedek, Kós Hubert)
19.27: női 800 m gyors, döntő
19.40: vegyes csapatok 4x100 m vegyes váltó, döntő

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik