Gyurta Dániel Európa-csúccsal melegített

Vágólapra másolva!
2009.12.10. 11:05
Címkék
Gyurta Dániel nagyszerű eredménnyel kezdte a rövid pályás úszó Európa-bajnokságot Isztambulban: Európa-csúcsot úszott 100 méter mellen a délelőtti előfutamban, így az első helyen jutott be a középdöntőbe. A többi magyar is jól teljesített.

 

Gyurta nagyszerűen kezdte az Eb-t (Fotó: Czagány Balázs - archív)
Gyurta nagyszerűen kezdte az Eb-t (Fotó: Czagány Balázs - archív)

A magyar sportoló 56.89 másodperces idejével megdöntötte az orosz Sztanyiszlav Lahtyuhov novemberben elért 57.11 másodperces Európa-csúcsát. A világcsúcsot egyébként a dél-afrikai Cameron van der Burgh tartja 55.61 másodperces idővel. Gyurta novemberben a százhalombattai országos bajnokságon 57.39 másodperces idővel teljesítette a távot.

Széles Sándor tanítványa az előfutam után elmondta, bár elfáradt, még korántsem adott ki magából mindent.

„Tudatosan készültünk a száz méterre is, nemcsak a kétszáz méteres távra. Rendesen elfáradtam, de nem úsztam ki magam. Rómában is jól ment ezen a távon, így nem lepődtem meg az eredményen" – mondta Gyurta Dániel az előfutamot követően.

MUTINA ÉS SZEPESI ORSZÁGOS CSÚCSOT ÚSZOTT
 

Női 200 méter pillangón Mutina Ágnes a 3., Jakabos Zsuzsanna a 6. helyen jutott tovább, így a 11.-ként záró Kapás Boglárkának az első tízbe kerülve sem lett volna esélye a továbbjutásra. Mutina egyébként 2:05.26 perces idejével országos csúcsot ért el.

 

A nap első számában, férfi 50 méter gyorson Takács Krisztián 12.-ként jutott tovább az előfutamból, míg Kozma Dominiknek nem sikerült bejutnia a középfutamba.

 

Cseh László a legjobb idővel került döntőbe a férfi 200 méteres vegyesúszásban, 1:53.60-as ideje csupán 75 századdal gyengébb saját Európa-csúcsánál – ettől függetlenül a hasonlóan remek formában lévő osztrák Markus Rogannal feltehetően nagy csatát vívnak majd az aranyéremért. Ugyanebben a számban – minthogy első ízben 10 pályán rendezik a finálékat is – Verrasztó Dávid szintén kiharcolta a döntőbe jutást, a kilencedik idővel. Gyurta Gergelynek nem sikerült továbbjutnia.

 

Női 100 méter háton mindkét magyar induló, Szepesi Nikolett és Dara Eszter is bejutott a középdöntőbe. Szepesi 58.78 másodperccel új országos rekordot állított fel. Férfi 100 méter pillangón Pulai Bencének szerencséje volt, és 22.-ként jutott be a középdöntőbe, miután két orosz is kisesett előle a négyből.

 

Férfi 100 méter mellen az Európa-csúcsot úszó Gyurta Dániel mellett induló két magyarnak, Financsek Gábornak és Molnár Ákosnak nem sikerült bejutnia a középdöntőbe.

 

Női 200 méter vegyesen Verrasztó Evelyn az ötödik helyen kvalifikálta magát a döntőbe, míg női 100 méter gyorson Dara Eszter a 17. helyen jutott tovább a középdöntőbe.

 

A döntőkre délután 4 órától kerül sor.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik