Gyurta Dániel az egész Eb legjobb úszója

Vágólapra másolva!
2009.12.13. 21:41
Címkék
Mint arról beszámoltunk, újabb három éremmel gyarapodott a magyar kollekció az isztambuli Európa-bajnokság zárónapján: Gyurta Dániel világrekorddal aranyat nyert 200 mellen, Verrasztó Evelyn ezüstérmes lett 200 gyorson, míg Jakabos Zsuzsanna harmadikként zárt 400 vegyesen – Cseh Lászlónak pedig 12 század hiányzott 200 gyorson a bravúrbronzhoz. Magyarország nyolc dobogós helyezése (3 arany-, 4 ezüst- és 1 bronzérem) ötödik helyet ér az éremtáblán, Gyurta vasárnapi világrekordjával pedig az egész Eb legjobbjának járó különdíjat is kiérdemelte.
Ismét a csúcson: Gyurta Dániel (középen) elnyerte az egész Eb legjobbjának járó különdíjat is (Fotó: Action Images)
Ismét a csúcson: Gyurta Dániel (középen) elnyerte az egész Eb legjobbjának járó különdíjat is (Fotó: Action Images)

 

Gyurta Dánieltől délelőtt még azt kérdezte a szlovénok szövetségi kapitánya, hogy meglesz-e a 2 percen belüli idő, mire Dani egyértelmű nemmel felelt, mondván, neki elsősorban a győzelem számít. Ehhez képest kevesebb mint 7 tized hiányzott ahhoz, hogy áttörje a 2 perces álomhatárt - ettől függetlenül 2:00.67-es eredménye bődületes világrekord, 1.2 másodpercet faragott le az ausztrál Chris Sprenger idejéből, miután szokásával ellentétben a magyar klasszis gyakorlatilag azonnal élre állt.

„Tudtam, hogy jó erőben vagyok, ezért előre elhatároztam, hogy keményen elkezdem, már csak azért is, hogy anyuék ne kapjanak infarktust a tévé előtt, meg hogy nézőknek se kelljen úgy izgulniuk, mint a római világbajnokságon... - mondta mosolyogva az eredményhirdetés és a doppingvizsgálat után."

„A két oroszra kellett végig figyelnem, jó formában voltak, úgy kellett úsznom, hogy érezzék, nincs igazán esélyük. Az idő másodlagos volt, tényleg, 2:01 végét szerettem volna úszni, tényleg őszintén meglepett, hogy végül 2 perc lett belőle. A 2006-os helsinki Európa-bajnoksággal elindult egy folyamat (Gyurta akkor lett először aranyérmes a rövidpályás Eb-n), egy tudatos építkezés, ami igazán ebben az évben hozta meg az első eredményeit. Szó sincs róla, hogy beértem volna, ez még az út eleje. Örömteli, hogy most már százon is kezdek az esélyesek közé tartozni, de még sok munka vár rám, még nagyon sokat kell fejlődnöm. Mellúszásban 24-25 évesen kezdenek igazán éretté válni a versenyzők, azaz az első igazi csúcsot London jelenti majd nekem, akkorra kell késznek lennem minden téren."

A magyar csapat végül 3 arany, 4 ezüst és 1 bronzéremmel zárta a viadalt, és ezzel ötödikként végzett az éremtáblázaton a hollandok, az oroszok (akik a ponttáblázat alapán megnyerték a LEN-trófeát), a franciák és a németek mögött. Versenyzőink összesen három világrekordot, két Európa-csúcsot és 24 országos csúcsot javítottak meg.

A LEN különversenyében három magyar is bekerült az egyéni díjazottak közé. A férfiaknál és nőknél a FINA-ponttáblázat alapján legjobbnak számító időeredményt elért 7-7 versenyző kap pénzjutalmat, összesen 35 ezer eurót. Három Európa-bajnokunk világrekordjaiknak köszönhetően természetesen ott volt a jutalmazottak között, sőt: Gyurta Dániel az egész Eb legjobb produkcióját mutatta be 200 mellen, azaz elvitte az első helyért járó 5000 eurós fődíjat. Cseh harmadik lett a férfiak között, amiért 2000 euró jár, míg Verrasztó Evelyn 200 vegyesen elért ideje a negyedik helyre volt jó, amiért 1500 eurót kap.

A napi eseményekről szóló összefoglaló cikkünket, illetve a többi magyar érmes nyilatkozatát itt olvashatják!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik