nemzetisport.hu
2016.06.08 17:27 Frissítve: 2016.06.14 18:13

Tenisz: nem úszta meg, Sarapovát két évre eltiltották

A pozitív doppingmintát produkáló Marija Sarapovát két évre, 2018. január 26-ig eltiltotta a versenyzéstől a Nemzetközi Teniszszövetség (ITF). Az orosz kiválóság fellebbez a döntés ellen, és a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) elé viszi az ügyét. Sarapova versenyzési jogát márciusban függesztették fel, miután januárban pozitív mintát adott az év első Grand Slam-versenyén, az Australian Openen.

Sarapovát két évre eltiltották (Fotó: Action Images)

 

Sarapova esete nagy port kavart a sportvilágban, hiszen személyében egy ötszörös GS-győztes, volt világelső klasszis bukott meg. Az orosz teniszezőnő azzal érvelt, hogy egészségügyi problémái miatt 2006 óta szedi azt a gyógyszert. Abban az időszakban gyakran betegeskedett, a vizsgálatok magnéziumhiányt és szívritmuszavart állapítottak meg. Továbbá felmerült a cukorbetegségre való hajlam, ami családjában gyakorinak számít. A szedett gyógyszer egyik hatóanyaga, a meldonium 2016. január elsejével viszont került fel a tiltólistára.

Sarapova úgy próbálta meg védeni a védhetetlent, hogy nem olvasta el a frissített doppinglistát, amelyen már a meldonium is szerepelt. Így ő jóhiszeműen továbbra is szedte azt a készítményt, amelyet elsősorban szívbetegek számára írnak fel és amely tartalmazta a meldoniumot.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) az ügy kapcsán elismerte, hogy átmeneti időszakról lehetett volna szó abban az esetben, ha a március elseje előtt pozitív mintát produkáló sportoló január elseje óta felhagyott a meldoniumot tartalmazó készítmény szedésével. Sarapova azonban bevallotta, hogy január elseje után is szedte a szert, hiszen nem volt tudatában annak, hogy immár tiltólistán szerepel.

Sarapova az ügy kipattanása után érzelmektől sem mentes sajtótájékoztatót adott, az ügy hatására több egyéni szponzora felbontotta a szerződését, illetve a vizsgálat idejére felfüggesztette a támogatás folyósítását. Nagyságrendileg egyedül a Nike-val kötött megállapodása 100 millió dolláros.

„A bíróság, amelyet az ITF tagjaiból választottak, elismerte, hogy szándékosan semmi rosszat nem tettem, mégis két évre eltiltottak – reflektált Sarapova a döntésre. – Hiányzik a tenisz, hiányoznak a csodálatos szurkolók, akik hűségesen kitartanak mellettem. Elolvastam a leveleiket, a szociális hálózatokon küldött üzeneteiket, az ő szeretetük és támogatásuk segít át engem ezen a nehéz időszakon. Hiszek abban, hogy amit csinálok, az helyes, és harcolok azért, hogy a lehető leghamarabb visszatérhessek a teniszpályákra.”

Steve Simon, a WTA vezérigazgatója ugyanakkor elmondta: „Marija vétett a szabályok ellen, a saját hibájáért pedig felelősséggel tartozik”.

A meldonium szívgyógyszerként mildronat néven terjedt el a balti államokban és Oroszországban. Javítja a vérkeringést, a sportolóknál így növeli a fizikai és mentális terhelhetőséget. Hónapokig is eltarthat, amíg a meldonium kitisztul a szervezetből. Sarapován kívül több tucat élvonalbeli sportoló bukott meg meldoniummal az elmúlt hónapokban, a többségük orosz.

2022.10.01 23:58:04

Tenisz nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Federert valahogy mindenki szerette. Hiszen ennyi siker mellett mindvégig megmaradt alázatosnak, játékostársnak, embernek, akinek sohasem volt balhéja (és feladott meccse sem, pedig 1500-szor lépett pályára!), akinek a tizenikszedik GS-trófea átvétele után is bármikor el tudott csuklani a hangja.

2022.09.22 23:42:31

Tenisz nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Lénye, személye a csendes, mély szeretetet sugározza inkább, ezt hívja elő, s a sportban nemcsak a siker alkalmát leső lelket erre szólítja föl! A Federer-jelenség a Csik Ferenc, Papp László, Balczó András, Egerszegi Krisztina és az 1956 utáni, »szeretet emberévé« tisztuló Puskás Ferenc példájához hasonlatos.

2022.09.11 20:14:58

Tenisz nemzetisport.hu

Az ifjú spanyolnál fiatalabban senki nem ért a világranglista tetejére: négyjátszmás győzelme után hétfőtől ő a világelső.

2022.09.10 16:24:48

Tenisz nemzetisport.hu

Sokkal jobban kezdett Swiatek, de megingott a győzelem kapujában, a végére meg Dzsabur omlott össze.

2022.09.06 23:41:46

Tenisz MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Serena és nővére, az egyéniben hét GS-tornát nyerő Venus a szegény területekről származó, szerény körülmények között felnövő afroamerikai gyerekeket ösztönözték, hogy kezdjenek el játszani, washingtoni teniszközpontot alapítottak nekik, és az ötvenes években még gyakorlatilag csak fehérek által űzött sportágba behozták a sokszínűséget.