MTI, R. P. 2021.06.21 15:56

Tenisz: három magyar biztosan főtáblás a Római Teniszakadémián

Három magyar főtáblás indulása már biztos a három hét múlva rajtoló budapesti női salakpályás WTA-tenisztornán.

 

Babos biztosan főtáblás (Fotó: AFP)

 

A hét év után a magyar fővárosba visszatérő Hungarian Grand Prix – melynek összdíjazása 235 238 dollár (71.7 millió forint) – szervezői hétfőn arról tájékoztatták az MTI-t, hogy a selejtezőből indulókkal együtt akár nyolc hazai játékos is ott lehet a 32-es főmezőnyben.

Jelenleg a legmagasabban jegyzett résztvevő az argentin Nadia Podoroska, világranglista 40. helyezettje tavaly elődöntőt vívott a Roland Garroson. A 116. pozícióban álló Babos Tímea helye ugyancsak biztos a legjobbak között.

Márky Jenő tornaigazgató saját hatáskörben két főtáblás szabadkártya sorsáról dönthet, és annyi már biztos, hogy a verseny jogtulajdonosa a magyar szövetség (MTSZ) szakmai javaslatait is figyelembe véve, a hazai játékosokat segítve osztja majd ki a kvótákat. Egy harmadik szabadkártya ugyancsak a rendezőkre „hullik”, ha a rajtig nem jelentkezik be egy Grand Slam-bajnok vagy top 20-as teniszező.
A kvalifikációban négy szabadkártya talál majd gazdára a magyar játékosok között, akik két győzelemmel juthatnak fel a főtáblára.

Érdekes, hogy a WTA a múlt héten jelentősen enyhített a résztvevőkre vonatkozó koronavírus-protokollon, így a Budapestre érkező játékosok szabadon jöhetnek-mehetnek a fővárosban. A Római Teniszakadémián ugyanakkor szigorúbb lesz a szabályozás, a teniszezőkkel például csak online lehetséges interjút készíteni.

A salakpályás tornára – melynek a szervezésében több mint száz ember dolgozik – 2014 óta Bukarestben került sor. A kormány 2019-ben határozatban adott támogatást Márky Jenőnek ahhoz, hogy a viadalt visszaköltöztesse a magyar fővárosba, és újra Hungarian Grand Prix néven rendezze meg. Az erre vonatkozó kérvényét azonban a WTA tavaly elutasította, a februári fedettpályás Hungarian Ladies Openre hivatkozva. Ez utóbbit 2020-ban, nem sokkal a rajt előtt helyszín hiányában törölték a versenynaptárból. Később kiderült, hogy Richter Attila, az MTSZ azóta lemondott főtitkára elnökségi hozzájárulás nélkül írta alá a három évre szóló lízingszerződést a Hungarian Ladies Open jogtulajdonosával, az IMG-vel.

Az MTSZ tavaly júliusban megválasztott új elnöksége felmondta a szerződést az IMG-vel, amely végül úgy döntött, hogy új helyszínt keres a versenynek. Márky Jenő több hónapos tárgyalássorozat eredményeként februárban megállapodásra jutott a WTA-val, így a szervezet megadta az engedélyt, hogy a Hungarian GP visszaköltözzön Budapestre.

A Hungarian Grand Prix 1996-tól 2013-ig zajlott a Római Teniszakadémián, 2009-ben és 2010-ben Szávay Ágnes emelhette magasba a trófeát, legutóbb pedig a már kétszeres Grand Slam-bajnok román Simona Halep diadalmaskodott. Párosban 2003-ban Mandula Petra, 2007-ben pedig Szávay ünnepelhetett.

2021.07.22 00:26:38

Tenisz RUSZANOV ANDRÁS

ALAPVONAL. Több mint hetven esztendeje, 1948 óta először láthattunk magyar férfi teniszezőt újra a wimbledoni negyeddöntőben; akkor egy szombathelyi, most egy nyíregyházi születésű játékos adta meg ezt az örömet nekünk, magyaroknak.

2021.07.18 22:42:22

Tenisz CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Sokakat taszított, de jóval többek számára örökkévaló emlékké merevítették ki a 75. születésnapját ma ünneplő Ilie Nastasét. A román hadsereg hajdani hosszú hajú tisztjét, akinek ma tábornoki nyugdíjat folyósítanak.

2021.07.11 22:53:20

Tenisz KLEIN RON

NS-VÉLEMÉNY. És egyszer talán Wimbledonban is Djokovicsot támogatják.

2021.07.11 14:07:09

Tenisz MURÁNYI DOMONKOS (összefoglaló), TÖRÖK DÁNIEL (percről percre)

A világelső szetthátrányból felállva legyőzte Berrettinit, így a GS-címek számában utolérte Federert és Nadalt.

2021.07.10 14:17:51

Tenisz CS. M.

Az ausztrál világelső karrierje második Grand Slam-torna-győzelmét aratta.