Nemzetisport.hu 2012.06.09 16:59 Frissítve: 2015.03.29 01:19

Sarapova révbe ért Párizsban, megvan a karrier Grand Slam

A hétfőtől világelső Marija Sarapova sikerét hozta a Francia nemzetközi teniszbajnokság, a Roland Garros női egyesének döntője, miután az orosz játékos két szettben, 6:3, 6:2-re legyőzte az olasz Sara Erranit. Sarapovának ezzel összejött a karrier Grand Slam, hiszen már csak ez az egy nagy trófea hiányzott a gyűjteményéből.

 

Sarapova két szettben nyert Errani ellen (Fotó: Action Images)

Marija Sarapova már biztos világelsőként, míg Sara Errani már a női páros trófeával a tarsolyban várta a Roland Garros egyesének döntőjét (legutóbb – még 2003-ban – Kim Clijsters volt képes bejutni egyesben és párosban is a döntőbe).

Érdekesség, hogy ez volt az első olyan Grand Slam-döntő, amelyen olyan versenyzők játszották a finálét, akik előtte még nem találkoztak egymással.

Sarapova hetedik Grand Slam-döntőjét vívta (három siker, három vereség a korábbi mérlege), Párizsban azonban még nem jutott el korábban a fináléig. Kedvező előjel lehetett a számára, hogy az idén mind a 15 meccsét megnyerte salakon, míg Errani esetében 23:2 volt ez az arány.

Az orosz lány a rá jellemző magabiztossággal kezdte a meccset, kiválóan adogatott, de fogadóként is fontos pontokat hozott. Kétszer is elvette Errani adogatását, így 4:0-ra vezetett az első szettben.

 
A ROLAND GARROS EDDIGI GYŐZTESEI

Ellenfele ezután kezdett játékba lendülni, egy brékkel, valamint saját szerváját hozva két játékot nyert meg egymás után. 5:2-es Sarapova-előnynél adogatóként szettlabdákat is hárítania kellett Erraninak, de ekkor még sikerült neki megmentenie a gémet. Sarapova ezt követően azonban kiszerválta a szettet.

Az orosz játékos rögtön brékkel nyitotta a második játszmát is, Errani azonban ezúttal nem ragadt be annyira, mint a kezdéskor, és másodjára már hozta a szerváját. 3:1 után három brék következett, ebből kettőt Sarapova jegyzett, így 5:2-nél a meccsért adogathatott.

A lezárás méltó volt a döntőhöz, Errani két meccslabdát is hárított, közben arra is megvolt az esélye, hogy elvegye riválisa szerváját, de Sarapova végül 89 perc alatt be tudta fejezni a meccset.

Sarapova a hatodik női játékos lett az Open erában, aki megcsinálta a karrier Grand Slamet, korábban Margaret Court, Chris Evert, Martina Navratilova, Steffi Graf és Serena Williams volt erre képes. Korábban Wimbledonban (2004), az US Openen (2006) és az Australian Openen (2008) diadalmaskodott. Az orosz lány hétfőtől a 18. hetet kezdi meg világelsőként, legutóbb még 2008 március-júniusában állt a ranglista élén. Errani is sokat javít helyezésén, a 24. helyről várhatóan a 10. pozícióba lép elő.

„Hihetetlen érzés, nem is tudom, mit mondjak. Annyira boldog vagyok! Nagyon keményen küzdöttem ezért, hosszú utat tettem meg, amíg itt nyerni tudtam. Ez életem legszebb győzelme” – nyilatkozott a mérkőzés után Sarapova.

Szeles Mónika, Marija Sarapova és Sara Errani (balról jobbra) (Fotó: Action Images)

 

FRANCIA NEMZETKÖZI TENISZBAJNOKSÁG, ROLAND GARROS
(18 718 000 euró, salak)  
NŐI EGYES, DÖNTŐ
Sarapova (orosz, 2.)–Errani (olasz, 21.) 6:3, 6:2

 

 SARAPOVA GRAND SLAM GYŐZELME

 

 

 

2021.09.20 15:12:30

Tenisz B. D. K.

A 29 éves olasz teniszezőnőnek egyre nagyobb a népszerűsége az Instagramon.

2021.09.13 22:25:14

Tenisz CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Raducanu hovatartozásának egyébként is inkább marketingszempontból lehet jelentősége, miután a szakemberek máris a jövő egyik legfelkapottabb reklámsportolóját látják az új sportcsillagban.

2021.09.13 22:32:17

Tenisz GYŐRI FERENC

NS-VÉLEMÉNY. Pfujolta, verbálisan a földbe döngölte az egyébként kifejezetten szimpatikus klasszist.

2021.09.12 19:10:47

Tenisz CSELŐTEI MÁRK

A világelső szerb teniszezőnek nem jött össze a naptári Grand Slam, ráadásul Nadalt és Federert sem tudta megelőzni.

2021.09.12 10:56:00

Tenisz MTI/K. B.

Az ötkarikás játékokon nyert arany- és ezüstérmét egyaránt elvitték a tolvajok.