CS. B. 2022.01.23 11:58 Frissítve: 2022.01.24 07:11

Roland Garros: az új francia szabályozás értelmében Djokovics részt vehet a tornán

Mint ismert, az ausztrál szövetségi bíróság megvonta Novak Djokovics vízumát, aki így a korábbi huzavona után nem indulhatott el az Australian Openen. Úgy tűnik, ennek ellenére a párizsi Roland Garroson megvédheti címét a világelső teniszező, hiszen a Franciaországban hétfőn érvénybe lépő, koronavírusra vonatkozó szabályozások értelmében azok a profi sportolók nem léphetnek be az országba, akik nem vették fel a vírus elleni védőoltást, valamint, akik hat hónapnál régebben gyógyultak fel a betegségből – utóbbi antrét biztosít Djokovicsnak, hiszen az előző év végén már átesett a fertőzésen.

 

Az új francia szabályozás szerint Djokovics is részt vehet a Roland Garroson (Fotó: AFP)

 

A parlament által jóváhagyott új szabályozást egy hete fogadta el az alkotmánybíróság. Így hétfőtől még a profi sportolóknak is be kell mutatniuk a szigorított feltételekhez kötött védettségi igazolványukat (Super Green Pass), ha be akarnak lépni Franciaországba, vagy az ország sportlétesítményeibe.    

 
Az új szabályozás szerint nem játszhatnak Franciaországban BL-meccset az oltatlan Chelsea- és Real-játékosok

Az igazolást akkor kapják meg, ha felvették a koronavírus elleni védőoltást, vagy 11 nap elteltével, de hat hónapnál nem régebben gyógyultak fel a betegségből. Utóbbi kapóra jön az oltatlan Djokovicsnak, hiszen az ügyvédei szerint tavaly december 16-án adott pozitív tesztet, a párizsi torna pedig május 22-én indul és június 5-én zárul. 

A szerb versenyző gond nélkül részt vehet tehát a Roland Garosson, ha igazolni tudja, hogy decemberben valóban átesett a fertőzésen, valamint nem történik speciális intézkedés vele szemben – az ausztrál bevándorlásügyi miniszter, Alex Hawke szerint Djokovics többek között azért jelentett egészségügyi kockázatot az országnak, mert  jelenléte erősítheti az oltásellenes érzéseket.

MI TÖRTÉNT DJOKOVICCSAL AUSZTRÁLIÁBAN?
Január 4.: Djokovics bejelentette, annak ellenére hogy nincs beoltva, a szervezők különengedélyével indulhat az Australian Openen – ez óriási felháborodást keltett Ausztráliában.
Január 5.: Djokovics megérkezett Melbourne-be, ám az ausztrál hatóságok hosszas vizsgálatot, majd várakozást követően megtagadták tőle, hogy elhagyja a Tullamarine repülőteret. Utóbb aztán felszólították, hogy haladéktalanul utazzon haza.
Január 6–10.: Djokovics a kiutasítottaknak fenntartott melbourne-i hotelben várakozott.
Január 8.: a játékos ügyvédei azzal védekeztek, hogy a klasszis az előző év végén már átesett a koronavírus-fertőzésen, ezért mentesült az oltás alól. Az interneten korábban megjelent fotókból és hírekből ugyanakkor kiderült, a szerb a pozitív teszt napján, valamint az azt követőn nyilvános eseményen vett részt a hazájában.
Január 10.: az ausztrál bíróság Djokovicsnak adott igazat a tárgyaláson, így a szerb teniszező elhagyhatta a karanténszállodát.
Január 11.: a világelső ügyében egyeztetett Scott Morrison ausztrál és Ana Brnabics szerb miniszterelnök. 
Január 14.: Alex Hawke bevándorlásügyi miniszter úgy döntött, törli a 20-szoros Grand Slam-győztes teniszező vízumát.
Január 16.: A szövetségi bíróság elutasította Djokovics kérelmét a vízumtörlés visszavonására. A szerb klasszis ezt követően bejelentette, feladja a harcot, elhagyja az országot, így biztossá vált, hogy nem vesz részt az Aus. Openen.
2022.05.23 17:44:01

Tenisz H. Á.

A selejtezős ellenfelét legyőző Fucsovics Márton készülhet Marin Cilic ellen, aki Balázs Attilát győzte le.

2022.05.05 23:37:42

Tenisz MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Beckernek sohasem sikerült szilárd alapot teremtenie az életének, nem gazdagodott hasznos tapasztalatokkal, hanem felszállt egy sugárhajtású gépre, amellyel elképesztő vakrepülést mutatott be.

2022.05.03 11:35:27

Tenisz MURÁNYI DOMONKOS

A teniszvilág új spanyol csillaga idén három tornát nyert és bejutott a top 10-be a világranglistán.

2022.04.20 23:40:11

Tenisz CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Az eset nyomán bizonyára nemcsak Oszakának volt jó napja, engem is jókedvre derített e sztori, plusz eszembe juttatta azokat a sportolókat, akik saját gyengeségből vagy önhibájukon kívül képtelenek voltak profitálni a pályafutásuk dübörgése idején járó jóval átlagon felüli jövedelmükből. És persze azokat is, akik éltek a lehetőséggel, még a korábbi szabályozott rendszerek idején is.