Nemzetisport.hu 2011.05.07 19:08 Frissítve: 2014.04.05 01:59

Nadal szetthátrányból nyert Federer ellen

Roger Federer ugyan megnyerte az első játszmát Rafael Nadal ellen a madridi férfi tenisztorna elődöntőjében, ám a folytatásban a spanyol világelső dominált, és 5:7, 6:1, 6:3-ra megnyerte a találkozót a svájci ellen. A mallorcai a fináléban revánsot vehet Indian Wells-i és miami vereségéért Novak Djokovicson, aki szintén vesztes első játszma után győzte le a brazil Thomaz Belluccit.

Megállíthatja-e salakon valaki Nadalt? (Fotó: Action Images)

 FEDERER–NADAL

A Federer–Nadal rivalizálás történetét ismerve alapvetően mindig kiélezett összecsapásra számít a teniszrajongó, de ha tudjuk, hogy a játék salakon folyik, akkor mindig egyértelmű, hogy a spanyol számít esélyesebbnek, hiszen a vörös borításon csak kétszer (2007: Hamburg, 2009: Madrid) nem a mallorcai győzött a máig lejátszott 12 mérkőzésen.

Érdekesség, hogy a legutóbbi két madridi torna fináléját egyaránt Federer és Nadal játszotta, előbb meglepetésre a svájci győzött, egy éve viszont visszavágott a jelenlegi világelső. Novak Djokovics előretörésével és a kiemelés változásával ezúttal viszont már az elődöntőben összefutottak a felek, és ismét érdekes csatát vívtak.

A két játékos – szokásával ellentétben – kifejezetten sok esélyt adott egymásnak az adogatásoknál: mindketten öt-öt bréklabdához juttatták a másikat, ám az első szett végén – hajrábeli pontosabb játékával – az egyébként sokkal gyengébben adogató, de első szerváit jobban kihasználó Federer jutott előnybe (7:5).

Nadal mintha megorrolt volna, hogy tőle játszmát vehetnek el salakon, a második játszmában elképesztő játékot mutatott be, és állva hagyta ellenfelét. Federer hiába igyekezett még a hálóhoz is többször felfutni, nem találta a spanyol pörgetéseinek ellenszerét, aki így 6:1-gyel egyenlített.

A harmadik szett eleje már szorosabban alakult, ám 2:1-es Nadal-vezetésnél a spanyol elképesztően kontrázott meg egy rövidítést és jutott brékponthoz, amelyet aztán ki is használt, így lépéselőnybe került.

Kitűnő játékot hozott a folytatás, mindkét fél részéről nagyszerű pontokkal, Nadal viszont ekkor már nem engedett lélektani előnyéből, és 6:3-ra megnyerte a szettet, így bejutott a fináléba, esélyt teremtve arra, hogy újabb csúcsfinálét láthasson a madridi publikum közte és Novak Djokovics között,

DJOKOVICS–BELLUCCI

Djokovics – talán a pénteki, Ferrer elleni háromszettes mérkőzés okozta fáradság miatt – indiszponáltan kezdte a mérkőzést, míg a héten remeklő Bellucci kiválóan kezdett, a szerb képtelen volt az adogatásával mit kezdeni, így a játszma egyetlen brékje 6:4-es előnyhöz juttatta a brazilt.

Sőt, Bellucci a második játszma elején is jól kezdett, brékelőnybe került, Djokovics azonban kitartó munkával módszeresen visszaküzdötte magát, és egyre inkább erőre kapva 6:4-re behúzta a játszmát. Bellucci megtört a szettveszteségtől, a harmadik játszmában már egyértelműen fölé nőtte ellenfele. Djokovics továbbra is veretlen az évben – 31 sikernél tart –, ám holnap mindennél nehezebb dolga lesz: a világelső Rafael Nadal lesz az ellenfele, ezúttal salakon.

ATP 1000-ES TORNA, MUTUA MADRILENA MADRID OPEN, MADRID
(2 835 000 euró, salak)
EGYES, ELŐDÖNTŐ
Nadal (spanyol, 1.)–Federer (svájci, 3.) 5:7, 6:1, 6:3
Djokovics (szerb, 2.)–Bellucci (brazil) 4:6, 6:4, 6:1
 DÖNTŐ
Nadal (spanyol, 1.)–Djokovics (szerb, 2.)

 

2021.06.12 13:39:12

Tenisz H. Á.

A torna történelme során először nyerte meg a női egyest a Csehországból érkező játékos.

2021.06.11 14:29:15

Tenisz H. D.

A világelső szerb több mint négyórás csatát nyert meg • Készülhet a Sztefanosz Cicipasz elleni fináléra.

2021.06.03 23:37:21

Tenisz DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Mennyire számít közszereplőnek a sportoló, milyen kötelezettségei vannak a médiával szemben, mikor tűnhet el, mint az aranyóra, s mikor kell a legkellemetlenebb szituációban is rendelkezésre állnia?

2021.06.02 12:04:21

Tenisz R. B.

A magyar teniszező csak az első szettben tudta tartani a lépést a 27. kiemelt Fabio Fogninival.

2021.05.30 19:54:31

Tenisz nemzetisport.hu

MTK’s athlete hasn’t decided with whom she’ll play doubles in Tokyo.