Djokovics maratoni csatában legyőzte Nadalt

Vágólapra másolva!
2012.01.29. 15:43
null
Nadal nagyszerűen küzdött, de nem volt ellenszere Djovokics játékára (Fotó: Reuters)
Címkék
Novak Djokovics maratoni csatában legyőzte Rafael Nadalt az Australian Open fináléjában. Az ötszettes mérkőzés változatosan alakult, hiszen előbb a spanyol vezetett, majd fordított a címvédő, s végül nem engedte ki keze közül a győzelmet.

Nadal és Djokovics 2011-ben hatszor csapott össze egymással, s minden alkalommal a szerb teniszező került ki győztesen – ráadásul kétszer Grand Slam-döntőben kerekedett spanyol ellenfele fölé (Wimbledon, US Open).

A mérkőzés elején mindketten hozták adogatásukat, majd 2:2-nél kétszer is bréklabdához jutott Rafael Nadal, az elsőt még hárította Novak Djokovics, a másodiknál azonban rontott, így a spanyol került előnybe, aki ráadásul saját szerváját is hozta, 4:2-re vezetett. Ez azonban még kevés volt a szett megnyeréséhez, hiszen a nyolcadik játékban a szerb harmadik bréklehetőségét már kihasználta, így egyenlített.

REAKCIÓK
„Jó reggelt mindenkinek! – nyilatkozta a helyi idő szerint hajnali fél kettő után véget érő meccset követően Rafael Nadal. – Ez volt pályafutásom legkeményebb meccse, és örülök hogy részese lehettem ennek a nagy csatának.”

Novak Djokovics elsőként sporttársának címezte szavait. „Rafa, ma tenisztörténelmet írtunk, és sajnos csak egy győztes lehetett. Remélem, még sok döntőben találkozunk. Ez volt karrierem legnagyobb sikere Wimbledonnal együtt, ahol mindig is nyerni akartam. Büszke vagyok arra, hogy hat órán át játszottam Nadallal, és a történelem része lehettem. Sírni tudnék, de a fájdalom és a szenvedés mellett csodálatosan érzem magam.”

Sőt, a következő gémet is behúzta a világelső, így fordított, s Nadalnak a szettben maradásért kellett adogatnia – pedig az előbbi játékban már semmi harmincra is vezetett. A spanyol egyenlített, majd a következő gémben bréklabdáját Djokovics rontásával értékesítette, s a játszmáért adogathatott. Két szettlabdához jutott, ám a szerb mindkettőt hárította, a harmadiknál azonban már nem volt ellenszere, így Nadalé lett az első szett – nyolcvan perc küzdelem után.

A második játszmában Nadal – aki csupán egy Grand Slam-döntőt veszített el akkor, amikor az első szettet megnyerte (a 2007-es US Opent Roger Federerrel szemben) – első adogatásánál bajba került, hiszen Djokovicsnak két bréklabdája volt, ám hárította azokat, s egy ásszal behúzta a gémet.

A harmadik játékban brékelt Djokovics, s 3:1-re meglépett. Nadal később szettlabdát is hárított, ám 5:4-nél, a szerb szettlabdájánál kettős hibát követett el, így elvesztette a játszmát – 66 perces csata után. Több Djokovics-adogatás során is semmi harmincra vezetett Nadal, ám a szerb rendre fordítani tudott.

A harmadik szettben a negyedik játékig kellett várni az első bréklabdáig, ekkor a címvédő szerb elvette ellenfele adogatását, majd 4:1-re meglépett. Érdekesség, hogy Djokovics első Grand Slam-győzelmét épp itt, az Australian Openen könyvelhette el 2008-ban, s akkor szetthátrányból fordítva nyert a döntőben Jo-Wilfried Tsonga ellen.

Elképesztő bravúr: Djokovics zsinórban harmadik GS-jét nyerte (Fotó: Reuters)
Elképesztő bravúr: Djokovics zsinórban harmadik GS-jét nyerte (Fotó: Reuters)

5:2-nél Nadal adogatott a szettben maradásért, ám Djokovics három szettlabdához jutott, s egy remek tenyeressel be is fejezte a gémet, így a játszmát is megnyerte. A közönség a becenevét („Nole”) skandálta. Az idei Australian Open vonzotta a legtöbb nézőt a torna történetében: a szervezők adatai szerint 2012-ben kicsivel több, mint 686 ezren látogattak ki a Melbourne Parkba, ami rekordot jelent.

A negyedik játszmában Djokovics kevésbé tudta érvényesíteni akaratát, majd 4:3-nál három bréklabdához jutott, ám Nadal zsinórban négy labdamenetet nyerve egyenlített. Később eleredt az eső, mely miatt tíz percre szüneteltetni kellett a mérkőzést. Végül rövidítésre került a sor, melyet elképesztő izgalmak között a spanyol nyert meg, így jöhetett a döntő szett.

A DÖNTŐ LEGHOSSZABB LABDAMENETE


A döntő szettben a hatodik gémben jutott bréklabdához Nadal, s Djokovics hosszúra ütött egy tenyerest, így a spanyol 4:2-re vezetett. Nem tartott sokáig az előny: két játékkal később már egálra álltak a felek. 5:5-nél a világelsőnek két fogadóelőnye is volt, s a másodikat értékesítette, így a meccsért adogathatott. Nadal visszajöhetett volna, ám a címvédő szerb hárította ellenfele bréklabdáját, majd egy remek szerva után eldöntötte a meccset, amely csaknem hat óráig tartott.

Djokovics zsinórban harmadik Grand Slam-győzelmét aratta, s sorozatban hetedszer – minden alkalommal döntőben – győzte le Rafael Nadalt. Kettejük küzdelme 5:53 óráig tartott, amely minden idők leghosszabb GS-döntője.

AUSTRALIAN OPEN
(25 000 000 dollár, kemény pálya)
FÉRFI EGYES, DÖNTŐ
Djokovics (szerb, 1.)–Nadal (spanyol, 2.) 5:7, 6:4, 6:2, 6:7, 7:5
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik