Képes Sport
GYŐRI FERENC 2021.06.20 16:25

Benőtt végre a feje lágya – Sztefanosz Cicipasz egyre közelebb a nagy hármashoz

A 2021-es Roland Garros férfi egyes döntőjét elveszítő 22 éves görög teniszező hisz a játékában, és nem látja okát, miért ne mondhatná magát hamarosan Grand Slam-győztesnek – ebben édesanyja és édesapja maximális támogatására is számíthat.

Sztefanosz Cicipasz bízik abban, hogy hamarosan felér a csúcsra és Grand Slam-trófeát nyer. Az idei párizsi döntőben nagyon közel járt hozzá (Fotó: Reuters)


Hogy a görög férfitenisz felkerült a világtérképre, javarészt a Cicipasz család érdeme.

Az édesapa, Aposztolosz Cicipasz már felnőttként került kapcsolatba a sportággal, első tornáján 23 esztendősen vett részt. Játékosként nem is vitte sokra, viszont hamar edzőnek állt, s hogy ezt azóta sem csinálja rosszul, jól mutatja legidősebb fia, Sztefanosz teljesítménye, aki 22 évesen világbajnoknak és Roland Garros-döntősnek mondhatja magát. Amúgy Sztefanosz mindhárom fiatalabb testvére teniszezik, közülük eddig Petroszról hallhattunk a legtöbbet, főként azért, mert sokan a fejéhez vágják, csak a bátyja miatt jut szabadkártyához a rangos versenyeken. Ezek a hangok főleg azért erősödhettek fel, mert a márciusi marseille-i tornán a világranglistán akkor a 970. helyet elfoglaló Petrosz Cicipasz 45 perc alatt 6:0, 6:2-re kapott ki az 52. pozíciót elfoglaló spanyol Alejandro Davidovich Fokinától, aki amúgy kifejezetten gyenge adogatónak számít a mezőnyben, mégis, görög riválisa csupán három pontot tudott szerezni a szerváiból...

NÉVJEGY: SZTEFANOSZ CICIPASZ
Született: 1998. augusztus 12., Athén
Nemzetisége: görög
Sportága: tenisz
Világranglista-helyezése: 4. (karriercsúcs)
Legjobb eredményei: Roland Garros-döntős (2021, Párizs), 2x Australian Open-elődöntős (2019 és 2021, Melbourne), Roland Garros-elődöntős (2020, Párizs), ATP-világbajnok (2019, London), mestertornagyőztes (2021, Monte-Carlo), ATP NextGen-győztes (2018, Milánó)


Cicipasz édesanya, Julia Aposztoli profi teniszező volt, egyesben a 194. helyig jutott a világranglistán. Mivel moszkvai születésű, eleinte szovjet színekben szerepelt, majd, miután tanulmányai miatt évekig szüneteltette a játékot, karrierje befejezéséig, az 1990-es évek első feléig a görög zászló alatt versenyzett. Volt tehát kitől örökölnie tehetségét korunk egyik legjobbjának, aki már hároméves korában megismerkedett a sportág alapjaival. Édesapja a technikájával foglalkozott (különös tekintettel az egykezes fonákjára), anyukája a nevelésével. Aposztolosz fia 12 éves korában vett át véglegesen az edzések irányítását, együtt utazták körbe a világot a juniortornák miatt, és azóta is ott van Sztefanosz mellett. Igaz, 2015-ben belépett a képbe Patrick Mouratoglou és az ő neves akadémiája, miután az intézmény névadója 2014-ben egy Youtube-felvétel alapján kiszúrta az akkor 16 éves gyermekben rejlő talentumot, és meghívta a francia Riviérán található főhadiszállásra – Mouratoglou egyfajta mentorként áll Cicipasz mellett. Érdekes, hogy Sztefanosz édesanyja, Julia teniszről alkotott nézetei alkalmanként ellentmondanak annak, amit apja és Mouratoglou képvisel, viszont sok energiát ad és jó hangulatot kölcsönöz a csapatnak.

Apja, Aposztolosz és anyja, Julia is végtelenül büszke Sztefanosz eredményeire (Fotó: Sport365)


Sztefanosz Cicipasz intelligens, érzelmes fiatalember, akit inspirálnak a görög filozófusok, miközben dühkitöréseit is egyre jobban kezeli az éles helyzetekben, így mentális és tudásbeli fejlődése fokozatosan egyre magasabbra repíti. Remekül szervál és sok kockázatot vállal, ember legyen a talpán, aki el tudja venni az adogatójátékát.

2018 jelentette számára az áttörés évét: Wimbledonban a negyedik körig menetelt, döntőt játszott a torontói 1000-es tornán, majd megnyerte a 21 éves és annál fiatalabb játékosok részére kiírt NextGen-versenyt. Két esztendeje Australian Open-elődöntővel jelentkezett, a negyedik fordulóban a svájci legendát, Roger Federert búcsúztatva. Szenvedős hónapokat követően jó formába lendülve megnyerte a londoni ATP-világbajnokságot, amelyen életében először vett rész. Az elődöntőben ismét Federer volt az áldozata, a döntőben pedig az osztrák Dominic Thiemet győzte le, így az ausztrál Lleyton Hewitt 2001-es sikere óta a legfiatalabb világbajnok lett.

Tavaly, az októberre halasztott Roland Garroson elődöntőt játszott a szerb Novak Djokovics ellen, felállt 0–2-ről, ám a döntő játszmára semmi ereje sem maradt. Korábban, a negyeddöntő megnyerése után magabiztosan, ugyanakkor a bölcs előrelátás hangján szólalt meg.

„Azt hiszem, többé már nem tartozom a NextGen-játékosok közé. Hamisítatlan felnőtt vagyok. A nagy hármas jó ideje velünk van, de nem hiszem, hogy ez így marad öt-hatéves távlatban is” – szögezte le.

Hogy már nem lehet a feltörekvő, ám szeleburdi ifjoncok közé sorolni, azt az idei Australian Openen végképp tudatosította a nagyérdeműben, merthogy az olasz Fabio Fognini mellett ő lett a második játékos, aki Grand Slam-tornán kétszettes hátrányból felállva tudta legyőzni a spanyol Rafael Nadalt. Az elődöntőben ugyanakkor nem volt esélye az orosz Danyiil Medvegyevvel szemben. Áprilisban monte-carlói mestertorna-győzelemnek örülhetett, miután a sztárok nagy része szépen-csendben elhullott. Nem volt olyan hihetetlenül nehéz dolga, ám a „kötelezőt” nagyon magabiztosan, játszmavesztés nélkül hozta.

Múlt vasárnap óta pedig már vesztes Grand Slam-fináléja is van, amely nagyon hasznos mérföldkő a tanulási folyamatban, annál is inkább, hiszen 2–0-s előnyről bukta el a döntőt a világelső Djokovics ellen. Idáig persze el is kellett jutni, az elődöntőben például a 0–2-ről egyenlítő német Alexander Zverevvel szemben, arról nem is beszélve, milyen súlyos tragédia érte Cicipaszt, mielőtt belevágott volna élete eddigi legfontosabb mérkőzésébe...

Ilyenkor persze felvetődhet a kérdés, vajon nem lett volna jobb, ha csak a találkozó befejezését követően tudja meg, elhunyt a nagymamája, de már öt perccel a kezdés előtt értesült erről – nyilvánvaló, hogy ettől lehetetlen volt teljesen függetlenítenie magát. Veresége után elkeseredett és vigasztalhatatlan ábrázattal ült le a székére, majd törülközőbe temette arcát. A tragédiáról egyébként csak másnap, vagyis hétfőn tájékoztatta a közvéleményt, megköszönte nagymamájának, hogy felnevelte édesapját, aki nélkül nem juthatott volna el odáig, ahol most tart. Emellett egyértelműsítette, nem ezzel magyarázza a kudarcot, állítása szerint minden mást az arénán kívül hagyott, csak a meccsre koncentrált.

BALHÉS PILLANATOK
Ahogy utaltunk is rá, Sztefanosz Cicipasz ma már képes kontrollálni az indulatait, de nem volt ez mindig így. Előfordult, hogy összeszólalkozott a székbíróval, volt, hogy problémái akadtak Danyiil Medvegyevvel, a tavalyi ATP-kupán pedig túl messzire merészkedett. A Nick Kyrgios elleni, három rövidítéssel tarkított, végül elveszített találkozójának első szettje után kétszer is a görög válogatott kispadja felé lendítette ütőjét – a másodiknál ráadásul eltalálta apja, Aposztolosz jobb karját. Dühöngéséért a bíró előbb figyelmeztette, majd (miután a sajátjai felé ütött egy labdát) pontbüntetéssel sújtotta, Cicipasz viszont véletlennek tartotta az esetet, és azzal viccelődött, hogy talán kap majd érte három nap szobafogságot. Nem ez volt az első eset, hogy tiszteletlenül viselkedett az édesapjával, bár jegyezzük meg, a papa sem megy a szomszédba egy kis csibészségért. Tavaly nyáron, az Ultimate Tennis Showdown nevű bemutatóversenyen a francia Corentin Moutet előbb lehülyézte, majd tiszteletlennek nevezte az idősebb Cicipaszt, aki a vádló szerint folyamatos beszédével direkt akadályozta őt a szervái közben.


Djokovics viszont a tenisztörténelem legjobb mentális képességekkel megáldott játékosa, aki fantasztikus harcos, és kétszettes előnyből is meg kell ellene szakadni az ütközet lezárásáért. Cicipasz Nadal 2008-as diadala óta a legfiatalabb döntős volt a Roland Garroson.

„A vereségem ellenére is hiszek a játékomban
– hangsúlyozta a 2021-es finálé után. – Bízom benne, hogy nagyon hamar elérhetem a csúcspontot, és nem látom okát, miért ne tehetném meg. Ezen a napon közel álltam hozzá.”

A Roland Garros idei „ezüstérmese” hiszi, eljön még az ő pillanata is (Fotó: Reuters)


Ha az aktuális világranglistát nézzük, rajta kívül egy 1998-as születésű játékos, a norvég Casper Ruud, és egy '99-es, a kanadai Denis Shapovalov található a top 15-ben. A top 10-es Zverev és az orosz Andrej Rubljov 1997-es születésűek, míg a világranglistán jelenleg második orosz Danyiil Medvegyev 1996-os. Nos, közülük görög hősünk tűnik a legstabilabbnak, ez arra is vonatkozik, hogy hasonlóan kiugró teljesítményre rajta kívül az összes borításon talán csak Zverev képes. Akit nem lehet kihagyni a számításból, a csupán 19 esztendős olasz Jannik Sinner, ő nagyon rövid időn belül a ranglista közvetlen élmezőnyének ajtaján kopogtathat.

Aztán lehet, egyszer kollégánkként köszönthetjük majd Sztefanosz Cicipaszt, ugyanis miközben például a japán Oszaka Naomi összeomlik, ha az újságírók kérdéseire kell válaszolnia, Cicipasz maga is szívesen foglalkozna a tollforgatással. 11-12 éves korában volt egy Facebook-oldala, amelyen meccsekről írt és eredményeket közölt – ezt is édesanyjától örökölhette az ütőérzék mellett, mert ő sportújságíróként is ténykedett egy ideig.

Egyelőre azonban még legalább egy évtized vár Sztefanoszra a teniszpályán, aki hamarosan begyűjtheti első Grand Slam-trófeáját (vallomása szerint ennek nem önmaga, hanem a hazája miatt örülne leginkább), és nem lepődnénk meg, ha nem is akarna leállni a zsákmányszerzéssel.

Karrierje eddigi legnagyobb sikere: 2019-ben megnyerte a londoni ATP-vb-t (Fotó: AFP)


(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2021. június 19-i lapszámában jelent meg.)

2021.07.22 00:26:38

Tenisz RUSZANOV ANDRÁS

ALAPVONAL. Több mint hetven esztendeje, 1948 óta először láthattunk magyar férfi teniszezőt újra a wimbledoni negyeddöntőben; akkor egy szombathelyi, most egy nyíregyházi születésű játékos adta meg ezt az örömet nekünk, magyaroknak.

2021.07.18 22:42:22

Tenisz CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Sokakat taszított, de jóval többek számára örökkévaló emlékké merevítették ki a 75. születésnapját ma ünneplő Ilie Nastasét. A román hadsereg hajdani hosszú hajú tisztjét, akinek ma tábornoki nyugdíjat folyósítanak.

2021.07.11 22:53:20

Tenisz KLEIN RON

NS-VÉLEMÉNY. És egyszer talán Wimbledonban is Djokovicsot támogatják.

2021.07.11 14:07:09

Tenisz MURÁNYI DOMONKOS (összefoglaló), TÖRÖK DÁNIEL (percről percre)

A világelső szetthátrányból felállva legyőzte Berrettinit, így a GS-címek számában utolérte Federert és Nadalt.

2021.07.10 14:17:51

Tenisz CS. M.

Az ausztrál világelső karrierje második Grand Slam-torna-győzelmét aratta.