Ne számolgassunk: Tottenham-Fulham

Vágólapra másolva!
2012.05.13. 12:05
2007. október 27-én, egy Getafe elleni UEFA-kupás csoportmeccs kezdőrúgása előtt terjedni kezdett a hír a Lane-en, hogy Martin Jolt kirúgta a...

2007. október 27-én, egy Getafe elleni UEFA-kupás csoportmeccs kezdőrúgása előtt terjedni kezdett a hír a Lane-en, hogy Martin Jolt kirúgta a Klub - sajnos igaznak bizonyult a dolog. A legkisebb madridi csapat búcsúajándékként azért még elgyepált bennünket. Másfél évvel azelőtt kedvenc kopasz hollandunk majdnem végrehajtotta a Tottenham 2006-os keretével lehetetlennek tűnő küldetést, és egy ételmérgezés híján bevezette a csapatot a Bajnokok Ligájába. Mindezt Gardnerrel, Tainióval, Lee-vel, Stalterivel... egészen hihetetlen teljesítményt hozott ki a Spurs-ből a 2005-2006-os szezonban. A következő évet aztán olyan sorozattal nyitotta, mint amit most tavasszal mutatott Redknapp alatt a csapat, és ez azt jelentette, hogy kieső helyen álltunk 2007 októberében, amit Levy nem tudott tolerálni. Jött a borzalmasan rosszul menedzselt kirúgás és a kupaspecialista Ramos kivásárlása a Sevillától.2007. október 27-én, egy Getafe elleni UEFA-kupás csoportmeccs kezdőrúgása előtt terjedni kezdett a hír a Lane-en, hogy Martin Jolt kirúgta a Klub - sajnos igaznak bizonyult a dolog. A legkisebb madridi csapat búcsúajándékként azért még elgyepált bennünket. Másfél évvel azelőtt kedvenc kopasz hollandunk majdnem végrehajtotta a Tottenham 2006-os keretével lehetetlennek tűnő küldetést, és egy ételmérgezés híján bevezette a csapatot a Bajnokok Ligájába. Mindezt Gardnerrel, Tainióval, Lee-vel, Stalterivel... egészen hihetetlen teljesítményt hozott ki a Spurs-ből a 2005-2006-os szezonban. A következő évet aztán olyan sorozattal nyitotta, mint amit most tavasszal mutatott Redknapp alatt a csapat, és ez azt jelentette, hogy kieső helyen álltunk 2007 októberében, amit Levy nem tudott tolerálni. Jött a borzalmasan rosszul menedzselt kirúgás és a kupaspecialista Ramos kivásárlása a Sevillától.

A spanyol nyert is Jol csapatával egy Ligakupát, de aztán a következő szezont még annál is rosszabbul kezdte mint amiért a hollandot menesztették, és az ő kipenderítése ellen a szurkolók sem nagyon tiltakoztak. Jött Harry tüzet oltani, majd tulajdonképpen ő is kihozta a lehető legtöbbet a csapatból az első teljes szezonjában. Most tavasszal neki is összejött az a tragikusan szar eredménysor amiért két elődjét kirúgták, de neki annyiban szerencséje volt, hogy egyrészt szezon közepén ütött be a krach, másrészt a káprázatos ősznek hála végig megmaradt az esélyünk a BL-hely megszerzésére. Nehéz felmérni, hogy a mostani szituáció (jó esély a negyedik hely behúzására) mennyire nagy szám ezzel a kiváló kerettel. Hiszen őszintén szólva a két manchesteri klubon kívül nincs egyértelműbben jobb erőkből álló csapat a ligában (sőt a United is főleg SAF aurája miatt jár előttünk). Másrészt a szezon előtt a BBC által megkérdezett szagértők egyike sem várta a Tottenham-et az első négybe...

Az mindenesetre biztos, hogy a mostani csapat fényévekkel jobb erőkből áll mint a 2006-os - na meg az is tiszta sor, hogy a 2006-os Arse összehasonlíthatatlanul jobb csapat volt mint Wenger jelenlegi gárdája. A végeredmény pedig ugyanaz abban a tekintetben, hogy a szezon utolsó meccsén dől el az észak-londoni sorrend. Időközben nemcsak az Arse gyengült meg, de hatalmas meglepetésre az agyonpénzelt Chelsea, és a sportújságírók álltak szezon előtt sokra taksált Liverpool is. Oké, Abramovics játékszerét kiváltotta a sejk, de akkor is két "megüresedett" hely várta a mieinket a top4-ben idén (még ha nyáron ez egyáltalán nem is volt egyértelmű).

A 2006 májusi tragikomédia néhány további szereplője is érintett a mostani versenyfutásban. Hat éve Alan Pardew volt a West Ham edzője, és neki is szerepe volt abban, hogy nem engedélyezték a meccs elhalasztását (Jol pár órát kért csak). A Newcastle edzőjeként most is borsot törhet az orrunk alá - persze ehhez meg is kell adnunk neki az esélyt egy gyengus eredménnyel. Stephen Kelly, a Fulham 28 éves jobbhátvédje a mi csapatunkban szerepelt azon a sok szempontból hányingert keltő meccsen, míg a Cottagerek csékája, Danny Murphy a cserepadunkat koptatta.

CSAPATHÍREK

Rose eltiltva, Parker lesérülve, King a szokásos. Ez azt jelenti, hogy nagyon bizonytalan a kezdőnk pontos összetétele. Echte balhátvédünk nincs - Gallas mehet ki a szélre, vagy Bale húzódhat egy sorral hátrébb. A francia csak akkor teheti ezt meg, ha King játékra kész, hiszen Dawson még mindig sérült. (Bár Nelsen elvileg talán már rendben van...) A védekező középpályás poszt miatt nem aggódom - ha Sandro tartja a formáját, akkor akár egy egészséges Parkert is kiszoríthatna a kezdőből. Valami ilyesmi lehet az összeállításunk:

Friedel

Walker - Kaboul - King/Gallas - Gallas/Bale

Lennon - Sandro - Modric - Bale/Gio/JD

van der Vaart

Adebayor.

Nem állunk olyan rosszul, de azért reménykedjünk, hogy King rendbejön, mert különben a baloldalunk eléggé szedett-vedett képet festhet. Még az a borzalom is előfordulhat, hogy Lukát zavarja a vonal mellé Harry, és abból még soha nem sült ki semmi jó. De ettől még elképzelhető: Bale balbekkbe, Modric balszére, vdV visszább eggyel, JD vagy Sahá pedig elől Adéval - és máris itt a 4-4-2. Elvileg működhetne is, de Modric, Bale és vdV pozíción kívüli szerepeltetését én inkább hanyagolnám.

ŐK

A Fulham-nél van egy hatalmas hiányzó: Makepeace Dempsey. Elképesztő szezont futott idén a texasi, akit mellesleg Friedel a legjobb amerikai focistának tart. Lovaglóizom húzódása van a srácnak, így tőle legalább nem kell tartanunk. Rajta kívül Ruiz, Etuhu, Andy Johnson és Sidwell hiányzik majd a vendégektől. Jó pár jól csengő név lesz nélkülük is a Fulham kezdőjében: Schwartzer, Hangeland és Dembélé minden PL-csapatban eséllyel harcolhatnának a csapatba kerülésért, de rajtuk kívül olyan tehetségek lapulnak Jol arzenáljában mint a másodvirágzását élő Riise, az ex-realos Diarra, az ex-abra Duff, az ex-gúnár Senderos (aki sokkal jobban fest mióta otthagyta Wengeréket) és a Pavljucsenkó-kópia Pogrebnyák.

MILESZ?

Minden adott ahhoz, hogy agyonnyomjon bennünket a nyeréskényszer és a verhető ellenfél együttállása. De most valahogy azt érzem, hogy jól fogunk játszani - a görcs viszont elkerülhetetlen lesz, ha nem tudunk előnnyel vonulni a szünetre. A Villa ellen 19 szögletünk, 20 kapuralövésünk és 63%-nyi labdatartásunk volt - mégis csak egy nyamvadt tizenegyesből tudtunk betalálni. A helyzeteink szerintem ma is meglesznek. Akármennyire is van manszúri formában a Fulham (tényleg elképesztően eredményesek mostanában), idegenben még mindig nem ugyanazt a képet mutatják mint a Craven Cottage-en. Motivációból nem lesz hiány náluk sem, hiszen győzelem esetén klubrekordot állíthatnak fel a PL-ben szerzett pontokat illetően - sőt, ha a Liverpool és az Everton nem tudják behúzni a maguk meccseit, akkor akár a hetedik helyig is előreléphetnek Nyugat-London büszkeségei.

Ezen kívül ott van még a Jol-faktor. Újságírói kérdésre válaszolva azt mondta a holland, hogy szarul érezné magát, ha éppen ő ütné el a Spurs-t a BL-indulás lehetőségétől. Amit hajlandó is lennék elhinni - viszont valami szinten természetes, hogy nagyfokú elégtételt is érezhetne BMJ Levy-vel szemben, ha nemes bosszút tudna állni rajta egy esetleges pontszerzéssel. Az biztos, hogy nem fogja könnyen venni a meccset, úgy küldi ki a csapatát, hogy hozzák csak el mindhárom pontot a Lane-ről.

Nem szaporítanám tovább a szót a BL-hely fontosságát illetően. Mindenki tudja, hogy milyen jó volt a Spurs-nek szorítani a világ legjobb csapatai ellen, és biztosak lehetünk abban, hogy a játékosok ugyanígy élvezték azokat a meccseket. Újra át akarják élni azt a hangulatot, mint ahogy mi is. A BL-szereplés azon kevés szempontok egyike amelyikről még el tudjuk hinni, hogy vetekszik a pénzzel amikor arról dönt egy focista, hogy melyik csapatban folytatja a pályafutását. Nyerni kell, hogy megmaradjon a csapat. Nyerni kell, hogy megerősödjön a csapat.

YID ARMEEEEEEEEEEHHHHHHH!!!!!!!!!!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik