Egy őrült naplója – Balotelli legnagyobb Eb-pillanatai

Vágólapra másolva!
2012.06.30. 18:43
Címkék
Hős vagy démon? Vagy démonból hős? Esetleg mindkettő? Egyszerűen képtelenség megosztóbb személyiséget találni a labdarúgás világában, mint Mario Balotelli. Lehet rajongani érte, lehet gyűlölni is, egy dolgot viszont nem lehet: szó nélkül elmenni mellette. Az Eb-n sem.

(Fotó: telegraph.co.uk)
(Fotó: telegraph.co.uk)
(Fotó: telegraph.co.uk)
(Fotó: telegraph.co.uk)
(Fotó: telegraph.co.uk)

Még útjára sem indult a Tango 12 névre keresztelt Eb-labda, máris Balotelli banándobálóknak és rasszista bekiabálóknak címzett fenyegetéseitől volt hangos a sportsajtó. Az Eb előtt számos problémával terhelt olasz vállakon minden pillanatban ott figyelt az örökös veszélyforrás: mikor durran el Balotelli agya és mikor teszi még nehezebbé az olaszok egyébként sem könnyű helyzetét. Prandelli azonban töretlenül bízott Balotelliben, aki végül gólokkal hálta meg a bizalmat és az Eb egyik legnagyobb hőse lett. Persze az út hosszú és mozgalmas volt a döntőig, de Balotelli megosztó és örökös témát szolgáltató személyiségének köszönhetően egy pillanatig sem unatkoztunk. Az Eb legőrültebb figurájának legemlékezetesebb Eb-pillanati következnek.

Balotelli mindenről híres, csak arról nem, hogy tisztelné az idősebbeket. Az olasz válogatott Európa-bajnokságot megelőző hivatalos fotózásán is nyomot hagyott a hülyesége, mikor egykori csapattársával, a jelenleg a francia PSG-ben futballozó Thiago Mottával és nyakkendőjével tréfálkozott. A csibészség jutalma egy megérdemelt tasli volt.

Aki a helyére tette Balotellit – Kassai Viktor kemény és határozott fellépése a spanyol-olasz csoportmérkőzésen még a mindig nagyszájú Mariót is meglepte.

(Fotó: dailymail.co.uk)
(Fotó: dailymail.co.uk)

A horvátok elleni csoportmeccsen a horvát szurkolóktól Balotelli kapott hideget-meleget és banánt is, de az Eb előtt kilátásba helyezett fenyegetései végül elmaradtak. Helyette az UEFA büntette meg a horvátokat.

(Fotó: dailymail.co.uk)
(Fotó: dailymail.co.uk)

Az olaszok harmadik, írek elleni csoportmérkőzésén Balotelli a kispadon kapott csak helyet, Prandelli szövetségi kapitány a meccs hajrájában küldte a pályára. Sokakat meglepett, hogy a mester döntése milyen mélyen bántotta a csatár önérzetét, aki ha rajta múlik, az torna egyik legszebb gólja után nézők milliónak szeme láttára küldi el melegebb éghajlatra mesterét. Szerencsére Leonardo Bonucci esze és keze is a helyén volt, így megakadályozta, hogy Balotelli érzései a felszínre törjenek. Persze, a gólja sem volt semmi.

Balotelli Eb-n nyújtott edzésmunkája is bőven megér egy kövér kitérőt:

Volt, mikor a csukája fogott ki rajta:

Volt, mikor egyszerűen csak nem volt kedve dolgozni:

(Fotó: dailymail.co.uk)
(Fotó: dailymail.co.uk)

Volt, mikor egy egyszerű szögletzászló a világ legboldogabb emberévé tette:

Volt, mikor csak a szívatáson járt az esze:

De volt olyan is, mikor ő volt a szívatás kellemetlenebbik felén:

És volt, mikor szökőkutast játszott:

No de vissza a pályára! Az angolok elleni negyeddöntőben Balotelli visszatért a kezdőcsapatba, de a rendes játékidőben 0-0-ra végződött mérkőzésen rengeteg helyzetet elpuskázott. Annak ellenére, hogy Joe Hart kapuját több nagy lehetőség után sem sikerült bevennie, fejben végig higgadt tudott maradni, nem vesztette el a kontrollt. A büntetőpárbajban az olaszok közül elsőként állt oda tizenegyest rúgni, és hibátlanul a jobb alsóba lőtte a labdát.

A 120 perces mérkőzés hosszabbítások közötti szünetében azért hozta a formáját: megmutatta, hogy egy olyan egyszerű cselekvés, mint az ivás is problémát tud neki okozni. Persze a szívatás lehetőségét ezúttal sem lehet kizárni, főleg ha Cassano is a közelben tartózkodik.

A németek ellen aztán egycsapásra megfordult minden Balotelli körül. Démonból hős lett, két góljával az Eb döntőjébe rúgta Olaszországot! Persze itt is a körítés volt a lényeg: a gólöröm. Aki látta, sosem felejti, főleg nem a németek.


A félelmetes felépítésű Balotelli a lefújást követően érzelgős oldalát is megmutatta, pedig nem szereti. A hármas sípszó után első útja a lelátón helyet foglalt (pót)mamájához vezetett, akit szorosan magához ölelt és megígérte neki, hogy megnyerik az Eb-t. Ki gondolta volna, hogy a torna egyik legmeghatóbb pillanatát is Mariónak köszönhetjük majd?

Pedig igen (Fotó: dailymail.co.uk)
Pedig igen (Fotó: dailymail.co.uk)

Akár hogy is ér véget az Európa-bajnokság Balotelli és az olasz csapat szempontjából, ennek az Eb-nek garantáltan az olasz csatár volt a legemlékezetesebb figurája, nélküle nem lett volna ugyanaz a torna.

Az Eb várva várt fináléjára pedig egy visszatérő Balotelli motívummal búcsúzunk, és mellé feltesszük a kérdést: Vajon mit várnak az olasz válogatott sikeréért szurkolók milliói Mario Balotellitől a spanyolok ellen? Valami ilyesmit:

(Fotó: whoateallthepies.tv)
(Fotó: whoateallthepies.tv)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik