A futballpálya fekete övese, avagy 10 érdekesség Zlatan Ibrahimovicról

Vágólapra másolva!
2012.06.01. 10:53
null
Zlatan Ibrahimovic (Fotó: Action Images)
Címkék
A svéd válogatott bosnyák származású csatára valóban korunk labdarúgásának talán legellentmondásosabb figurája. Ha jó a kedve, akkor zseniális dolgokat művel, a szívét kiteszi a pályára, ellenben, ha bal lábbal kelt fel, az atyaúristen sem tudja megbékíteni. Olyankor nem elég, hogy nem csinál semmit, de senki nincs biztonságban a közelében. Képes megrúgni edzésen saját csapattársát, máskor meg könyvet ír, amiben mindenkire ráhúzza a vizes lepedő. És mindeközben gondos családapa, szerető férje a feleségének és büszke papája két gyermekének. A neve pedig szó szerint védjegy.

1.

Négy nyelven beszél folyékonyan. Bosnyák apa és horvát anya gyermekeként született, de már Svédországban, ezért aztán a svédet használja anyanyelvként, de mivel otthon a bosnyákul társalgott a család, azt is anyanyelvi szinten beszéli. Már idősebb fejjel tanult meg angolul és olaszul, s hála az édesanyjának, ragadt rá egy kis horvát is, sőt a nem túl hosszúra nyúló barcelonai kirándulása okán spanyolul is jól elboldogul.

2.

9 éves korában az akkori csapata, az FBK Balkan 4–0-s vesztésre állt a félidőben, amikor a kis Zlatan csereként beállt, és a második félidőben 8 gólt szerezve megfordította a mérkőzést.

3.

Az utóbbi években az egyik legsikeresebb könyv Svédországban a „Jag ar Zlatan”, azaz „A nevem Zlatan Ibrahimovic” volt, amiben a svéd csatár nyíltan mesél többek között a barcelonai korszakáról, és a Guardiolával való összeférhetetlenségről. A könyvben senkit és semmit nem kímélve nyilvánít véleményt, ezzel valószínűleg sok embernek kellemetlen pillanatokat okozva, de ő nyugodtan, hátradőlve számolgathatja a könyve után befolyó dollárokat.

4.

15 éves korában majdnem felhagyott a labdarúgással. A profi sportpályafutás helyett azzal kacérkodott, hogy a malmői kikötőben lesz dokkmunkás, ezzel nyújtva segítséget a szüleinek és az öt testvérének. Az akkori edzője viszont lebeszélte az áldozatvállalásról, és hála neki, ma már Ibra szülei semmiben sem szenvednek hiányt.

5.

A labdarúgáson kívül a küzdősportokat, különösképpen a tékvandót is magas szinten űzte. Olyannyira, hogy 17 éves korára fekete övet szerzett. Már befutott labdarúgóként, az olasz tékvandó-válogatott is elismerte Ibrahimovic harctéren nyújtott teljesítményét.

Néhány labdarúgó is ízelítőt kaphatott a svéd csatár „harcmodorából”, bár ők nem biztos, hogy vágytak erre. Emlékezhetünk, amikor először vett részt az AC Milan edzésén, nemes egyszerűséggel hátba rúgta csapattársát, Rodney Strassert, vagy amikor egy milánói derbin Bruce Lee-t idézve terítette le Materazzit.

6.

2003-ban a svéd Szabadalmi Hivatalban levédette a „Zlatan”-t, mint márkanevet. Ennek eredményeképp őt illették meg a jogok arra, hogy ezzel a névvel bármiféle terméket (porteszközt, ruházati cikket, vagy éppen futballcipőt) állíttathasson elő.

7.

Mint sok más „kollégája”, Ibrahimovic sem szégyenkezhet a felvarratott tetoválások számát illetően. Ahogy ő mondta, a tetoválások drogként hatnak rá, és függővé teszik.

Valószínűleg már ő sem tudja pontos leltár alatt tartani a testén lévő alkotásokat, mi azonban tettük rá egy kísérletet. A csuklóján az úgy nevezett Ibrahimovic-kód áll, azaz a szüleinek és testvéreinek születési dátuma.

A jobb oldalán egy vörös sárkány figyel ránk, ami a csatár szerint a személyiségét szimbolizálja. A jobb karját két fiának, Maximiliannak és Vincentnek a neve takarja.

A labdarúgóra és családjára hívatottak szerencsét hozni a jobb vállán ékeskedő törzsi rajzok. Ha a család iránti szeretetet tetoválásban lehetne mérni, akkor a svéd támadó jól állna, hiszen nem csak gyermekei, de szülei nevét is magán hordozza, mégpedig édesanyja, Jurka neve a bal karján, édesapjáé Sefiké pedig a jobb kezén csodálható.

Ha még mindig kételkedne valaki mai hősünk családcentrikusságában, annak szolgáljon bizonyítékul, hogy az Ibrahimovic név arabul a jobb karján szerepel. A bal oldalán virító idézet pedig az egykori rapper Tupac egyik számából származik: „Only God can judge me”, azaz „csak Isten ítélkezhet fölöttem”. Ibra hátán kis túlzással a teljes keleti kultúra felfedezhető, az ötarcú Buddhától egészen a koi (egy japán halfajta neve) ábrázolásáig.

8.

Már szóltunk a gyermekei és családja iránti szeretetéről, és a „Zlatan-termékekről” is, azonban a két dolgot össze is lehet kapcsolni. Az Egyesült Államokban készíttetett, saját gyártású cipőin ugyanis a két fiának neve és születési dátuma („Maximilian 22 Sept. 2006” és „Vincent 6 March 2008”) szerepel.

9.

A sokak által nagynak tartott egója ellenére fölöttébb nagylelkű, és nem áll hadilábon az adományozással sem.

2007 őszén, saját költségen egy jól felszerelt, kivilágított sportpályával tette gazdagabbá, Rosengardot, Malmö egyik kerületét, ahol ő maga is nevelkedett.

10.

Ibra 11 évvel idősebb felesége, Helena Seger is futballozott régebben, azonban – talán mindenki örömére – inkább a kifutót és a televíziót választotta, sokan tehát modell-műsorvezetőként, de még többen egyszerűen csak Ibrahimovic feleségeként ismerik. Talán az utóbbi a nehezebb „mesterség”…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik