Nemzetisport.hu 2012.10.24 20:01 Frissítve: 2015.03.30 02:08

155 éves a világ első futballklubja

1857. október 24-én alapították a Sheffield FC nevű klubot, amely a mai napig üzemel, és büszkén viseli a legidősebb klub kitüntető címét.

KLUBTÖRTÉNELEM BŐ 1 PERCBEN
 

A két alapító pionír, Nathaniel Creswick és William Prest volt, akik azon a réges-régi októberi napon a Highfield városrész Parkfield House nevű intézményében határoztak a klub létrehozásáról. Másik klub nem lévén a Sheffield FC tagjai egymás között játszottak meccseket az általuk lefektetett szabályok szerint. Szinte napra pontosan egy évvel az alapítást követően, 1858. október 21-én Creswick és Prest közzétették a „Sheffieldi szabályok" néven ismertté vált kódexet, amely tulajdonképpen lefektette a ma ismert labdarúgás alapjait. Addig és az angol szövetség, az FA 1863-as megalapításáig minden műkedvelő közösség a maga alkotta szabályok szerint kergette a labdát.

Az alapító atyák, Creswick (balra) és Prest, az alapító okirat, és az első szabálykönyv társaságában (Forrás: sheffieldfc.com)

1860-tól aztán végre ellenfele is lett a Sheffield FC-nek, méghozzá a közeli Hallam csapatának személyében: mondanunk sem kell, hogy ez a futballtörténelem legrégebbi lokális derbije. A legutóbbi találkozót október 9-én rendezték.

1860. december 26.: az első helyi derbin, a Hallam ellen kiálló Sheffield FC csapata (Forrás: sheffieldfc.com)

A Sheffield FC 2001 óta használja hazai pályaként a Coach and Horses Groundot – ami azért említésre méltó tény, mert ez az első pálya, amit sajátjának mondhat az egyesület. A klub öt évvel ezelőtt méltó módon ünnepelte fennállása 150. évfordulóját: az ünnepségre elfogadta a meghívást Sepp Blatter, a FIFA elnöke, Sven-Göran Eriksson, korábbi angol szövetségi kapitány, és Michael Vaughn, helyi hős, az angol krikett utóbbi évtizedeinek egyik legjobb játékosa. A kis Sheffield FC még a nagy(on nagy) Real Madriddal is majdnem összehozott egy ünnepi meccset: a spanyol óriásklub is abban az évben kapta meg a FIFA Érdemrendet. A gálamérkőzésre végül az olasz Internazionale csapatát sikerült megnyerni, melyben a friss világbajnok Marco Materazzi mellett helyet kapott a fiatal csatártehetség, Mario Balotelli is. A mérkőzés díszvendége Pelé volt (aki október 23-án ünnepli születésnapját...), és a Sheffield United stadionjában, a Bramall Lane-en 18 741 néző látta az Inter 5–2-es győzelmét.

Sir Charles Clegg (középen), a klub egyik legendája, az első válogatott meccsen Anglia színeiben Skócia ellen 1872-ben (Forrás: sheffieldfc.com)

A Sheffield FC, mint azt fentebb jeleztük, vígan éli a kiscsapatok változatos életét: most éppen a Northern Premier League Division One South nevű csoportban harcolnak a pontokért (most éppen a 4. helyen állnak).

Az egyik legnagyobb siker: az Amatőr Kupa elhódítása 1904-ben (Forrás: sheffieldfc.com)
A centenárium alkalmából a Queen‘s Park Rangers volt az ellenfél, a díszvendég pedig II. Erzsébet királynő férje, Fülöp herceg (Forrás: sheffieldfc.com)
Újabb nagy, de szomorkás pillanat: a Sheffield FC először játszhatott a Webmley szent gyepén, de az FA Vase Cup döntőjében kikapott a Nottingham Foresttől (Forrás: sheffieldfc.com)
A 125. évfordulón a Manchester United volt az ellenfél (Forrás: sheffieldfc.com)
A 150. születésnap emlékezetes képei (Forrás: sheffieldfc.com)
A klub 2001-ben vette meg a Coach & Horses nevű pubot a hozzá tartozó telekkel, ahol kialakították a klub első saját stadionját (Forrás: sheffieldfc.com)
Let‘s go Sheffield FC, let‘s go! (Forrás: sheffieldfc.com)
2020.12.28 21:55:06

Sportszelep B. L.

Hulk volt feleségének az unokahúgát vette el • Szexi német futó hívta ki Hummelst • Hamilton exe 42 évesen is bomba formában.

2020.10.06 18:02:11

Sportszelep K. D.

Alica Schmidt a német válogatott ikonját hívta kis egy futóversenyre.

2020.09.20 17:50:56

Sportszelep nemzetisport.hu

Donny van de Beek és Estelle Bergkamp több mint egy éve alkot egy párt.

2020.09.11 13:12:20

Sportszelep nemzetisport.hu

Újabb fotósorozattal bizonyította, hogy jól érzi magát a kamerák előtt.

2020.08.20 17:22:24

Sportszelep H. D.

A francia utánpótlás-válogatott kapus és az influenszer hivatalosan is egy párt alkot.