S. T. J. 2020.11.15 23:27

Portré Sergio Ramosról; a visszatéréshez vezető út fájdalmas

A Nemzeti Sport hétfői számából ajánljuk.

 

Emberemlékezet óta nem hagyott ki két tizenegyest Sergio Ramos, a spanyolok világ- és Európa-bajnok védője, ám milyen a sors, szombat este, pályafutása egyik különleges mérkőzésén – amelyen 177. meccsét játszva európai válogatottsági rekorder lett – ez is megtörtént. A szinte mindig biztos ítélet-végrehajtó kétszer is rontott Svájc ellen, ám a karakterét tökéletesen meghatározza, hogy a másodikat is vállalta. Mert nem fél. Mert sohasem félt. Portrénk a Sevillától nem messze, egy szegényebb településen, Camasban született labdarúgóról, a Real Madrid és a spanyol válogatott ikonjáról.

A visszatéréshez vezető út fájdalmas, nehéz, és főleg iszonyú hosszú. Katona Máté, az MTK Budapest középpályása azonban azt mondja, a legközelebbi, reálisan elérhető célokat figyeli csak – szeptemberben szakadt el a térdszalagja, a hónap végén operálták. Szerdán lesz hét hete, hogy megműtötték a 23 esztendős futballistát, aki a tizenkettedik héten futhat majd újra. Az pedig a december 23-ai hétre esik, így az lehet a legszebb karácsonyi ajándék – mondta lapunknak a játékos –, ha valóban kocoghat majd. Lelkileg nagyon fontos volt számára, hogy miután a műtét utáni napokban csak a tévében nézhette csapata mérkőzéseit, a Mol Fehérvár FC elleni 3–1-es győzelmet már a Hidegkuti-stadionban ünnepelhette.

Ötven éve, 1970. november 28-án jelent meg a Népsportban Gallov Rezső beszélgetős portréja Széchy Tamásról. Az akkoriban majdhogynem ismeretlen úszóedző pályakezdésének nehézségeiről lapunk szakírója megemlítette, hogy „forradalmisága, elsöprő lendülete – ismeretlen mivoltát betudva – engesztelhetetlen ellenérzéseket váltott ki a szakemberekből. Végül kitiltották a Sportuszodából.”  Miután elküldték a Margitszigetről, a KSI-ben mellékfoglalkozásként a vízilabdázók, Gyarmati Dezső mellett dolgozott mint úszóedző, közben lefektette a korosztályos versenyrendszer alapjait. Portrénk az úszópápáról Népsport-mellékletünkben olvasható.

2021.01.24 15:50:38

Spanyol labdarúgás RUSZNÁK GYÖRGY

A foggal-körömmel védekező hazaiak csak megnehezíteni tudták a katalánok dolgát, de azt nagyon.

2021.01.23 20:17:37

Spanyol labdarúgás BACSKAI JÁNOS

Kroos, Benzema és Modric remekelt; Hazard gólt lőtt és gólpasszt adott – először madridi karrierje során.

2021.01.21 19:58:05

Spanyol labdarúgás VÉGH JÁNOS

Nem volt egyszerű dolguk: Griezmannék harmadosztályú ellenfelük ellen hosszabbításra kényszerültek.

2021.01.20 23:36:09

Spanyol labdarúgás CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Aligha van szüksége Messinek arra, hogy igyekezzem magyarázni a cselekedeteit. Bár kétségtelen, mögötte is halmozódnak az évek, mérséklődött kirobbanásának intenzitása is, amellyel korábban alig adott esélyt a védőknek az utánrúgásra.

2021.01.20 19:17:49

Spanyol labdarúgás RUSZNÁK GYÖRGY

Vezetett a Real, de a lelkesen küzdő hazaiak előbb egyenlítettek, majd tíz emberrel a győzelmet is megszerezték.