V. SZ. 2022.01.15 18:37 Frissítve: 2022.01.15 18:47

FFT: egy úriember Katalóniában – Sir Bobby Robson korszaka a Barcánál

Huszonöt évvel ezelőtt Bobby Robson és mindenre elszánt tolmácsa megjelent a Camp Nouban, hogy leváltsa Johan Cruyffot. Az az idény összeterelte José Mourinhót, Ronaldót és Pep Guardiolát, de még a siker sem volt elég ahhoz, hogy a dolgok ne keserű véget érjenek Katalóniában.

Egy úriember Katalóniában

 

Johan Cruyff éppen akkor távozott a Camp Nouból. Bobby Robson egy szót sem tudott spanyolul, éppen ezért a Sportingnál és a Portónál bevált tolmácsára, a fiatal és rámenős José Mourinhóra támaszkodott. Úgy jellemezte magát, mint westernhőst, aki megérkezett a vadnyugatra, és meg kell győznie jó néhány kemény fiút, hogy ő a vezér. Hamar észrevette, mennyire mélyen beágyazott a klub a katalán kultúrába, a mérkőzéseket ütközetként írta le, az idegenbeli pályákat erődítményként, amelyeket be kell venni. Ráadásul a város megosztott volt, mert a trónfosztott holland seriff árnyéka még mindenütt ott lebegett. Túl kicsi volt ez a város kettejüknek.

Valakinek azonban váltania kellett Cruyffot, aki folyamatos vitában állt Josep Lluis Nunezzel. Nem volt egyszerű leválasztani a klubról, amelynek építésze volt. A totális futball arca az alapoktól a csillagos égig újraformálta a Barcelonát. Neki volt köszönhető a csapat első BEK-győzelme 1992-ben, és ő dolgozta ki, hogyan viszonyuljanak a labdarúgáshoz a fiatalok a La Masián. Nem is annyira kirúgták, mindinkább megdöntötték az uralmát.

A teljes cikket elolvashatják a FourFourTwo.hu oldalán, ide kattintva!

2022.01.13 19:57:37

Spanyol labdarúgás SZABÓ RÓBERT

A Real Madrid ellen védheti meg címét vasárnap a baszk együttes.

2022.01.12 19:33:20

Spanyol labdarúgás BACSKAI JÁNOS

Benzema és Vinícius Júnior is betalált, Fati góllal tért vissza, a Real jutott a spanyol Szuperkupa döntőjébe.

2022.01.10 23:12:18

Spanyol labdarúgás BODNÁR ZALÁN

NS-VÉLEMÉNY. A csapatok szurkolóit senki sem kérdezte meg.

2022.01.09 23:49:56

Spanyol labdarúgás BOBORY BALÁZS

ALAPVONAL. Piqué tudja, hogy bajban van szeretett klubja sportszakmai és financiális téren is, ami a korábbi diadalmenetek fényében egyébként is megviseli, azt azonban már sehogyan sem tűri el, hogy őt okolják a nehézségekért, hogy miatta döcög a katalánok szekere.

2022.01.08 20:46:18

Spanyol labdarúgás BACSKAI JÁNOS

Bátran kezdett a Bordalás irányította Valencia, de azután beindult a Real gépezete, és négy gólig meg sem állt.