FFT: egy úriember Katalóniában – Sir Bobby Robson korszaka a Barcánál

V. SZ.V. SZ.
Vágólapra másolva!
2022.01.15. 18:37
null
Egy úriember Katalóniában
Huszonöt évvel ezelőtt Bobby Robson és mindenre elszánt tolmácsa megjelent a Camp Nouban, hogy leváltsa Johan Cruyffot. Az az idény összeterelte José Mourinhót, Ronaldót és Pep Guardiolát, de még a siker sem volt elég ahhoz, hogy a dolgok ne keserű véget érjenek Katalóniában.

 

Johan Cruyff éppen akkor távozott a Camp Nouból. Bobby Robson egy szót sem tudott spanyolul, éppen ezért a Sportingnál és a Portónál bevált tolmácsára, a fiatal és rámenős José Mourinhóra támaszkodott. Úgy jellemezte magát, mint westernhőst, aki megérkezett a vadnyugatra, és meg kell győznie jó néhány kemény fiút, hogy ő a vezér. Hamar észrevette, mennyire mélyen beágyazott a klub a katalán kultúrába, a mérkőzéseket ütközetként írta le, az idegenbeli pályákat erődítményként, amelyeket be kell venni. Ráadásul a város megosztott volt, mert a trónfosztott holland seriff árnyéka még mindenütt ott lebegett. Túl kicsi volt ez a város kettejüknek.

Valakinek azonban váltania kellett Cruyffot, aki folyamatos vitában állt Josep Lluis Nunezzel. Nem volt egyszerű leválasztani a klubról, amelynek építésze volt. A totális futball arca az alapoktól a csillagos égig újraformálta a Barcelonát. Neki volt köszönhető a csapat első BEK-győzelme 1992-ben, és ő dolgozta ki, hogyan viszonyuljanak a labdarúgáshoz a fiatalok a La Masián. Nem is annyira kirúgták, mindinkább megdöntötték az uralmát.

A teljes cikket elolvashatják a FourFourTwo.hu oldalán, ide kattintva!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik