Nemzetisport.hu 2012.11.06 18:42 Frissítve: 2014.10.13 01:06

Del Bosque: Szerencsénk volt, de ez sem véletlen

Vicente del Bosque, a spanyol nemzeti csapat szövetségi kapitánya, a Real Madrid korábbi mestere exkluzív interjút adott Farkas Norbertnek és a Sport Televíziónak. A hosszú beszélgetés egyik kulcskérdése az volt, hogy miben látja a „selección” újkori sikereinek titkát.


Fotó: Reuters

 

Nem vitás, hogy a spanyol válogatott a 2008-as Eb előtt is mindig esélyesként utazott egy-egy világversenyre, de a végén valahogy mindig csak a negyeddöntőig jutott. Vicente del Bosque mester, aki klubcsapatával, a Real Madriddal BL-t, a válogatottal pedig Eb-t és vb-t nyert, pontosan tudja, mi az a négy legfőbb faktor, ami a sikerhez kellett. Az igazsághoz azért hozzátartozik, hogy Bécsben még nem ő irányította a csapatot, hiszen 2008 nyarán, az Eb-cím bezsebelés után váltotta Luis Aragonést a kispadon.

„Nagyon sok minden közrejátszott, faktorok sokasága segítette át a válogatottat ezen az akadályon, és szinte a sikerek felé tolta, méghozzá hatalmas erővel. Sokszor hallom, szerencsénk volt. Igen szerencsénk volt, de a dolgok sosem történnek csak úgy, véletlenül.”

„Spanyolországban sok minden történt, aminek köszönhetően labdarúgásunk rátérhetett a sikerek útjára. Nagy hasznunkra volt az, hogy néhány fiatal játékos külföldre került. Cesc Fabregas tizennyolc-tizenkilenc évesen már az Arsenal csapatkapitánya volt. Ez hatalmas áttörés volt, hiszen korábban azt gondoltuk, hogy spanyol játékos vagy edző nem állja meg a helyét külföldön. Pont az ellenkezője történt, játékosok és edzők történelmet írtak más bajnokságban. Labdarúgásunk nagyon sokat profitált ezekből a tapasztalatokból.”

„Hangsúlyoznom kell, hogy az edzőképzés tekintetében is nagyot léptünk előre, és ez már a gyerekcsapatoknál is meglátszik. A futball tökéletes működéséhez nagyon sok önkéntesre is szükség van, akik különböző formában segítenek a kluboknak, de elengedhetetlen az igazi, profi szakember jelenléte. E tekintetben Spanyolország nagy változáson ment keresztül. Az infrastruktúra terén mérhetetlenül sokat fejlődtünk. Korábban az utcán futballoztunk, a szerencsésebbek földes pályán rúghatták a labdát. Manapság Spanyolországban, ha megnézi, egymást érik a füves pályák. A mai labdarúgó jelölt remek feltételek mellett csinálhatja azt, amit szeret. A spanyol futball sikerei az említett tényezőknek köszönhetőek” – összegzett del Bosque márki.

A tréner nem beszél a levegőbe, a szerencsefaktor, az edzőképzés és az infrastruktúra-fejlesztés valóban jó úton halad Spanyolországban. Ami pedig a játékosokat illeti, Fabregas, aki a Barca akadémiájáról szerződött Londonba, valóban egyedülálló karriert futott be Angliában, de említhetnénk Fernando Torrest, Juan Matát vagy David Silvát is, mindannyian Angliában is elismert szupersztárok. Azt azonban ne feledjük, hogy a válogatott gerincét az FC Barcelona és a Real Madrid adja, a két csapat amellett, hogy parázs csatákat vív odahaza, a világ legszűkebb elitjébe tartozik. Egyes feltételezések szerint jelenleg ez a két legerősebb csapat a világon.

A félórás interjút teljes egészében ma este, a Real Madrid–Borussia Dortmund BL-összecsapás előtt láthatják a Sport1 19 órakor kezdődő Fieszta című műsorában. A mester mesél a Real Madridnál töltött évekről, a játékos-pályafutásáról, az edzői hitvallásáról, és hosszabban kifejti a spanyol labdarúgásról alkotott véleményét is. Azt is megtudhatjuk tőle, hogy mely játékosokat érzi alkalmasnak arra, hogy pályafutásuk után egyszer majd a Barca vagy a Real kispadján üljenek.


„SZERENCSÉNK VOLT, DE EZ SEM VÉLETLEN”

 

2021.09.21 09:54:24

Spanyol labdarúgás SMAHULYA ÁDÁM

A kolumbiai csatár a Rayo Vallecanóban próbál meg ismét a csúcsfutball közelébe kapaszkodni.

2021.09.20 20:43:02

Spanyol labdarúgás P. K.

A hazaiak legjobbja, a védő Araújo a 90. percben tudott válaszolni a vendégek korai góljára.

2021.09.19 19:46:34

Spanyol labdarúgás BALÁZS DÁVID

Vinícius Júnior és Benzema is a végén talált be, így a „denevérek” veretlenségi sorozata szakadt meg.

2021.09.18 00:30:26

Spanyol labdarúgás CSILLAG PÉTER

A farmernadrágos fantomról szól ez a cikk: a csata szó szerint láthatatlan főszereplőjéről.

2021.09.13 19:45:19

Spanyol labdarúgás SMAHULYA ÁDÁM

A katalán klub ifjú középpályása már most annyit ér, mint a Barcától nyáron távozó Lionel Messi...