D. Carlos, a királycsináló? A Sevillának nem pénz kell, hanem a La Liga-arany

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2022.01.29. 09:25
null
Egyre feljebb… (Fotó: AFP)
Korunk millió és egy problémája között vagy talán éppen ezért is a futball népszerűbb, mint valaha, ha a helyszínen nem is mindig, de a televízióban, a sajtóban, a rádióban és az interneten milliárdok követik a kedvenceiket és a nagyon nem szeretetteket. Mint 2008 óta mindig, most is megpróbálkozunk a lehetetlennel, utat vágunk az átigazolási hírek és pletykák között. Vagy legalábbis kísérletet teszünk rá, jöhet a második kör!


Szorgalmas és szakszerű munkával eljutott odáig az SEVILLA FC, hogy a klub legyen az új Valencia, azaz képes legyen érdemben beleszólni a három nagy mellett a bajnoki címért folyó harcba. Az Európa-ligában már bizonyítottak, most a La Liga a cél, a nyáron bő ötvenmilliót költöttek ezért, és a Rafa Mir, Gonzalo Montiel, Thomas Delaney, Ludwig Augustinsson, Marko Dmitrovics, Erik Lamela sor ennyi pénzért igen jó üzletnek tűnik.

A sztárok közül csak a válogatott szélső, Bryan Gil (aki nehezen illeszkedik be az angliai futballba) távozott, maradt az edző, Julen Lopetegui is: a Sevilla most a bajnoki éllovas mögött második a tabellán, azonban kiesett a hazai kupából (a Real Betis ellen!) és a Bajnokok Ligájából, ráadásul a nem éppen világverő Lille, Salzburg páros előzte meg az európai színtéren (de legalább kedvenc vadászterületén folytathatja).


Lopetegui és a rutinos sportigazgató, Monchi a télen igyekezett tovább erősíteni a csapatot. Sikerrel, mert szerencséjükre összerúgta a port a Manchester United menedzserével Anthony Martial, így kölcsön tudták venni a francia támadót, akiért az MU anno 60 millió eurót fizetett. Martial játékjoga nem sokkal ér többet ma, mint ennek a fele, de a Sevilla játékoskerete nélküle nem ér 400 millió eurót sem!

Monchi előbb csak Martial fele bérét akarta állni, de végül a United úgy döntött, hogy kölcsönadja a csatárt ingyen, de a spanyolok fizessék a játékos heti 300 ezer euró fölötti járandóságát.

Dharmesh Sheth, a Sky Sport munkatársa szerint Martialt vitte volna a Juventus és az FC Barcelona is, de a futballista a Sevilla mellett döntött, mert ott fog játszani a legtöbbet. Kiderült az is, a Sevilla nem kapott vételi opciót. Érdekes, hogy a Marca már decemberben arról írt, hogy Monchi legnagyobb kiszemeltje a télre Martial: bejött.

Luuk de Jong mégsem tér vissza kölcsönből az FC Barcelonától, Cédric Bakambut pedig elszipkázta előlük a Marseille.

Monchiék nem sokkal Martial megszerzése előtt hárommillióért megvették az FC Portótól a 29 éves, sokszoros mexikói válogatott jobbszélsőt, Jesús Manuel Corona Ruízt, aki korábban Jesús Corona vagy Tecatito Corona néven szerepelt, de érthető okokból ez Tecatitóra rövidült.

Érdekes, hogy tavaly nyáron 12 millióért nem adta el Tecatitót a Porto, de a mexikói nem akart hosszabbítani, elvétve lépett csak pályára, így nagyon olcsón el kellett engedjék őt. Ebben az idényben 400 percet sem játszott a portugál bajnokságban, a futballista nemrégiben még 30 millió eurós értéke 22 millióra esett. A 14.4 millióért vett francia védelmi mindenes, Ibrahim Amadou csődöt mondott Sevillában, most ingyen igazolhatott el, 12 milliót adtak a marokkói szélsőért, Usszama Idrissziért tavaly, eleddig három kanadai pontot fialt ez a befektetés, fél évre elküldték tovább erősödni.

Nagy reményekkel érkezett 2020-ban a jó formában lévő fiatal karmester, Óscar Rodríguez, abban az évben a felnőttválogatottban is debütált, azonban mostanában nem megy neki, kölcsönadták néhány hónapra a Getafének.


Pierre-Emerick Aubameyang egyelőre túl nagy falat a Sevillának, bár sokat elmond a csapatról, hogy Rafa Mir a házi bajnoki gólkirály a maga hat találatával. A volt újpesti kapus, Dmitrovics is sok kritikát kapott, ezért került szóba a Sevillával kapcsolatban az iráni Amir Abedzadeh (Ponferradina). No és több középső védő: a húszmilliós kivásárlási árral bíró chilei Paulo Díaz (River Plate), a 18 éves Ismaël Doukouré (Valenciennes) és Monchi legújabb „kedvence”, Marcos Senesi (Feyenoord) – Gianluca Di Marzio szerint a Getafe, az Atalanta és az Inter is érdeklődik a bekk iránt.

Védőkkel azért szemezget a Sevilla, mert a Newcastle United 45 millió eurót ajánlott Diego Carlosért, Jules Koundé körül pedig a Liverpool és a Chelsea legyeskedik; a védelem közepén és szűrőként is bevethető Nemanja Gudelj a CSZKA Moszkva, a Granada, az Alavés és a Valencia ajánlata közül válogathat.

Fabrizio Romano, a nagynevű újságíró szerint Monchiék úgy döntöttek a napokban, hogy nem engedik el mégsem Diego Carlost, mert a legfőbb céljuk idén a La Liga meghódoltatása, védelmük oszlopának kicserélését ezért most nem kockáztatják meg. Maga a játékos is azt nyilatkozta, hogy sokáig marad még a klubnál. Monchi nem kertelt, elmondta, kaptak egy nagyon tisztességes ajánlatot a Newcastle Unitedtől Carlosért, miközben a Tuttomercatoweb szerint a Chelsea utolsó ajánlata 55 millió euró volt Koundéért.

A nemsokára már 34 éves támadót, a volt bergamói kedvencet, Alejandro Gómezt a Napoli vinné vissza a Serie A-ba – írja a Calciomercato.

Isco régi Sevilla-célpont, első téli ajánlatát ennek ellenére Katarból kapta, az El Chiringuito szerint a sevillaiak várnak ezzel nyárig. A Tottenham felajánlotta a volt betises Giovani Lo Celsót, de most elsősorban nem karmester kell a Rojiblancosnak. Bár igaz az is, hogy Ivan Rakitic nemsokára betölti a 34-et.

Nem is rossz! (Transfermarkt)
Nem is rossz! (Transfermarkt)


Az ATLÉTICO MADRID is úszik az adósságban, mint a spanyol klubok zöme, ennek ellenére aktív Diego Simeone a téli átigazolási piacon. Figyel azért az utánpótlásra is, folynak a hosszabbítási tárgyalások a 19 éves szélsővel, Giuliano Simeonével, akit nem engednek el mégsem a Real Zaragozához, marad szem előtt az Atlético B-ben. A 23 éves középcsatár, Gianluca Simeone a negyedosztályban, a CD Ibizában játszik, a legtehetségesebb Simeone-fiú, Giovanni Simeone éppen mostanában kezd magára találni a Hellas Veronában.

A család feje pedig még néhány január végi igazoláson töri a fejét. Első jelöltje erre a télre a Valencia rutinos, nagy munkabírású középpályása, Daniel Wass volt, akiért a klubja négymillió eurót kért, de az Atlético megkapta 2.7 millió euróért, bónuszok nélkül (az első ajánlat kétmillióról szólt). Wass valenciai szerződése a nyáron lejárt volna, akkor már 33 éves lesz. A szűrő játékstílusa beleillik a nagy Simeone elképzeléseibe, nem mellesleg a védelem és a középpálya jobb szélén is bevethető.


Luis Suárez a tavalyi csodás éve után most összerúgta a port mesterével, így csatárt keres a klub: a hazai jelölt az argentin Lucas Boyé az Elchétől, akinek 25 millió euró a kivásárlási ára most – és tízmillió euró akkor, ha kiesik a csapat. A nagy célpont Dusan Vlahovics volt a nyárra, ám alulmaradtak a spanyolok a licitben; innentől az Atleti figyelme az evertonos Dominic Calvert-Lewin felé fordul, de a benficás Darwin Núnezt is figyeli – írja a Mundo Deportivo. Előbbiért 60, utóbbiért 40 milliót kell majd adni, aláírási pénzekkel és ügynöki díjakkal, ez már a mi becslésünk.

Nem meglepő módon az Atlético is felvette a kapcsolatot Paulo Dybala menedzsmentjével – írja az As. Huszonnyolc éves a mozambiki balhátvéd, Reinildo Mandava, akit elenged most télen a Lille, mintsem hogy a nyáron ingyen elveszítse. A középpályán és a támadósorban is bevethető játékos átesett Madridban az orvosi vizsgálatokon, miután találkozott leendő mesterével. Mandava remekül futballozott az előző idényben, másik két külföldi kérője a Lazio és a Napoli volt.

Héctor Herrera eladó, de a kért ötmillió eurót sem az AS Roma, sem a Valencia nem fizette ki, így marad még a nyárig, Joao Félix ügynöke, Jorge Mendes azt nyilatkozta, a támadó nem hagyja el a klubot (korábban a Manchester Cityvel boronálták össze, mármint a futballistát).

Eközben az ex…

 

Luis Suárezt a spanyol sajtó szerint a Palmeiras, az Inter Miami, a Corinthians, az Atlético Mineiro és egy meg nem nevezett szaúdi csapat is szeretné Madridból „kimenteni”, de a csatár mégis az Aston Villa ajánlatával szimpatizál, mégpedig az angol csapat menedzsere, Suárez volt liverpooli játékostársa, Steven Gerrard miatt – tudtuk meg a híres szakírótól, Gerard Romerótól.

Mandava mellett felbukkant Madridban Saúl Níguez is, beszélgetett egykori és leendő csapattársaival és a szurkolókkal. Mivel nagyon nem megy neki a Chelsea-ben, akár még a télen visszatérhet kölcsönből. Marcos Alonsóval Simeone már régóta szemezget, de a Marca szerint az Osasuna középső védője, David García is atléticós lehet.

A L'Équipe szerint Suárez utóda januárban az uruguayi Matías Arezo lesz, a 19 éves csatárnak idén lejár a szerződése, és tízmillióért még a télen elengedné a hazájabeli River Plate.

A LA LIGA ÁTIGAZOLÁSAI, 2022 TELE

ALAVÉS
Érkezett: Jason (Valencia, ingyen)
Kölcsönbe:
Gonzalo Escalante (Lazio), Nahuel Tenaglia (Talleres), Manu Vallejo (Valencia)
Távozott:
Kölcsönbe:
Tachi (Fuenlabrada), Mamadou Sylla (Rayo Vallecano)
Kölcsönből vissza: Iván Martín (Villarreal)

ATHLETIC BILBAO
Érkezett:
Távozott:
Kölcsönbe:Jon Morcillo (Real Valladolid), Peru Nolaskoain (Amorebieta)

ATLÉTICO MADRID
Érkezett: Daniel Wass (Valencia, 2 700 000), Reinildo Mandava (Lille, 3 000 000)
Távozott: Kieran Trippier (Newcastle United, 15 000 000), Ivan Szaponjics (Slovan Bratislava)

BARCELONA
Érkezett: Ferran Torres (Manchester City, 55 000 000), Dani Alves (egyesület nélküli), Pierre-Emerick Aubameyang (Arsenal, ingyen)
Kölcsönbe: Adama Traoré (Wolverhampton)

Távozott: Sergio Agüero (visszavonult)
Kölcsönbe: Álex Collado (Granada), Philippe Coutinho (Aston Villa), Inaki Pena (Galatasaray)
Kölcsönből vissza: Yusuf Demir (Rapid Wien)

BETIS
Érkezett:
Távozott: Rober González (Las Palmas), Sidnei (Cruzeiro, i.)

CÁDIZ
Érkezett: Lucas Pérez (Elche, 200 000), Luis Hernández (Maccabi Tel-Aviv, ingyen)
Kölcsönbe: Fede San Emeterio (Real Valladolid), Rubén Alcaraz (Real Valladolid), Oussama Idrissi (Sevilla)
Távozott: Marcos Mauro (Juárez, ingyen)
Kölcsönbe: Martín Calderón (Mirandés), Jon Ander Garrido (Mirandés), Álvaro Jiménez (Ibiza), Milutin Oszmajics (Bandirmaspor)

CELTA VIGO
Érkezett: Orbelín Pineda (Cruz Azul, ingyen)
Távozott:
Kölcsönbe:
Miguel Baeza (Ponferradina), Okay Yokuslu (Getafe)

ELCHE
Érkezett:
Kölcsönbe: Lucas Olaza (Valladolid), Kike Pérez (Valladolid), Ezequiel Ponce (Szpartak Moszkva)

Távozott: Lucas Pérez (Cádiz, 200 000)
Kölcsönbe: Josema (Real Valladolid), Axel Werner (Arsenal)
Kölcsönből vissza: Darío Benedetto (Marseille)

ESPANYOL
Érkezett:
Kölcsönbe: Tonny Vilhena (FK Krasznodar, 500 000)
Kölcsönből vissza: Juan Camilo Becerra (Ponferradina)
Távozott:
Kölcsönbe:
Álvaro Vadillo (Málaga), Juan Camilo Becerra (Gimnastic)

GETAFE
Érkezett:
Kölcsönbe:
Borja Mayoral Roma, 500 000), Gonzalo Villar (Roma), Okay Yokuslu (Celta Vigo), Óscar Rodríguez (Sevilla), Gastón Álvarez (Boston River)
Távozott: David Timor (Huesca, ingyen), Allan Nyom (Leganés, ingyen)
Kölcsönbe: Chema (Eibar), Darío Poveda (Huesca)
Kölcsönből vissza: José Macías (Deportivo Guadalajara)

GRANADA
Érkezett: Matías Arezo (River Plate Montevideo, 5 000 000), Myrto Uzuni (Ferencváros, 4 000 000), Njegos Petrovics (Crvena zvezda, 1 500 000), Dani Raba (Villarreal, ingyen)
Kölcsönbe: Álex Collado (Barcelona)
Távozott:
Kölcsönbe: Luis Abram (Cruz Azul), Adrián Butzke (Pacos Ferreira), Alpha Dionkou (Barcelona B), Monchu (Valladolid)

LEVANTE
Érkezett: Martín Cáceres (Cagliari, ingyen)
Távozott:
Kölcsönbe:
Pablo Martínez (Huesca), Álex Blesa (Castellón)

MALLORCA
Érkezett: Giovanni González (Penarol, ingyen)
Kölcsönbe: Sergio Rico (PSG), Vedat Muriqi (Lazio, 1 100 000)
Kölcsönből vissza: Alekszandar Trajkovszki (Aalborg)
Távozott: Alekszandar Trajkovszki (al-Fajha, i.)
Kölcsönbe: Lago Júnior (Huesca), Joan Sastre (PAOK), Aleix Febas (Málaga), Jordi Mboula (Estoril Praia)

OSASUNA
É
rkezett:
Távozott: Jaume Grau (Real Zaragoza, ingyen)
Kölcsönbe: Rober Ibánez (Leganés)
Kölcsönből vissza: Javi Ontiveros (Villarreal)

REAL MADRID
Érkezett:
Távozott:

REAL SOCIEDAD
Érkezett:
Kölcsönbe: Rafinha (PSG)
Távozott:

SEVILLA
É
rkezett: Tecatito (Porto, 3 000 000)
Kölcsönbe: Anthony Martial (Manchester United)
Távozott: Ibrahim Amadou (Metz)
Kölcsönbe:
Óscar Rodríguez (Getafe), Oussama Idrissi (Cádiz)

VALENCIA
Érkezett: Georgij Mamardasvili (Dinamo Tiflisz, 850 000), Eray Cömert (Basel, 800 000)
Kölcsönbe:
Ilaix Moriba (RB Leipzig), Bryan Gil (Tottenham)
Kölcsönből vissza: Jorge Sáenz (Marítimo)

Távozott: Jason (Alavés, i.), Álex Blanco (Como), Cristiano Piccini (Crvena zvezda, ingyen), Daniel Wass (Atlético Madrid, 2 700 000)
Kölcsönbe: Jorge Sáenz (Mirandés), Cristian Rivero (Alcorcón), Manu Vallejo (Alavés)

VILLARREAL
Érkezett:
Kölcsönbe: Giovani Lo Celso (Tottenham)
Kölcsönből vissza: Santiago Cáseres (Vélez Sarsfield), Iván Martín (Alavés), Javi Ontiveros (Osasuna)
Távozott: Dani Raba (Granada, ingyen)
Kölcsönbe:
Iván Martín (Girona), Javi Ontiveros (Fuenlabrada)

RAYO VALLECANO
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Lass Bangoura (Emelec)
Távozott: Lass Bangoura (PASZ Lamía), Jaszin Kaszmi (Leganés, i.)
Kölcsönbe: José Pozo (al-Ahli, Katar), Sergio Moreno (Amorebieta), Iván Arboleda (Newell's Old Boys), Andrés Martín (Tenerife)

Vastaggal az előző hét nap igazolásai, lezárva hétfőn.

A SOROZAT TOVÁBBI CIKKEI ITT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik