Calcio Európában, és BL csoport

2625742 26257422625742 2625742
Vágólapra másolva!
2015.09.03. 23:09
Lassan már múlik a hatása a vasárnapi győzelem örömének, elkezdődtek a szürke őszi hétköznapok, ráadásul még válogatott szünet (hasonló...

Lassan már múlik a hatása a vasárnapi győzelem örömének, elkezdődtek a szürke őszi hétköznapok, ráadásul még válogatott szünet (hasonló eredmény jöhet a románok ellen is) közbejött, miután kaptunk 2 hét ízelítőt a Serie A-ból. Ilyenkor sem szoktunk poszt nélkül hagyni titeket, de most a múlt helyett a jövővel foglalkozunk. Többször volt már szó a blogon is, az UEFA pontozási rendszeréről, az olasz csapatok helyzetéről, és a 4. BL indulóról, szóval úgy gondoltam, hogy most már ideje egy posztban összeszedni, hogy hogyan is állunk, főleg mivel egy igen izgalmas év előtt állunk ilyen szempontól.múlt helyett a jövővel foglalkozunk. Többször volt már szó a blogon is, az UEFA pontozási rendszeréről, az olasz csapatok helyzetéről, és a 4. BL indulóról, szóval úgy gondoltam, hogy most már ideje egy posztban összeszedni, hogy hogyan is állunk, főleg mivel egy igen izgalmas év előtt állunk ilyen szempontól.

Röviden: ha idén is annyival szereznek több pontot az olasz csapatok, az angoloknál, mint tavaly, akkor jövőre már olasz csapatból lesz több.

Ahogy egyéb oldalakon olvasgattam a kommenteket az jött le, hogy az emberek nem feltétlen tudják, hogy hogyan is működik ez a rendszer, ezért először ezt írom le gyorsan. A lényeg az, hogy minden bajnokságnak az elmúlt 5 évét veszik figyelembe. A kiemeléseknél mindig az előző év végi állást veszik figyelembe, így hiába esik ki majd az olaszoktól rosszabb év, az a jövő évi "tabellába" már nem fog beleszámítani.

Az országok természetesen a csapataikon keresztül gyűjtik a pontjaikat. A győzelem 2, a döntetlen 1 pontot ér (a selejtezőben felezik a pontokat). Vannak bónuszpontok is. A BL csoportköréért, és innen a továbbjutásért 4 pont jár, a kieséses szakaszban pedig minden továbbjutásért 1 pont. Az EL-ben csak a negyeddöntőktől jár a bónuszpont.Ezeket pedig elosztják az országból indult csapatok számával.

Mi várható idén?

Leginkább egy angol-olasz párharcra szeretném kihegyezni a dolgot, hiszen ez a két liga között van a 3-4 BL induló váltása, és ők állnak nagyon közel egymáshoz. A spanyolok nagyon kitartóan ragaszkodnak az első helyhez, tavaly is egy kiemelkedő szezont futottak, (de nem sokkal voltak jobbak az olaszoknál) míg a németek is biztosan tartják a helyüket. Tavaly a Fiorentina-Napoli-Juventus 3-as nagyszerű szereplése, kiegészítve a Roma korrekt visszatérésével, és a Torino meglepetéseivel sikeres évet eredményezett az olaszoknak. Az angolok közben egy meglehetősen pocsék évet produkáltak, ezért lett ennyire kiélezett a verseny. Idén persze nem lesz könnyű dolga az olaszoknak, mivel az UEFA közbelépett, és a kommentátorok által sokat emlegetett "kemény angol foci" megkapta a fair play díjat (a szökőkútharcos hollandokkal együtt). Ez azt jelenti, hogy 1 csapatot indíthattak. A dologhoz hozzátartozik, hogy ez a West Ham volt, akik 5 meccsen 3 piros lapot szedtek össze (aha, hogy fair play díj? Kérlek, mesélj még!), majd az EL selejtező 3. fordulójában kizúgtak a románok által siratott román liga egyik acélos tagja ellen. Én alapból örültem Platini-ék mentési kísérletének, mivel így minden angol győzelem 0,8 ponttal kevesebbet ér.

Nem tudom, hogy van-e benne valami, és hogy ez a fair play indulási jog tényleg egy kis segítség akart-e lenni, de az biztos, hogy az angol fociban óriási pénz van, és gondolom ebből nem szeretni veszíteni az UEFA. Ennek ellenére a calcio felemelkedésével sem járnának rosszul, hiszen a 2. legnagyobb tévés díjak Olaszországban vannak, bár gazdaságilag Anglia kétségkívül nagyobb potenciál. Ez viszont nem fedheti el, hogy a PL-ben problémák vannak. Én örömmel nézem, ahogy a Southampton-t a selejtezőkörben kiveri a szép nevű dán Midtjylland, de az ilyen hibák kihasználásához kéne az is, hogy az újjáépülő Sampdoria ne kapjon ki otthon a Vojvodina-tól 4-0-ra. Ennek ellenére még mindig biztató az állás, mivel az angolok egyel több csapatot vesztettek.

Furcsa küzdelem: az angolok uralta front

Ebben az egészben az az érdekes, hogy az olaszok most annak köszönhetően "emelkednek" újra, ami anno a vesztük volt: az második számú kupa. Hiába fejlődik az olasz bajnokság (új befektetők, épülő stadionok, jól átgondolt gazdasági tervek) még nincsen BL szinten a csapatok nagy része. Ez egyszerre előny, és hátrány, mivel az EL-ben könnyebb pontot szerezni, így ott mostanában nagyon jól ment az ott kiemelkedő, de a BL-ben még kicsinek tekintett csapatoknak mint a Fiorentina, Napoli, és a Lazio. Pontosan ezért örültem a Lazio kiesésének a play-off-ból, mivel ők azon a szinten sokkal többet érhetnek el. Fontos volt nagyon a Juventus tavalyi nagyszerű BL szereplése is, és amíg reméljük, olasz földön tartják a felvett szintet, addig a BL-ben folytatják a jó szereplésüket. Gyakorlatilag ez a 4 csapat most is ott van ahol tavaly, minden megvan egy ismétléshez (sajnos egy jó kis Torino-val rövidebbek lettünk), annyi különbséggel, hogy idén a mi Romanktól többet várhatunk, egy könnyebb csoportban, a Juve-nak pedig nehezebb dolga lesz. Az angol csapatok pedig azért továbbra is esélyesek maradnak, de reménykedhetünk benne, hogy a túlzsúfolt naptárjaik megint megteszik a hatásukat, és úgy leblokkolnak mint tavaly, mert akkor az év végén talán egy előzésnek örülhetünk.

Íme a mi csoportunk.

Most viszont már foglalkozzunk a saját csapatunkkal, mert nyilván számunkra ez az érdekesebb. A Maccabi sikerének köszönhetően nem a 4. hanem a 3. kalapból vártuk a sorsolást, és ez meg is látszik a csoportunkon. Jöjjön egy kis esélylatolgatás.

Barcelona: A nagyágyúk. A tavalyi győztes, akinek a szurkolók nagy része már meg is adta a csoportelsőséget, amivel nem is nagyon lehet vitatkozni. Tudjuk mire képesek, és talán azzal is tisztában van mindenki, hogy más szintet képviselnek, mint mi. Ennek ellenére semmi sem állíthatja meg a szurkolói gondolatainkat, hogy "hazai pályán azért jó lenne nyerni", vagy "idegenben meglehet egy döntetlen" majd a 85. percben "Na most egy kontra, és akkor még nyerni is lehet". A lényeg, hogy játsszunk velük két jó meccset, és semmiképpen ne ismétlődjön meg a tavalyi Bayern elleni incidens szipp, szipp.

BATE: Egy rendszeres résztvevő az európai kupákban, de vajon mennyire erősek? Itt vannak a BL-ben, szóval lebecsülni semmiképpen nem szabad őket, és szerintem nagyon sok fog azon múlni, hogy meg tudjuk-e szerezni ellenük a kötelezőnek tekinthető 6 pontot. Biztató, hogy a bejutásuk nem volt túl acélos, a magyar bajnokságban 7 meccs után is kieső helyen álló Videoton-t is 2-1-es összesítéssel ejtették csak ki, valamint a play-off-ban is az idegenben rúgott góloknak köszönhették a továbbjutást. Ennek ellenére egy teljesen más stílusú focival, egy nagyon nehéz idegenbeli környezettel van dolgunk, így én szinte (kedvenc csapatunkat ismerve) tőlük félek a legjobban.

A legnagyobb riválisunk

Minden jel arra mutat, hogy ez a csoport egy olasz-német párharcról fog szólni. Természetesen ez csak a papírforma, és tudjuk, hogy annak nagyon kevés köze van a focihoz (ez akkora klisé volt, hogy felkértek a Digi-hez szakértőnek). Ennek ellenére én nagyon jó 2 meccsre számítok ellenük. Reméljük sérülések nem rontják majd az élményt. Lesz természetesen a meccsről beharangozó, így csak annyit írnék biztatásnak, hogy keretértékben mi állunk jobban, és a play-off során Rómában kikaptak a Chievo-tól 4 gólt kapó Lazio-tól.

Ezek alapján sokkal jobb esélyeink vannak a továbbjutásra, mint tavaly, de igazából ez nagyrészt a csapaton fog múlni (a Digi növelte az ajánlatát). Ha a Verona-ban mutatott teljesítményből indulunk ki, akkor a BATE reménykedhet az EL helyben, ha pedig olyan játékot sikerül produkálni egész évben, mint a Juve ellen, akkor a Barcelona-t is megszorongathatjuk. Reméljük az utóbbi lesz.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik