Profi boksz: korszakváltás - Hopkins hatalmas verést kapott

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2014.11.09. 06:55
null
Hopkinsra számolni kellett (Fotó: USA Today)
Atlantic Cityben a 49 éves amerikai Bernard Hopkins az orosz Szergej Kovaljov ellen bokszolt félnehézsúlyban. A tét három szervezet világbajnoki öve volt. A címegyesítő mérkőzést nagyon simán Kovaljov nyerte meg 12 menetben, egyhangú pontozással.


Ha a mérkőzést röviden akarjuk összegezni, akkor azt mondhatjuk, hogy a Hopkinsnál 18 évvel fiatalabb Kovaljov tökéletesen érvényesítette fizikai fölényét, gyorsaságát és több szakmai fórum előzetes várakozásának megfelelően simán győzött.

Hopkins minden tiszteletet megérdemel, mert ő az első bokszoló a világon, aki végigbírt talpon 12 menetet Kovaljov ellen. Az elején ugyan padlóra került, de felállt, és a folytatásban már nem is igazán tudta őt megrendíteni az orosz, az „öreg” jól állta a sarat, no meg a végig irányító Kovaljov remek kombinációt, testre és fejre mért ütéseit, időnként teljesen tiszta találatait.

A győzelemre azonban esélye sem volt az amerikainak. Kovaljov sportszerű, időnként látványos pofonokkal tarkított mérkőzésen fölényesen nyert.

Ezzel a WBO mellett a WBA-nál és az IBF-nél is világbajnok lett, és ha minden a várakozások szerint alakul, akkor hamarosan jöhet a WBC-bajnok kanadai Adonis Stevenson elleni csúcsmeccs.

HOPKINS–KOVALJOV, MENETRŐL MENETRE

1. menet

Ütős jó reggelt mindenkinek, elkezdődött a mérkőzés! De még hogy! Az orosz Kovaljov az elejétől kezdve aktívabb volt, a menet hajrájában egy jobbhoroggal padlóra is küldte Hopkinst, akire számolni is kellett. (NSO-pontozás: 8:10)

2. menet

A jóval dinamikusabb Kovaljov kezdeményezett, többször talált is, simán elvitte ezt a menetet is. (9:10)

3. menet

Kovaljov elesett, de nem ütéstől ment le. Hopkins többet próbált támadni, de több ütést is szedett be. Kovaljov remek kombinációkat ütött, továbbra is irányította, kézben tartotta a mérkőzést. (9:10)

4. menet

Hopkins „sétálgatott” egyik sarokból a másikba, Kovaljov ment utána, testen és fejen is el-elérte. Az orosz ezúttal is jobb volt, de talán már nem volt akkora a fölénye, mint a megelőző mentekben. (9:10)

5. menet

Jóval kevesebb a tiszta Kovaljov-találat, mint az elején de még mindig ő volt az aktívabb. (9:10)

6. menet

Ez volt az 1988 óta profi Hopkins 500. menete a ringben. Az amerikai időnként látványosan védekezett, de támadni szinte egyáltalán nem tudott, és a három perc végén több egyenest is beszedett. (9:10)

7. menet

„Ikszes” menet volt. Már láthattunk tiszta Hopkins-találatot is, aminek köszönhetően akár neki is lehetett adni ezt a kört. Kovaljov lényegesen kevesebbet ütött és talált a korábbiakhoz képest. (10:9)

8. menet

A valamivel gyengébb 7. menet ellenére szó sem volt arról, hogy Kovaljov elfogyott volna, ezt egy félelmetes jobbegyenessel jelezte. Ismét nagy fölénybe került az orosz. (9:10)

9. menet

Kovaljov pályafutása során először bokszolt 9. menetet (az ezt megelőző meccsei mind hamarabb befejeződtek), de egyáltalán nem tűnt fáradtnak, simán hozta ezt is. (9:10)

10. menet

Hopkins mutatott valamit! A nagy öreg jobbal és ballal is tisztán talált kiváló kontraakciók végén. (10:9)

11. menet

Értékelhető találatot alig láthattunk, de Kovaljov sokkal aktívabb volt. (9:10)

12. menet

Hopkins aktívabban kezdett, de Kovaljov jobbal tisztán talált fejre. Hopkins ezután rávicsorított az oroszra, aki beindult és az utolsó szűk két percben hatalmas verést mért az amerikaira. (8:10)

Nálunk 118:108 a végeredmény Kovaljov javára, de lássuk a hivatalos eredményhirdetést.

A pontozóknál is sima, Kovaljov egyhangú pontozással (120:106, 120:107, 120:107) győzött, menetet sem veszített!

ELŐZMÉNYEK

A 49 éves amerikai Bernard Hopkins (55–6–2, 32 K. O.–T. K. O.) a Bokszvilágszövetség (WBA) és a Nemzetközi Bokszszövetség (IBF) félnehézsúlyú világbajnokaként várja a mérkpőzést. Orosz ellenfele, a 31 éves Szergej Kovaljov (25–0–1) a Bokszvilágszervezet (WBO) vb-címének birtokosa (a negyedik nagy szervezetnél, a WBC-nél a kanadai Adonis Stevenson a bajnok).

Bernard Hopkinsról már régóta úgy tartják, hogy túl van a csúcson – az 1999-es évek végén, a 2000-es évek elején élte legjobb éveit, amikor olyan klasszisokat is padlóra küldött, mint Felix Trinidad vagy Oscar De La Hoya –, de azzal a bunyóval, ami őt jellemzi, akár még több évet is lehúzhat a félnehézsúly legjobbjai között. Alacsony iramban, de nagyon hatékonyan bokszol, nem üt sok sokat, de ahhoz képest sokat talál.

A félnehézsúlyban már nem tud annyira érvényesülni az ütőereje, mint korábban alacsonyabb súlycsoportokban (utoljára 2004-ben De La Hoyát ütötte ki), talán ezért is, korábbi becenevéről, a Hóhérról Földönkívülire váltott, jelezve hihetetlen képességeit, melyeknek köszönhetően közel az 50-hez is a legjobbak között tartják számon. A súlycsoport korábbi világbajnokai közül az elmúlt években Jean Pascalt, Tavoris Cloudot és Bejbut Sumenovot is elintézte.

Mostani ellenfele, Szergej Kovaljov nem rendelkezik ilyen veretes múlttal, viszont a korábbi brit világbajnok, a Nathan Cleverly elleni 4. menetes KO-ja azért tekintélyt parancsol neki (2013-ban azon a meccsen lett világbajnok). Ahogy a mérlege is, hiszen 25 meccséből egyszer sem kapott ki, egy döntetlen mellett 24-szer győzött, 23-szor kiütéssel, nyolc menetnél többet egyszer sem töltött a ringben. 2011-ben honfitársára, Roman Szimakovra akkora verést mért, hogy a hetedik menetben leléptették ellenfelét, aki a találkozó után kómába esett és meghalt.

A mérkőzést beharangozó írásunkat ide kattintva tekintheti meg.

Mérkőzés utáni nyilatkozatok és összefoglaló


post fight by ug4up

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik