Cam Newton az idei Heisman-győztes

MÉSZÁROS GERGELYMÉSZÁROS GERGELY
Vágólapra másolva!
2010.12.15. 16:08
null
Cam Newton beszédet mond a trófea átvétele után (Fotó: Action Images)
Címkék
Az egyetemi amerikaifutball-bajnokság (NCAA) utolsó fordulója után adják át Amerika legrangosabb egyéni sportelismerését, a Heisman díjat. A kitüntetés minden évben azt a játékost illeti meg, akinek pályán mutatott kiválósága és tehetsége kemény munkával párosul. Az elismerés indoklása megemlíti a feddhetetlenséget is, ami az idei díjátadó előtt komoly vihart kavart...

A trófea legnagyobb favoritja az Auburn irányítója, Cameron Newton volt, aki a szezon során súlyos botrányba keveredett: bebizonyosodott, hogy apja, Cecil Newton, a Dallas Cowboys korábbi játékosa pénzért árulta fia játékjogát a Mississippi State Bulldogs-nak, ami az amatőr egyetemi játékszabályok súlyos megszegése. Az ügyben eljáró sporthatóságok végül dodonai döntést hoztak: bár a visszaélés bizonyítást nyert, kimondták, hogy a Newton-csemete nem tudott apja bűnös üzelmeiről és tiszta lappal, eltiltás nélkül folytathatta a pályán és pályán kívüli menetelését a győzelmek és az egyéni elismerések felé.

Newton ellenfelei a legkitűnőbb egyetemi játékosnak járó elismerésért Andrew Luck irányító (Stanford Cardinal), LaMichael James futó (Oregon Ducks) és Kellenn Moore QB (Boise State Broncos) voltak. Az előzetes várakozások beigazolódtak, a legnevesebb szakírók, az edzők és a korábbi Heisman-győztesek szavazataiból összeálló rangsorban végül nagy fölénnyel Newtont hozták ki győztesnek: az Auburn Tigers irányítója a lehetséges voksokból 2263 pontot söpört be, Luck 1079 pontot, James 916-ot, míg Moore 635-öt mondhatott a magáénak.

A georgia-i College Parkból származó Cameron „Cam" Jerrell Newton tehetségére a középiskola után először a Florida Gators figyelt fel, ahol Tim Tebow csereirányítójaként nagy jövő várt rá. Egy máig tisztázatlan laptoplopási ügy után azonban megfosztották ösztöndíjától és a nagynevű gainesville-egyetem után gyorsan a texasi Blinn College-ban találta magát, ahol tavalyi vezérletével a csapat megnyerte az NCAA „kispadjának" számító Junior College (JUCO) bajnokságot.

Innen került újra csak vitatott körülmények között az Auburn Egyetemre, ahol Gene Chizik vezetőedző bizalmat szavazott neki. Nem hiába: 2010-es alapszakasz-mutatói (1409 futott yard és 21 TD, 2589 passzolt yard és 28 hatpontos) bámulatosak és nem is adják vissza teljesen azt a könnyedséget és eleganciát, mellyel Newton hétről hétre darabokra szedte az ellenfél csapatainak védelmét. Irányító létére csoportja, a Délkeleti (SEC) konferencia legjobb futója lett és még TD-elkapással is büszkélkedhetett a Mississippi (Ole Miss) Rebels elleni ütközetből. Kérdés, hogy sokoldalúsága mennyire fog kamatozni az NFL-profik táborában, ahová a Jacksonville Jaguarstól szerződést kapott bátyját, Cecil Newtont követhetné.

NCAA 
15. FORDULÓ, ALAPSZAKASZ-ZÁRÓ MÉRKŐZÉS
Army Black Nights–Navy Midshipmen 17–31
 
A HÉTVÉGE KUPADÖNTŐI (BOWLMÉRKŐZÉSEI)
New Mexico Bowl: Brigham Young (BYU) Cougars–University of Texas El Paso (UTEP) Miners (szombaton 20.00, ESPN America élő)
Humanitarian Bowl: Northern Illinois Huskies–Fresno State Bulldogs (vasárnap délelőtt 10.00, ESPN America felvételről)
New Orleans Bowl: Ohio Bobcats–Troy Trojans (vasárnap 12.30, ESPN America felvételről)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik