(Szarka)lábjegyzet: Számmisztika-statisztika

Vágólapra másolva!
2015.05.05. 10:05
"Nagyon, nagyon dühös vagyok! Dühösebb, mint azt el tudják képzelni." Ezt mondta szombaton John Carver, na de akkor mit mondanak a szurkolók???...

"Nagyon, nagyon dühös vagyok! Dühösebb, mint azt el tudják képzelni." Ezt mondta szombaton John Carver, na de akkor mit mondanak a szurkolók??? Edző Bá' a meccs után nyilatkozott rendesen, és ezek a szövegek több részletben is megjelentek a sajtóban."Nagyon, nagyon dühös vagyok! Dühösebb, mint azt el tudják képzelni." Ezt mondta szombaton John Carver, na de akkor mit mondanak a szurkolók??? Edző Bá' a meccs után nyilatkozott rendesen, és ezek a szövegek több részletben is megjelentek a sajtóban.

Íme egy újabb részlet (ami kapásból egy számomra értelmezhetetlen angol szlenggel kezdődik), utána pedig jöjjenek a száraz tények, azaz az elmúlt 10 szezon végjátéka röviden.

"Hadd mondjam el, hogy még nem vagyok a végén a kötélnek. Bosszús és dühös vagyok, amióta csak ebben a szerepkörben dolgozom. Mindig igyekeztem, hogy becsületes és egyenes legyek mindenkivel. "

"Nagyon, nagyon dühös vagyok! Dühösebb, mint azt el tudják képzelni. Sokáig tartott a meccs után, hogy megnyugodjak egy kicsit. Nem vagyok a végén még a kötélnek, megyek tovább előre, és folytatom a harcot. "

"Volt ma 1915 szurkolónk odakint, és ha bármelyikük a helyemben lenne, ugyanígy küzdene. A végsőkig fogok harcolni."

"Ennek a meccsnek most vége van, nem igaz?"Ez minden, amit mondani tudok. Úgy vélem Mike Williamson-nak ez volt az utolsó meccse a szezonban, mert muszáj, hogy így gondoljam." "Ő egy profi futballista ebben a klubban."

"Gondoljunk csak bele, mi lesz a helyzet a jövő héten - Van még két eltiltott játékosunk, és most Paul Dummett is lehet hogy hiányzik térdprobléma miatt. Szóval hárman a mai hátsó négyesből potenciálisan kidőltek."

Carver nyilatkozásban lassan felülmúlja Pardew-t, pedig anno ő is beszélt ha kellett, ha nem. Nézzük viszont az elmúlt 10 szezonban hogyan is álltak (azaz ereszkedtek fél térdre, majd hasaltak el) a csapatok.

A 2004/2005-ös szezonban 35 ponttal már bent lehetett maradni, sőt Gera Zolival a WBA-nak ez 34 egységgel sikerült:

17. West Brom 34 p

----------------------------

18. Crystal Palace 33 p

19. Norwich 33 p

20. Southampton 32 pont

Az egy dolog, hogy a Palace-ban ott figyelt Király Gábor és Torghelle Sándor is (na meg Wayne Routledge), de az utolsó helyen befutó Soton-ban meg ott volt Kevin Phillips, Graeme Le Saux, Peter Crouch, Rory Delap, Olivier Bernard, Leon Best vagy Jamie Redknapp.

Egy évvel később, a 2005/2006-os bajnokságban már nem menekült meg a West Brom, de a negatív szenzáció a Sunderland produkciója volt. A képen az egygólos csatár, Kevin Kyle. (A skót Riviere? Ahhoz Manunak kellene egy gól) Ja, és 38 pont már elég volt a Pompey-nek.

Portsmouth 38 p

------------------------------------

Birmingham City 34 p

West Brom 30 p

Sunderland 15 p


Hogy kik voltak a fekete macskák akkoriban? Nos, a nagy bedobó Rory Delap megint utolsóként végzett, de mellette a keret tagja volt Ben Alnwick (Jak bátyja), és a későbbi kapitányuk, Dean Whitehead.

Csak, hogy folytassuk a sormintát, a 2006/2007-es szezonban is volt magyar kiesőnk, a csont-utolsó Watford-nál állt ugyanis alkalmazásban Priskin Tamás. Ismét a 38-as volt a bűvös szám.

17. Wigan 38 p (-22)

-------------------------------

18. Sheffield Utd 38 p (-23)

19. Charlton Athletic 34 p

20. Watford 28 p

Ebben az évben történt, amikor az összesen egy bakapott gól miatt kieső Sheffield nekiment a West Ham-nek, ahol nyáron még Alan Pardew (aki később tavasszal már a Charlton-nal esett ki) állítólag szabálytalanul igazolta le a Tevez-Mascherano kettőst. Ha a Kalapácsosokat megbüntetik 3 pont levonásával, akkor nekik is 38 pontjuk lett volna, viszont -24-es gólarányuk...

Egy év múlva, a 2007/2008-as idényben tanúi lehettünk minden idők leggyengébb PL szereplésének. A Derby County 38 mérkőzésen 1 győzelmet 8 döntetlent és 29 vereséget hozott össze. Persze, hogy az az egy siker a Sam Allerdyce vezette Newcastle ellen született.

17. Fulham 36 p (-22)

-------------------------------

18. Reading 36 p (-25)

19. Birmingham City 35 p

20. Derby County 11 p

A képen az egykori newcastle-i kedvenc, Laurent Robert, de a kiesést nem lehet az ő nyakába varrni, tekintve, hogy összesen 4 alkalommal lépett pályára a Kosok mezében. Ott volt viszont Roy Carroll, Robbie Earnshaw, Kenny Miller, vagy éppen Robbie Savage.

Ezután következett a számunkra borzalmas 2008/2009-es évad, a véghajrá, amikor Alan Shearer nem tudta megmenteni a Newcastle-t. Egyetlen pont kellett volna, de egy magpattanó góllal kikaptunk a Villa Parkban.

17. Hull City 35 p

---------------------------

18. Newcastle 34 p

19. Middlesbrough 32 p

20. West Brom 32 p

A keret tele volt (papíron) jó játékosokkal, akik nagy pénzt kerestek, a kiesés után pedig elszeleltek. Olyanok, mint Owen, Martins, Beye, Duff, Bassong, Cacapa, Viduka. Akármi is lesz az idei kiírás vége, hasonló takarítás várható.

A Newcastle és a Boro ment a levesbe, így észak elesett, egy év múlva, 2009/2010-ben viszont dél, mégpedig nagyon csúnyán. A Portsmouth volt az áldozat, és a Pompey vesszőfutása azóta is tart.

17. West Ham 35 p

------------------------------

18. Burnley 30 p

19. Hull City 30 p

20. Portsmouth 19 p

Az Avram Grant vezette csapatban Kevin-Prince Boateng mellett olyanok szerepeltek, mint David James, Ben Haim, Kanu, Basinas, Bel Hadj, Utaka, Piquionne vagy Papa Bouba Diop.

A West Ham ahogy megúszta 2010 májusában, egy év múlva a 2010/2011-es szezonban már nem sikerült nekik. Elég erős volt a mezőny hátul.

17. Wolverhampton 40 p

---------------------------------

18. Birmingham City 39 p

19. Blackpool 39 p

20. West Ham 33 p

Pedig télen érkezett a Kalapácsosokhoz Demba Ba. A szenegáli elkezdte gyártani a gólokat, de megsérült, így aztán nem sokat ért a szereplése. Nem volt azért az olyan rossz keret nélküle sem, hiszen ott volt Green, Dyer, Parker, Hitzlsperger, Upson, Noble, Flaubert, Boa Morte, Robbie Keane, Obinha vagy Wayne Bridge.

Eljött a Newcastle nagy idénye, a 2011/2012-es, amikor az 5. helyen zárt a csapat. Bevallom nem nagyon tekintgettem hátra, hiszen végre nem kellett.

17. QPR 37 p

-------------------------

18. Bolton 36 p

19. Blackburn 31 p

20. Wolverhampton 25 p


A Wolves kapcsán meg kell jegyezni, hogy a védelemben ott volt az a Sebastien Bassong, aki 2009 nyarán eléggé leírta magát a Newcastle szurkolók szemében. Az év játékosává választották, de mégis az egyik első volt aki a "pályafutásában nem akart visszalépni" ezért a Tottenham-ba igazolt. Ott persze nem fért be így jött a Wolverhampton, és a kiesés. Négy év alatt másodszor.

A 2012/2013-as évben az EL-ben szerepeltünk, és valljuk be nem is rosszul. Persze télen lelépett Demba Ba a Chelsea-be, és a pótlására szánt Loic Remy-t utolsó pillanatban elhalászta a QPR. Ez sem mentette meg őket a kieséstől.

17. Sunderland 39 p

----------------------------

18. Wigan 36 p

19. Reading 28 p

20. QPR 25 p

Pedig itt már Tony Fernandez billenős kocsival öntötte a pénzt a klubba. Olyan játékosok voltak Remy-n kívül, mint Green, Anton Ferdinand, Samba, Park Ji-Sung, Andy Johnson, Djibril Cissé, Taarabt, Wright-Phillips, Granero, Onuoha, Jenas, Dyer, Bosingwa, Hoilett, Ban Haim, Zamora, M'Bia vagy Julio Cesar.

Tavaly, azaz a 2013/2014-es szezonban a Cardiff City lett ugyan az utolsó, de nagy vesztes a pár éve még EL döntőt játszó Fulham volt, akik a Championship-ben még a rájátszás közelébe sem tudtak kerülni ebben az évben.

17. West Brom 36 p

-----------------------------

18. Norwich 33 p

19. Fulham 32 p

20. Cardiff City 30 p

A képen azonban mégis megint Bassong barátunk szerepel, aki a karrierje érdekében nem akarta vállalni a másodosztályt a Newcastle-vel. Így aztán most azt mondhatja el magáról, hogy hat év alatt harmadszor is kiesett az aktuális csapatával a PL-ből. Idén a Norwich-al playoffba került, de kölcsönben volt a Watford-nál is, akik meg ugye egyenesen feljutottak. Kell neki is egy kis sikerélmény.


(Forrás: Wikipedia)

Az elmúlt tíz szezon alapján azt leszűrhetjük, hogy ez a 35 pont szinte biztos, hogy nem lesz elég, 38 egységgel viszont már jó eséllyel bent lehetne maradni. Persze a 40 pont jelentené a majdnem tutit.


HAJRÁ NEWCASTLE!

Mark29

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik