K. Zs. 2021.06.08 15:36 Frissítve: 2021.06.08 15:36

Schalke: Teljes katasztrófa volt ez az idény – Hajnal Tamás

Hajnal Tamással készített interjút a Sport Bild a napokban; a beszélgetés elsősorban a korábbi németországi tapasztalatairól, a német futball néhány nagy egyéniségéhez fűződő kapcsolatáról folyt, de a Ferencváros sportmenedzsereként is kapott kérdést.

Hajnal Tamás (Fotó: Tumbász Hédi)

 

„Nem szeretek elhamarkodottan ajnározni fiatal labdarúgókat, de Redzic Damir személyében olyan óriási csatártehetségünk van, aki képességei szerint a Bundesligába is kerülhet majd – érzékeltette kérdésre válaszolva Hajnal Tamás, hogy a Ferencvárosnál nem csak az első csapaton tartja rajta a szemét. – Fantasztikusan technikás, gyors, mint a nyíl, jól cselez, a kapu előtt pedig kellően hidegvérű. Védekezésben és taktikai fegyelemben van még hová fejlődnie, ezt is figyelembe véve úgy igyekszünk felépíteni őt az első csapatunk számára, hogy a következő útja már egy topliga felé vezessen.”

A német kollégák elsősorban korábbi klubja, a Bundesligából kizuhanó Schalke miatt voltak kíváncsiak Hajnal Tamás véleményére.

„Ez az idény teljes katasztrófa volt. Nézni is fájt, mi folyik a csapatnál. A Schalke teljesen megváltozott – fogalmazott Hajnal, akinek van összehasonlítási alapja, hiszen hosszú németországi pályafutása elején évekig (1999–2004) a gelsenkircheni klub első és második csapatának játékosa volt. – Sajnos a klub akkoriban vallott értékei, a kemény, következetes munkába vetett hite a mai csapaton nem fedezhető fel. A sikeres időszak olyan sztárjai, mint Youri Mulder, Mike Büskens, Marc Wilmots, Olaf Thon és Nico Van Kerckhoven tökéletesen értették, mi teszi naggyá a csapatot, és ezt játékukkal a kívülállók számára is egyértelművé tették. Minden azzal az alapelvvel kezdődött, hogy a közösség érdekei felülírják a sajátjaikat. Persze nem lehet mindent a mai játékosok nyakába varrni. Nekik is a tükörbe kell nézniük, és beismerni maguknak, mi az ő részük a kudarcból, de természetesen a személyi döntések meghozói, a csapatszellem más alakítói ugyanúgy felelősséggel tartoznak a történtekért.”

Németországi pályafutása során Hajnal a Schalke nagy riválisa, a Dortmund soraiban is futballozott (2008–2010), így természetesen a csapat akkori edzőjéről, Jürgen Kloppról is faggatták.

Hajnal Tamás (balra) gólt ünnepel a Dortmund játékosaként (Fotó: AFP, 2008)

 

„A kommunikációs képessége, az egyénisége lenyűgözött. Képes volt mindenkit magával ragadni, mindenre megtalálta a megoldást, minden pillanatban úgy kommunikált, ahogyan a helyzet megkövetelte. Nem ismert kifogásokat, mindig a topon kellett lennünk, elvárta, hogy megszakadjunk. Az én játékfelfogásomat pedig alapvetően megváltoztatta. Támadásra szakosodott játékosként addig mindig azon járt az agyam, mit tegyek, ha nálam van a labda. Kértem is állandóan, másra nem is nagyon figyeltem. Klopp megtanította, hogy ez másként is megy, és úgy is hozzájárulhatok a csapat dominanciájához, ha másnál van a labda” – magyarázta Hajnal, kedvenc dortmundi csapattársai közül a fáradhatatlan brazil hátvédet, Dedét és a csapatkapitány Sebastian Kehlt említve.

S ha már Klopp, akkor Lothar Matthäus is: a korábbi aranylabdásból és Bayern München-legendából lett magyar szövetségi kapitány volt az első, aki beállította Hajnalt a válogatottba (2004).

„Ezért is nagyon hálás vagyok neki. Egy olyan világklasszistól, mint Lothar, rengeteget lehet tanulni, úgyhogy igyekeztem inni a szavait. A játékosként őt jellemző győzni akarás minden egyes edzésen, minden öltözői beszédében megnyilvánult. Arra nevelt minket, hogy az erősebb ellenfelekkel szemben is magunkat adjuk. Megcsodálhattuk a jó erőnlétét is, amikor bekapcsolódott az edzéseinkbe” – nosztalgiázott Hajnal, aki szerint Matthäus ma is a német futball egyik fontos szereplője, remek televíziós szakkommentátorrá nőtte ki magát, ő mindig élvezettel hallgatja.

2021.07.25 13:12:15

Német labdarúgás MTI/K. B.

A lengyel csatár a szakírók 563 szavazatból 356-ot megkapott.

2021.07.16 06:49:49

Német labdarúgás BACSKAI JÁNOS

NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK, 2021 Ha Sancho árának egy része a Cityé is, Dortmundban rekordmértékben bővülhet a kassza – és gyengülhet a csapat.

2021.07.08 17:52:30

Német labdarúgás BACSKAI JÁNOS

NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK, 2021 Távozó legendák minden szinten Münchenben, a 150 milliós hiány miatt eladják Goretzkát, Comant vagy Sülét is?

2021.06.07 17:55:43

Német labdarúgás TÓTH ÁDÁM

„A támadóharmadban bárhol bevethető, mindig meglepi a védőket váratlan megoldásaival.”

2021.05.27 23:34:16

Német labdarúgás BABJÁK BENCE

NS-VÉLEMÉNY. El is érkeztünk a Dárdai-jelenség kulcsához.