DEÁK ZSIGMOND
DEÁK ZSIGMOND
2022.04.19 23:24 Frissítve: 2022.04.20 23:44

Akikre büszkék vagyunk – Deák Zsigmond jegyzete

 

Lehet, hogy az általános iskolai faliújság mint kommunikációs eszköz már megy ki a divatból, mindenesetre nekünk még ott lógott a földszint és az első emelet közötti lépcsőfordulóban, rajta az Akikre büszkék vagyunk rovattal. Ide sokan vágytak a nebulók közül, de csak kevesek fotója került fel – azoké, akik tanulmányi, zenei vagy sportversenyen kiemelkedően teljesítettek. Szerénységem tiltja, hogy kérkedjek a szerepléseimmel, különben is ma már leginkább arra emlékszem, hogy kései serdülésem folytán mindig minden társam másfél fejjel magasabb volt, és évekkel idősebbnek látszott nálam a képeken...

 
 Szoboszlai Dominik: Én a harcot választottam

Szoboszlai Dominik sem az a koravén típus, eleve csak huszonegy éves, de már többször felkerült a „faliújságra”; legutóbb a Leverkusen elleni német rangadón – a harmadik helyezett találkozott a negyedikkel – lőtt győztes góljával. Mondhatjuk, még szép, hiszen ő minden idők legdrágább magyar labdarúgója, aki régóta korszakos tehetségnek tűnt. Aztán mintha kissé megakadt volna; 2020 és 2021 fordulóján, Salzburgból Lipcsébe szerződésekor derült fény makacs sérülésére, amiből nehezen gyógyult meg, majd meg kellett vívnia a konkurenciaharcot nívós poszttársaival. A spanyol Dani Olmót és a svéd Emil Forsberget bármely másik elitligában is tárt karokkal várnák, ebben megegyezhetünk.

Persze Szoboszlait szintén, amikor épp nem ment annyira neki, és fel-felrebbentek a hírek a távozásáról, de inkább pletykaszinten, mint valós opcióként. Mivel az RB Leipzig momentán három vasat tart a tűzben (dobogó a Bundesligában, elődöntő az Európa-ligában és a Német Kupában), nem árt, ha egy-egy poszton több hasonló kaliberű játékost tud bevetni. S hogy a középpálya rotációja, sőt az egész csapat jól működik az új edző, Domenico Tedesco keze alatt, azt az idei mérleg elég plasztikusan jelzi: 19 mérkőzésből 14 győzelem, 4 döntetlen és csupán 1 vereség, még február elejéről a Bayern Münchentől.

Szóval most robog a lipcsei szekér, végre Szoboszlaival a bakon, aki fiatal kora ellenére érett gondolkodásra vallóan nyilatkozott a Nemzeti Sportnak többek között a tréner és játékosai kapcsolatáról: „Ha csak az egyik fél hitt volna a közös munkában, most nem tartanánk itt.” Hát igen, s ez az „itt” még szebb lehet egy Bundesliga-éremmel, valamint Európa-liga- és/vagy Német Kupa-trófeával a kézben. Ha sikerül, Szoboszlai Dominik, valamint a kezdőből kirobbanthatatlan másik két magyar, Gulácsi Péter és Willi Orbán fotója bizonyosan ott lesz a virtuális faliújság Akikre büszkék vagyunk rovatában.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

2022.06.24 22:18:04

Német labdarúgás MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Egy jó Cristiano Ronaldo helyreállíthatja a világ rendjét.

2022.06.23 12:03:31

Német labdarúgás HEGYI TAMÁS

Kilencven éve, 1932. június 12-én a Bayern München története első német bajnoki címét nyerte meg.

2022.06.10 23:27:31

Német labdarúgás SMAHULYA ÁDÁM

A ZDF riporterét kioktatta, ám visszavonulása után televíziósként próbálná ki magát Toni Kroos.

2022.06.09 20:58:10

Német labdarúgás MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Ha a Bayern enged, az új vezérkar szavahihetősége veszik oda, hiszen külön-külön elmondták már mindannyian, őhisztisége nem megy sehova, hanem kitölti a jövő nyárig érvényes megállapodását. Azt meg aligha akarják átélni, hogy néhány héten belül Lewandowski szemberöhögje őket egy barcelonai szerződéssel a zsebében.

2022.05.21 10:44:10

Német labdarúgás BABJÁK BENCE (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Sallai és Orbán is gólpasszt adott a Német Kupa döntőjében, Gulácsi bravúrja és szerencse is kellett a történelmi sikerhez.